5 simpele tips uit eigen stal om je productiviteit direct te verhogen (#1)

Productiviteit fascineert me immens. Ik ben al jaren nieuwsgierig wat wel en niet werkt wat betreft kwalitatief werk afleveren. Vooral als ZZP’er is het essentieel dat je goed werk aflevert in een redelijk normale tijdspanne. Na heel wat onderzoek en proefkonijn spelen heb ik vele tientallen tips die ik hier op MNLK ga delen over hoe je jouw productiviteit kan verhogen.

5. Zet al je notificaties van je telefoon uit

Mijn smartphone staat op zwart. Letterlijk en figuurlijk. Het scherm gaat nooit aan, wat er ook gebeurt. Alleen als er gebeld wordt licht het scherm op, maar zelfs dan heb ik geen geluid, geen lampjes en andere afleidingen aan staan. Ik neem dus ook amper de telefoon op, puur omdat ik de melding mis. Leg je telefoon tevens weg uit handbereik. Meer hierover in; 5 tips om je smartphoneverslaving de baas te zijn.

4. Noem 5 dingen op waar je dankbaar voor bent

Dit zet je meteen in een positievere mindset, waardoor je weer met beide benen op aarde staat. Vervolgens kun je weer verstandig redeneren en aan de slag gaat met je project van keuze. Meer hierover in; Gedachtegang #4: ‘Wees juist dankbaar voor wat je wél hebt!’.  

3. Adem 5x diep in

Het is ernstig onderschat hoe essentieel kalm ademhalen voor ons gestel is. Voel je je onrustig? Is de productiviteit ver te zoeken? Adem gewoon eens simpelweg 5x diep in en uit. Je zult acuut een verschil merken in je gewaarwording. Bevalt die 5x? Doe het nog eens 5x. Meer hierover in: Fascinerend en effectief; de ademhalingstechniek van Wim ‘The Iceman’ Hof.

2. Zet even lekkere muziek op

Muziek is de ultieme sfeermaker. Zet daarom muziek op die past bij de stemming die je wil voelen. Zoek je rust? Zet er iets relaxt op zoals reggae, klassieke muziek of country. Wil je gas geven? Zet ruige muziek op zoals hardstyle, hardrock of drum & bass. Muziek helpt je weer met concentratie op hetgeen wat je wil bereiken. Is het productiviteit wat je zoekt? Zorg voor (zowaar eentonige) muziek die op de achtergrond vooral bezig is. Of misschien is een trap in je kont van Jocko Willink juist wat je nodig hebt?

1. Laat je werk liggen en ga eerst even trainen

Even lekker sporten/bewegen, op wat voor manier dan ook, is het beste remedie als je even niet een productieve mindset hebt. Let the blood flow! Gooi je lijf in de strijd en wordt bedankt met een veelvoud aan prettige stofjes die je weer de benodigde focus geeft. Een uurtje sporten kan wellicht lijken als een helse taak als je lamlendig bent, maar het zal je juist weer fris en kwiek laten voelen. Geen motivatie om in beweging te komen? Joe Rogan zorgt voor het enthousiasme!