Cars & Tech #MNLK

10 tips om zuiniger te rijden

2 Mins read

Voor veel mensen is de auto een populair vervoersmiddel. Je kunt gaan en staan waar en wanneer je wilt en bovenal geeft het rijden met de auto een groot gevoel van vrijheid. Je bent onafhankelijk en je hoeft geen rekening te houden met dienstregelingen van het openbaar vervoer. De kosten voor brandstof liegen er echter niet om. Gelukkig zijn er meerdere dingen die je zelf kunt doen om zuiniger te rijden. Met de onderstaande 10 tips spaar je niet alleen je portemonnee, maar draag je ook nog een bij aan het sparen van het milieu.

Welke zaken dragen bij aan een zuinigere rijstijl?

Er is een aantal zaken die invloed hebben op het brandstofverbruik van je auto. Denk hierbij onder andere aan:

  • Je rijstijl
  • Je manier van schakelen
  • Het gewicht van de auto
  • De bandenspanning

De 10 tips

1. Rijd het liefst 80 a 90 kilometer per uur
Wanneer je een constante snelheid rijdt, zo tussen de 80 en 90 kilometer per uur, haal je het meest uit de brandstof van je auto. Zuiniger rijden kun je dus doen door waar mogelijk ritjes binnen de bebouwde kom en over snelwegen te vermijden.

2. Rijd gelijkmatig
Snelwegen en gebieden waar je 50 kilometer per uur mag rijden, zijn niet altijd te vermijden. Je eigen rijstijl heb je wel in de hand. Door gelijkmatig te rijden verbruik je vele malen minder brandstof dan wanneer je hard rijdt en vervolgens enthousiast op de rem trapt.

3. Schakel rond 2.000 toeren door naar de volgende versnelling
Snel doorschakelen naar een volgende versnelling is eveneens een manier om veel brandstof te besparen. Een hoog toerental van de motor kost veel benzine. Schakel rond een toerental van 2.000 naar de volgende versnelling. Zorg wel dat je niet té vroeg doorschakelt, want dan kan de motor beschadigen.

4. Gebruik minder vaak de rem
Door goed te anticiperen, kun je jezelf aanleren om de auto uit te laten rollen in plaats van af te remmen door het rempedaal te gebruiken. Neem tijdig gas terug en laat de auto afremmen op de motor. Deze manier van afremmen verbruikt geen benzine, remmen door middel van het rempedaal wel.

5. Rustig aan optrekken
Door snel op te trekken, gaat de auto hoog in het toerental. Dit heeft onnodig brandstofgebruik tot gevolg. Rijd rustig weg bij een verkeerslicht. Je wint immers nauwelijks tijd door dit in een noodtempo te doen.

6. Zet de motor af waar mogelijk
Een auto die stationair loopt, verbruikt brandstof. Je kunt daarom het best de motor afzetten wanneer je bijvoorbeeld bij een open brug staat of wanneer de spoorbomen gesloten zijn.

7. Zorg voor een goede bandenspanning
Als je banden niet op spanning zijn, dan verbruik je meer brandstof. Andere nadelen van slappe banden zijn snellere slijtage van je banden en een langere remweg.

8. Vermijd overbodige ballast
Het gewicht van de auto heeft invloed op het brandstofverbruik. Hoe zwaarder de auto, des te hoger het verbruik. Heb je zware spullen in de kofferbak liggen die je niet direct nodig hebt? Laat deze de volgende rit dan thuis.

9. Maak gebruik van een navigatiesysteem
Met een navigatiesysteem kun je de kortste route naar je bestemming berekenen. Ook kun je zaken als ‘snelwegen vermijden’ instellen. Door een dergelijk systeem te gebruiken, kun je zorgen dat je minder kilometers hoeft te maken en met gunstige snelheden kunt rijden.

10. Houd het raam gesloten tijden het rijden
Houd, vooral bij hogere snelheden, de ramen dicht. Open ramen zorgen voor meer luchtweerstand, waardoor het brandstofverbruik zal toenemen. Het gebruik van airconditioning kost helaas ook brandstof. Het gunstige kantelpunt van de voordeligste optie ligt ongeveer op 80 kilometer per uur. Onder deze snelheid is het doorgaans zuiniger om met open ramen te rijden op een warme dag, boven deze snelheid is de airco een betere optie.

Andere artikelen lezen?

Related posts
Cars & Tech #MNLK

Wanneer een all risk verzekering afsluiten?

2 Mins read
In Nederland ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Zonder autoverzekering ben je strafbaar en kun je boetes krijgen. Bovendien…
More #MNLK

Zo bereid je je voor op een lange autorit

2 Mins read
Het wordt steeds aantrekkelijker om met de auto op vakantie te gaan. Je kunt vertrekken wanneer je wilt, je hebt geen gedoe…
Cars & Tech #MNLK

Tips om tweedehands spullen te verkopen

3 Mins read
Een extra zakcentje is altijd lekker. Of dat nu is omdat je krap bij kas zit of wilt sparen voor iets moois….