The Online Lifestyle Magazine 

Business & Luxury #MNLK

7 tips van ervaren ondernemers om een burn-out te voorkomen (van Sprout.nl)

3 Mins read

Het is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering dat je als ondernemer een burn-out hebt gehad, er tegen aan zit te hinken of er vol in zit. Een burn-out is echter zéér onwenselijk, want zowel je gezondheid als je onderneming zullen onnodig moeten lijden. Op korte termijn ben je een wrak en op lange termijn heb je te kampen met allerlei nare klachten. De ondernemers die bij Sprout.nl aanschoven hadden enkele sterke tips voor jonge honden.

Eppo Kuipers (co-founder en directeur van Lean Consultancy Group): benader je ondernemerschap als een marathon, niet als een sprint

“Toen ik met Paul en Martijn ons bedrijf LCG oprichtte, hebben we met elkaar afgesproken dat de lange termijn belangrijker is dan de korte termijn. We willen het ondernemerschap namelijk de rest van ons leven kunnen volhouden. Dat betekent dat je balans zoekt in je leven. Een tachtig-urige werkweek past daar in onze ogen niet bij.”

“Zorg daarnaast voor balans rondom pieken en dalen. Laat je bij een tegenslag niet uit het veld slaan en wees bij een groot succes niet te euforisch. Te lang treuren leidt tot te veel negatieve spanning en dit kan je blokkeren. Te lang blijven hangen in je succes leidt tot gemakzucht waardoor je problemen niet meer ziet. Dat is een garantie voor nieuwe tegenslagen. Loop de marathon daarom vooral ook niet alleen, maar doe het samen. Een gedeeld probleem is een gehalveerd probleem.”

Andre van der Doelen (founder en CEO van Hyarchis): laat randzaken, of zaken waar je niet goed in bent, over aan anderen.

“Randzaken hebben de neiging zichzelf belangrijk te vinden. Een accountant bijvoorbeeld vindt zichzelf heel belangrijk. Maar alles wat hij doet betreft het verleden, terwijl je als ondernemer alleen bezig wil zijn met de toekomst. Je wordt ondernemer uit overtuiging en idealisme. Je wil ergens de beste in zijn, of je ziet een gat in de markt. In ieder geval wil je een (al dan niet gepercipieerde) marktbehoefte invullen. Tenminste dat gold én geldt voor mij.

Randzaken kunnen je aandacht vertroebelen, waardoor je op gegeven moment gaat denken “…is dit wel leuk?…hiervoor ben ik geen ondernemer geworden…”. Dat heb je echter zelf toegestaan. Jij moet voorkomen dat invloeden zoals administrateurs, accountants, banken en HR zichzelf belangrijker gaan vinden dan jouw ideeën, over waar je met jouw onderneming naar toe gaat.”

“RANDZAKEN HEBBEN DE NEIGING ZICHZELF BELANGRIJK TE VINDEN”

“Hetzelfde geldt voor zaken waar je niet goed in bent. Als je goed bent in het maken of bedenken van je producten en diensten, maar niet goed in het verkopen hiervan, dan moet je iemand inhuren die dat wel kan. Dit lijkt een open deur, maar jonge ondernemers overschatten zichzelf nogal eens door te denken dat ze overal verstand van hebben (dat kan) en alles zelf kunnen (en dat kan niet!).

Door “wat je niet goed kan” over te laten aan anderen, blijft over wat je leuk vindt, en dat geeft geen stress. Let wel op dat je de supervisie houdt op de “ander”, want als het niet gaat zoals jij wil, dan geeft het nog meer stress.”

Hen Snackers (founder en algemeen directeur QNH Consulting): blijf je oude vrienden trouw

“ZET DE TELEFOON UIT”

“Als ondernemer is je werk nooit af. Zeker toen ik startte met mijn bedrijf was het verleidelijk om continu door te gaan en dag en nacht bereikbaar te zijn. Toch is het goed om niet altijd maar te werken en één dag in het weekend echt helemaal niets te doen voor je eigen zaak. Zet de telefoon uit en ga iets doen wat zorgt voor afleiding.”

“Mijn tip is: blijf je ‘oude’ vrienden trouw. Zij zijn er voor je wanneer je ze nodig hebt. Drink op je werkvrije dag een borrel met ze, maak tijd en besteedt oprecht aandacht aan je vrienden.

Mijn ervaring is dat zij er voor je zijn, ook als het iets moeilijker gaat. Dat kan zijn om je zorgen van je af te praten of om gewoon even een zorgeloze avond te hebben. Voor mij is dat altijd heel belangrijk geweest. Mijn vrienden zijn mijn rots in de branding, helpen mij te relativeren en laten me stilstaan bij wat echt belangrijk is.

Marc Loo (directeur FastFlex): laat je niet afleiden

“Als ik hardloop heb ik geen telefoon bij me, ik geniet van het moment, de fluitende vogels, het uitzicht. Dit in tegenstelling tot jongere generaties, die rennen altijd met oortjes in, soms zelfs bellend. Ook tijdens het werk zie ik ze vaak druk in de weer met hun mobiel, met selfies maken, met social media. Het slurpt energie. Ik heb niet eens Facebook en het is heerlijk. Mijn tip is dus: Laat je niet afleiden, focus op het hier en nu. Hierdoor luister je ook beter naar je lichaam. Zo merk ik het direct als ik geen tijd neem om te sporten, ik word dan sneller moe en chagrijnig.”

De overige drie tips van Lucas de Clerq, Patricia Smink-Sandel en Roy Roelofs lees je hier.


Dit artikel is eerder verschenen op Sprout.nl. Deze site voor ondernemers is een absolute aanrader. Ze hebben dagelijks leuke artikelen en ook een sterk magazine vol inspiratie en tips. Check it out!

Related posts
More #MNLK

Nog een paar tips om misschien nog wat beter te kunnen slapen

2 Mins read
Slapen… We doen het allemaal. De een wat meer dan de ander. De een heeft er meer moeite mee en ligt halve…
Mind & Soul #MNLK

De symptomen van een burn-out

1 Mins read
Soms kan het leven ineens zwaarder aanvoelen; je hebt problemen op je werk, er is iets vervelends gebeurt of je krijgt niet…
Mind & Soul #MNLK

Tips tegen een burn-out

1 Mins read
Ben jij zo’n man die alles aankan? Met een paar uurtjes slaap ben je klaar voor iedere uitdaging, red jij de dag…