More #MNLK

5 manieren om koffie te maken

1 Mins read

Koffie kun je op veel verschillende manieren zetten. Hieronder bespreken we er vijf.

De cafetière:

Gebruik koffie van middel-grove maling. Voor één kopje koffie doe je twee eetlepels (14gr) koffie in de cafetière. Giet 240ml, bijna kokend, water over de koffie heen en roer door. Doe de deksel met persfilter erop en laat het filter net boven het water hangen. Na 3 tot 4 minuten duw je het persfilter helemaal door tot aan de bodem. Schenk de koffie in een kop.

YouTube video

Een mokkapot:

Vul het onderste gedeelte met warm water tot vlak onder het stoomventiel. Zet het filtermandje erin en vul deze met grof gemalen koffie. Verhit de mokkapot op middelhoog vuur. Laat het deksel eraf, dan kun je zien wat er gebeurd. Als het water aan de kook gaat, vult de bovenkant zich met koffie. De koffie is klaar als deze lichtbruin is. Dat duurt ongeveer 5 minuten.

YouTube video

Koffie zetten zonder apparaat als manier om koffie te zetten

Hang een schone theedoek over een mok heen en maak hier een zakje van, zo’n 7-10cm diep. Maak de doek vast aan de mok. Je gebruikt bij deze methode koffie van middel-grove maling. Je gebruikt 1 á 2 eetlepels per kop. Schenk beetje bij beetje bijna gekookt water over de koffie heen. Doe dit langzaam en wacht af en toe even. Als het water helemaal door de doek is gestroomd, haal je het eraf en kan je je koffie drinken.

Aeropress:

Stop het filter in de disk en maak deze nat met heet water. Doe 1 schep koffie in de Aeropress en vul deze met water voor 1 kopje (180ml). Roer dit even door en laat het een minuutje staan. Schroef de cap en het filter erop. Je kopje plaats je over de top en je draait alles in zijn geheel om. Duw naar beneden en verwijder de Aeropress. Je koffie is klaar!

YouTube video

Turkse koffie:

Deze koffie wordt gezet in een cevze. Vul je espressokopje met koud water en giet dit over in de cevze. Voeg één eetlepel Turkse koffie toe. Roer even door en verwarm op laag vuur. Als de koffie omhoog komt en begint te schuimen, haal je de cevze van het vuur en schenk je de koffie in.

YouTube video

Leestip -> Hoeveel koffie
Leestip -> Duurste koffie ter wereld