Home » 4 praktische tips van iemand die al 10 jaar vanuit huis werkt

4 praktische tips van iemand die al 10 jaar vanuit huis werkt

door de Redactie van MNLK

Je leest het goed, ik werk al 10 jaar vanuit huis. Ik heb namelijk een kantoor aan huis voor mezelf geregeld. In 2010 begon ik namelijk al met een online business die ik vanuit elke denkbare plek kon uitvoeren.

Het leeuwendeel van het werk werd gewoonweg vanuit huis gedaan, bijvoorbeeld vanuit de woonkamer of misschien wel in de tuin een kantoor met glazen afscheidingswanden. Zeker 90% van de uren werden voltooid vanuit huis, en ongeveer 10% op een zonnig terras met een broodje, biertje en goed boekje. Nu 10 jaar later prefereer ik deze manier van werken nog steeds en dat is met name omdat je ontzettend productief en efficient aan de slag kunt zonder enige afleiding. Je hebt immers geen kletsmajoren om je heen, géén suffe vergaderingen, geen kantoorpolitiek, geen verplichte pauzes en je hebt 0,0 reistijden. Dit scheelt bij elkaar zoveel uren per week! Je bespaart veel tijd en creëert meer tijd doordat je dingen sneller gedaan krijgt. Thuiswerken is ongelooflijk logisch als je het mij vraagt.

Al jaren deze werkwijze

Ondanks dat ik al die jaren met de kin werd aangekeken door met name werknemers met een 9-5 mentaliteit en een tot pensioen beunhazen-instelling, slikken ze nu allemaal hun woorden in. Ze zien nu pas door de corona-crisis hoeveel voordelen zelfstandig ondernemerschap + vanuit huis werken + digitale business + freelancers op afstand in dienst hebben heeft. Wat dat betreft ben ik een groot visionair! 😉

Alle gekkigheid op een stokje, laten we overgaan tot de 4 praktische tips zodat jij ook prettig, productief en comfortabel vanuit huis kunt werken!

4. Start de ochtend met een vast ritueel

Ik maak mijn bed op, doe mijn sportkleding aan, open de gordijnen, begroet het universum/god, noem 5 dingen op waar ik dankbaar voor ben, zet een grote bak koffie, scroll even 15 minuten door alle nieuwtjes en ga naar buiten voor een goede workout.

De reden dat ik ‘s morgens (om 06.00) al begin, is omdat je dan meer in de automatische piloot-modus zit. Je bent nog een beetje slaperig en als je dan jezelf in die automatische modus zet, ben je voordat je het weet ineens buiten lekker bezig. Het vervelende aan ‘s middags of ‘s avonds nog moeten sporten is dat je vaak de gehele dag met jezelf in de clinch zit met de motivatie om te gaan sporten. Get it done. Get it done early!

Het voordeel van een vast ritueel in de ochtend is simpel; je begint de dag goed. En wie de dag goed begint, gaat het vaak niet verpesten. Wie in de ochtend een goede workout heeft gehad, heeft veel minder de neiging om ‘s avonds een pizza te bestellen.

3. Maak een dagplanning

Als het goed is, heb je mijn advies aangenomen over het maken van een stevig Action Plan. Deze jaarplanning geeft je namelijk leidraad over wat je allemaal voor elkaar wil hebben. Deze planning zou dan ook weer moeten geven wat je zo ongeveer per maand en per week moet doen. En als je weet wat je deze week ongeveer moet doen, dan kun je een mooi lijstje opstellen voor vandaag. Deze takenlijst kun je dan gedoseerd afvinken zodat je stap voor stap een beter, gezonder, welvarender en leuker persoon wordt.

Het mooie aan een dagplanning is ook dat je als je eenmaal alles af hebt gerond, dat je dan ook echt klaar bent. Dan kan je zonder schuldgevoel genieten van je vrije uurtjes.

Mijn pro-tip; vraag jezelf; wat kan ik vandaag doen? Voel jij je vandaag topfit, fris en sterk? Maak er dan ook een mooie gevulde topdag van en ga ervoor. Beetje moe, brak en slap? Doe dan wat je kan die dag. Het zal niet veel zijn, maar je kan in ieder geval altijd wel iets doen, zoals 20 minuten wandelen of even fietsen naar de supermarkt.

2. Zet een timer voor 25 minuten

Dat heeft namelijk twee goede redenen; ten eerste heeft het te maken met je concentratie en ten tweede met beweging. Je weet ongetwijfeld van jezelf dat focus/concentratie beperkt is, maar door de timer aan te zetten op 25 minuten, weet je dat je 25 minuten gaat knallen. Neem daarna 5 minuten rust (echt weg van het scherm, doe even wat compleet anders) en reset de timer en pak weer 25 minuten. Zo wordt je een powerhouse van productiviteit, creativiteit en efficiëntie.

De tweede reden is fysiek. Je wordt namelijk zo stijf als een hark als je constant in dezelfde houding blijft hangen. Zorg dat je na 25 minuten even gaat rekken en strekken, een stukje door het huis loopt en iets anders gaat doen dan werk. Na 5 minuten ontspanning ben je weer klaar voor een nieuwe ronde. Zorg er wel voor dat je telkens een andere positie pakt, zoals een zadelkruk afwisselen met een keukenstoel, en een bureaustoel verwisselen voor 25 minuten staan (mocht je bijvoorbeeld een sta-zit-bureau hebben). Je onderrug gaat je bedanken. Keep moving!

1. Gedoseerd werken

Stel je kan geen pushups en je gaat ineens 10 pushups doen. Het zal immens moeilijk zijn, de spierpijn zal vreselijk zijn en je zal het niet gauw weer doen. Maar wat als je nou vandaag 3 pushups zou doen, morgen 3, overmorgen 5, de dag erna 5 en de rest van de week 10 stuks. Met die methode heb je wel even 46 pushups gedaan versus de eerste methode die slechts eenmalig 10 stuks heeft gedaan. De eerste methode zorgt voor een nare ervaring. De andere methode zorgt dat je gedoseerd leert, aanpast en sterker wordt. Trek deze lijn door en je hebt over een tijd een gozer met een flinke chest waar mannen jaloers van worden en vrouwen naar willen staren.

Dit principe geldt ook voor werken. Ga niet als een bezetene aan de slag die al zijn energie, focus en creativiteit in één week dumpt. Je moet immers de week erna ook weer aan de slag. En de weken en maanden erna ook. Het is veel verstandiger voor zowel je mentale als fysieke energie om gedoseerd te werken.

Ik ben ook sterk van mening dat je véél meer werk gedaan krijgt in 7 uur werk per dag (zegge 7×5 dagen = 35 uur), dan met 9 uur per dag (45 uur). Ondanks dat die laatstgenoemde 10 uur meer per week werkt, krijgt de eerste persoon méér kwalitatief werk gedaan en bespaart ie vele uren door niet te ‘hangen op werk’.

Gedoseerd werken, trainen én leven is de sleutel tot langdurig succes op alle fronten!


Check ook: Gedachtegang #4: ‘Wees juist dankbaar voor wat je wél hebt!’

Lees ook