Home » 5 gouden tips om minder maar alsnog lekker te kunnen eten

5 gouden tips om minder maar alsnog lekker te kunnen eten

door de Redactie van MNLK

Ben jij net als ik nogal geobsedeerd van lekker eten? Kun jij er ook geen genoeg van krijgen? Helaas zoals je weet resulteert deze passie/hobby/liefde/obsessie voor eten in een opgeblazen buik, een flinke speknek en allerlei andere vervelende kwaaltjes. Hoe kun je nog lekker eten terwijl je er niet zoveel van mag hebben? What to what to do?

Uit tientallen experimenten, met mezelf als proefkonijn, heb ik allerlei foefjes geleerd zodat ik nog steeds af en toe zonder schuldgevoel lekker kan eten, terwijl ik het aantal calorieën beperk zodat ik afval of op gewicht blijf. Dit zijn mijn 5 gouden tips!

Deel de pizza

Vroeger moest en zou ik mijn eigen pizza hebben. Tegenwoordig deel ik mijn pizza! Gek idee hé? Is even vervelend de eerste twee keer, maar je kan prima teren op een halve pizza. Een pizza kan zo 1000 tot 1300 calorieën zijn, en de helft daarvan is dan keurig acceptabel.

Dit geldt overigens ook voor de hamburger en friet, de bak pasta, de tapas en het broodje shoarma. Zo kan je nog steeds af en toe lekker eten, maar beperk je de calorieën al door de helft!

Specifiek zin in iets lekkers? Kies een kleinere variant!

Zodra ik trek heb in chocolade, dan koop ik altijd die hele kleine Kinder-reep bij de kassa van de Albert Heijn. Dit reepje is amper 150 calorieën, maar bedwingt de verdere onrust wel! Na deze kleine variant vervalt die trek.

Dit kan je uiteraard ook toepassen op andere lekkere items, zoals een zak chips. Neem een kleiner zakje! Zin in patat? Neem de kleinste portie! Behoefte aan kipnuggets van de Mac? Bestel de variant met de minste nuggets en bestel er verder niets naast.

Zo kun je af en toe nog steeds dat ene lekkere iets eten, zonder zo asociaal veel calorieën naar binnen te werken.

Zet een kleiner bord neer

De simpelste tip die ik heb. Zet een kleiner bord neer, schep e’m goed vol en eet smakelijk. Als je namelijk een groot bord hebt en je schept het bord ongeveer halfvol, dan krijg je gek genoeg een onvoldaan gevoel. Trick your simple monkeybrain!

Geen cheatdays, maar één goede cheatmeal

Wanneer mensen het hebben over een moment of dag waar ze even hun keurige dieet achterwege laten, zeggen ze vaak dat ze een cheatday of cheatmeal in gaan lassen. Een volledige cheatday kan echter resulteren in 5000 tot 8.000 calorieën extra! Die verbrand je niet zomaar weer en daar zul je meerdere weken weer voor moeten compenseren. Kies daarom voor één heerlijke cheatmeal van zo’n 1500 tot 3000 calorieën.

Op die dag dat je een cheatmeal gaat eten, zorg dat je de rest van de dag heel licht eet, zoals een banaan, wat mandarijnen en wat (magere) yoghurt. Zo blijf je keurig op gewicht, terwijl je alsnog zo af en toe even je favoriete cheatmeal naar binnen kan schransen. Zonder schuldgevoel!

Houd je macro’s en calorieën bij

Als het past in je macro’s, beter bekend als If It Fits in Your Macro’s (IFFIYM), is een dieetfilosofie waarbij je bijhoudt wat je zoal naar binnen werkt. En als jij weet wat je eet, dan weet je hoeveel calorieën je binnen krijgt. Meten is weten, nietwaar?

Ter verduidelijking; je macro’s zijn je koolhydraten, eiwitten en vetten. Hier moet een gezonde balans in zijn, en door je macro’s bij te houden met de handige app van MyFitnessPal weet je exact welke macro’s je binnen krijgt (mede makkelijk gemaakt door de barcodescanner waarmee je elke verpakking mee kan scannen!). Makkelijker kunnen we het niet maken.

Eet smakelijk!


Lees ook: Afvallen doe je snel en makkelijk met deze 5 gouden tips!

Lees ook