The Online Lifestyle Magazine 

Sport & Lifestyle #MNLK

5 praktische tips voor mannen die willen beginnen met hardlopen

3 Mins read

Twee maand geleden kon ik nog geen minuut hardlopen. Nu loop ik 10 kilometer. Met deze 5 praktische tips ga jij ook in sneltreinvaart succesvol hardlopen.

Van nog geen minuut naar een vol uur, hoe kreeg ik dat voor elkaar? Ik leg het je graag uit!

>>> Dit artikel werd eerder gepubliceerd in augustus 2019, maar opnieuw geplaatst. Tijdens corona-tijden is het volgens mij een puik idee om buiten te gaan trainen en hardlopen is dan een mooi iets om mee te beginnen!

Dit jaar heb ik besloten mee te doen met de Strongmanrun (van 1 september). 12 kilometer hardlopen met 33 obstakels. Daarvoor moet ik dus fit worden. Ik moet kunnen hardlopen!

Hardlopen ging echter totaal niet. Mijn onderrug blokkeerde, mijn zware frame maakte het niet makkelijker en ik had simpelweg geen techniek. Toch ging ik de strijd aan…

Tip 1: begin kalm en bouw op

Ik begon héél kalm. 1 minuut. Nog eens 1 minuut. Wandelen, wandelen, wandelen, nog eens 1 minuut. Vreselijk! Het was een lijdensweg. Maar de derde sessie kon ik al 2 minuten. De vijfde keer kon ik al 5 hele minuten. Het was ongelooflijk zwaar, zoveel zwaarder dan gewoon een stukje fietsen of potje boksen.

En ineens had ik e’m… de hardloopstand! Een magisch moment waar je ineens ‘vanzelf loopt’. Je benen blijven maar doorgaan, het hardlopen wordt zelfs prettig! Ik ben nog steeds versteld van deze ontdekking. Ik had nooit gedacht dat ik hardlopen als prettig zou kunnen ervaren.

De les die je hier uit kunt halen is: alles went. Zelfs hardlopen!

Tip 2: Goede hardloopschoenen

Heel cliché, maar ik kan het zelf bevestigen. Ik heb een paar hele goede stevige hardloopschoenen gekocht en sindsdien ging het hardlopen uitstekend. Onlangs liep ik hard op een paar andere sneakers, ik kreeg acuut last van allerlei pijntjes. Bespaar niet op deze aankoop!

Tip 3: Waarom ben je hier?

Na een tijd hardlopen, of welke sport of activiteit dan ook, wordt je moe. Je krijgt kleine pijntjes, je inner bitch begint te zeuren. Dat zwakke stemmetje wordt luider en luider en probeert je te overtuigen dat het genoeg is, en dat het tijd is voor Netflix en pizza. Dat stemmetje moet je keihard negeren, de mond snoeren! Maar hoe?

De gouden tip van David Goggins – wanneer je vermoeid begint te raken en excuusjes begint te verzinnen om te stoppen – is om jezelf de vraag te stellen: waarom ben ik hier?! 

Het antwoord op die vraag is de reden dat je sport. De reden dat je jezelf in het zweet werkt, de reden waarom je weer de strijd bent aangegaan met jezelf. Vecht voor die reden en stop niet!

Tip 4: Kleine pijntjes? Negeren en doorlopen

Mijn inner bitch was het sterkst wanneer ik een pijntje voelde. Een beetje last van de knie? Direct stopte ik. Voeten een beetje gevoelig? Ik stopte direct. Belachelijk achteraf, want al die pijntjes stellen eigenlijk niets voor,het was een lam excuus om te stoppen. Je moet gewoon even stug doorrammen, die inner bitch vertellen dat ie je vandaag niet kan stoppen. Als gevolg van het niet stoppen gaat je lichaam allerlei stofjes generen. En tadaaaa, weg zijn die pijntjes!

Uiteraard zijn dit voor kleine aanstellerige pijntjes bedoeld, niet voor serieuze klachten en ernstige pijn. 

Tip 5: Helemaal stuk? Zet dan Rocky erop!

Als ik helemaal stuk ben en toch nog een aardig eind moet lopen, gooi ik ‘Going The Distance’ van Bil Conti (van de Rocky soundtrack) erop. Dit nummer helpt me herinneren dat ik ook een Rocky in mij heb die ook niet te stoppen is!

Je kunt uiteraard een ander nummer kiezen, het gaat erom dat je ineens een shot motivatie krijgt. De muziek moet je emotioneren om door te blijven gaan, verder en verder en verder dan je ooit bent geweest!!!

Bonustip: hardlopen om af te vallen?

Als je een zware gozer bent en je 10-20-30-50 kilo kwijt moet, dan adviseer ik je om beslist NIET hard te gaan lopen. Hardlopen is echt heel zwaar en intens, en als het gaat om calorieën verbranden, dan kan je veel beter gaan fietsen. Dat is veel minder blessuregevoelig, kan je meer van doen en verbrand bijna net zoveel calorieën per uur.

Related posts
More #MNLK

Nog een paar tips om misschien nog wat beter te kunnen slapen

2 Mins read
Slapen… We doen het allemaal. De een wat meer dan de ander. De een heeft er meer moeite mee en ligt halve…
Sport & Lifestyle #MNLK

Ben je op zoek naar een goedkope vorm van sport omdat je wilt vermageren?

1 Mins read
Of misschien wil je wel gewoon gezonder leven of misschien wil je je liever kunnen uitleven in een sport. Dan is joggen…
Sport & Lifestyle #MNLK

4 tips voor tijdens het hardlopen

1 Mins read
Als je aan hardlopen doet, kun je deze gezonde activiteit zo leuk en uitdagend maken als je zelf wil. Hardlopers die al…