The Online Lifestyle Magazine 

Mind & Soul #MNLK

5 tips om je smartphoneverslaving in 2020 de baas te zijn

3 Mins read

Volgens een recent onderzoek over smartphoneverslaving van Dscout staart de gemiddelde smartphonegebruiker maar liefst 2.42 uur per dag naar hun smartphone. De ietwat meer obsessieve gebruiker is er zelfs 3.75 uur per dag mee in de weer. Besteed jij ook ruwweg 3 uur per dag aan je telefoon?

Bedenk je dan dat je maar liefst 21 uur per week bezig bent met het staren naar een schermpje.Het is tijd om daar verandering in te brengen!

We snappen dat als geen ander

Smartphones zijn fantastische machines die je alles kunnen vertellen over wat jij interessant vindt. Het is een oneindige informatiebron die je kan voorzien van alles wat jouw brein doet tintelen. Smartphones zijn technologische wonderen – vooral als je bijvoorbeeld een alleskunner als een Samsung Galaxy hebt, inclusief gave Galaxy s20 hoesjes van gsmpunt.nl – die ons leven gemakkelijker maken. Maar mocht je toch teveel in the matrix zitten, dan kunnen we je met deze vijf tips beslist helpen om minder kostbare tijd te verspillen aan die verslavende smartphone!

5. Alle notificaties UIT

Elk plingetje en plongetje, trilletje en belletje zou absoluut uit moeten staan. Je scherm zou niet op moeten lichten, er zouden geen lampjes moeten flikkeren en het geluid moet volledig op stil. Zo alleen kun je ongestoord bezig zijn met de belangrijke taken des levens. En die hebben weinig te maken met 3 uur per dag op je telefoon staren.

4. Deïnstalleer de apps met een verleidelijke feed

Het zijn met name de apps die inspelen op de ‘feed’ die je zo gekluisterd aan je beeldschermpje houden. Je kent ze wel; je scrollt telkens omlaag om weer nieuwe dingen te zien. De anticipatie van iets nieuws is wat dopamine vrijgeeft. Dit geeft je een plezant gevoel, waar alle grote tech-bedrijven zoals Facebook, Instagram, Twitter, Reddit en vele meer handig op inspelen. Wees hen de baas en laat je niet verleiden door de apps met verleidelijke ‘feeds’. Deïnstalleer ze van je smartphone. Tip; bekijk je ‘feeds’ op een laptop, pc of tablet als je thuis bent.

3. De smartphone NIET in de slaapkamer leggen

Als geen ander weet ik hoe fijn het is om nog even 10 minuutjes te ’tikken’. Nog even een Youtube-videootje, nog één keer door Insta bladeren en nog even snel scrollen door Twitter om te checken of Trump nog iets uitgekraamd heeft. Dit is echter uiterst onverstandig. Ten eerste bederft het je kans op een spontaan potje seks en je bederft de kans op een goede nachtrust. Het is namelijk zo dat je melatonine (het slaaphormoon) niet van zich laat horen als het denkt dat het niet s’ nachts is. Door het felle scherm denkt de melatonine dat het nog niet tijd is. Leg dat ding dus uit je slaapkamer!

En gebruik je de telefoon als een wekker? Wat een waardeloze smoes zeg. Koop jezelf een wekker van een paar pleuro.

2. Laat de telefoon thuis bij kleine uitstapjes

Het is verleidelijk om altijd dat ding in je zak te hebben, maar wat deert het als je 20 minuten even geen telefoon bij je hebt? Bij het boodschappen doen heb je absoluut geen telefoon nodig, ook niet als je even langs de barbier gaat of even snel een bos bloemen oppikt voor Moederdag. Vroeger deden ze immers ook alles zonder een telefoon op zak. Jij kan écht wel ten minstens een uur overleven zonder.

Géén telefoon op zak als je op pad moet is een eng iets, maar als je de weg kent en niemand heeft je per se nodig, dan zou je gerust een uurtje zonder dat ding moeten kunnen. Tijdens het sporten of tijdens een etentje met vrienden of familie is een telefoon absoluut niet nodig, je bent immers al drukbezet of je bent al bezig met de mensen om je heen. De buitenwereld/je smartphone zal gewoon even op je moeten wachten.

1. Zoek een alternatief!

De hoofdreden waarom we allemaal zo met onze neus in die telefoon zitten is omdat het allemaal zo verdomd interessant is! Een smartphone bedient je op je wenken, het heeft alles wat je interessant vindt. Met één tik van je dikke duim heb je weer een caleidoscoop aan vermaak om te bekijken. Andere zaken die we voor de smartphone-revolutie leuk vonden zijn nu simpelweg niet exciting genoeg. Een potje FIFA op de Xbox kan zelfs al niet enerverend genoeg zijn om niet de smartphone erbij te pakken. Een leuk gesprek op het terras is zelfs al niet boeiend genoeg. De telefoon jeukt zelfs in onze broekzak zodra er even niet iets super-interessant plaatsvindt. Ons brein lijkt verslaafd te zijn aan de zaligmakende impulsen.

Hoe onderbreek je dit gedrag? Je onderbreekt het gedrag. Zo simpel is het.

Het is al een prestatie als je je eigen gedrag kunt onderbreken en de smartphone weg kunt leggen, maar daarom moeten we alsnog een invulling vinden die ons brein prikkelt. Zoek een alternatief dat je de smartphone doet vergeten!

Lees een boek dat je echt interesseert, speel een intense game die je bij de lurven pakt, ga een potje boksen, druk een zwaar gewicht weg in de sportschool, schrijf dat ene artikel, speel een mooi instrument, maak dat ene recept wat je al lange tijd had willen maken, begin aan een nieuw uitdagend project et cetera. Maak je leven interessanter zodat je niet telkens uit verveling grijpt naar de smartphone. Nogmaals; zoek een alternatief dat je de smartphone doet vergeten!


Bron: Dscout
Related posts
More #MNLK

Nog een paar tips om misschien nog wat beter te kunnen slapen

2 Mins read
Slapen… We doen het allemaal. De een wat meer dan de ander. De een heeft er meer moeite mee en ligt halve…
Cars & Tech #MNLK

3x populaire apps die iedereen kent

1 Mins read
Steeds meer mensen beschikken tegenwoordig over een smartphone. Een smartphone brengt diverse voordelen met zich mee, maar een van de grootste voordelen…
Cars & Tech #MNLK

Met deze drie apps maak jij je sportschoolbezoek nog efficiënter

2 Mins read
De beginnende sportschoolbezoeker kan altijd wel een helpende hand gebruiken. Zelfs de ervaren sporter kan met de juiste tips nog een stuk…