The Online Lifestyle Magazine 

Drinks & Food #MNLK

Als je elke dag sport, wat voor ontbijt kun je dan het beste nemen?

2 Mins read

Het antwoord op die vraag is niet voor iedereen hetzelfde. Het hangt namelijk van een aantal factoren af: hoe laat je sport, wat voor sport je doet, of je af wilt vallen of juist niet… Toch zijn er een aantal richtlijnen te geven die voor vrijwel iedereen gelden.

Ontbijten en elke dag sporten

Als jouw ontbijtje uit “bewerkte” supermarktcereals bestaat (bijvoorbeeld cornflakes of cruesli) of geraffineerd witbrood met suikerrijk broodbeleg (jam, vruchtenhagel…), dan eet je dus veel zogenaamde “lege calorieën” als ontbijt. “Lege calorieën” wil zeggen dat de vezels en vitaminen die je nodig hebt om het voedsel te verteren, er niet in zitten. Daardoor gaat je bloedsuikerspiegel snel weer omlaag en kun je makkelijk snel moe (en hongerig!) worden.

  • Het is beter om voedsel te eten dat zo min mogelijk is geraffineerd. Brood met voldoende vezels, zoals volkoren of roggebrood, is beter dan bijvoorbeeld ontbijtkoek of witbrood.
  • Fruit is licht verteerbaar en bevat naast suikers ook veel oplosbare vezels en vitaminen. Zeker als je sport om af te vallen, kun je proberen om met fruit te ontbijten. Je kunt bijvoorbeeld bosbessen door je havermout roeren of stukjes appel en banaan door de muesli met yoghurt.
  • Op een vrije dag kun eens zelfs proberen alleen fruit als ontbijt te eten. Houd goed in de gaten of je je niet slap of duizelig gaat voelen: dat is niet de bedoeling. Mocht je merken dat je kracht verliest, dan is het beter om even wat stevigers te nemen.
  • Pas op dat je pap of muesli geen geraffineerde suiker bevat (zoals bij cruesli meestal het geval is). Even de ingrediëntennlijst checken, voor je naar de kassa gaat, is aan te raden.

Krachttrainen en Engels ontbijten

Vooral krachttrainers zullen zich meer tot het Engelse ontbijt aangetrokken voelen: stevig ontbijten met gebakken ei, worst, spek… Het nadeel van zo’n ontbijt is dat het zwaarder verteerbaar is. Ga je kort na zo’n maaltijd sporten dan kun je last van je maag krijgen en minder presteren dan je anders gedaan zou hebben.

Het ligt voor de hand dat gebakken voedsel, zoals roerei en gebakken spek, veel vet bevat. Als je af wilt vallen en je wilt met eiwit ontbijten dan is daar op zich wat voor te zeggen: door ’s ochtends eieren te eten zul je overdag minder snel last hebben van hongergevoelens. Bovendien dragen de eiwitten dragen bij aan de opbouw van spierweefsel. Maar overdrijf niet: gebruik niet te veel vet en mijd vette sausjes. En oh ja, kaas is weliswaar eiwitrijk, maar ook heel vet.

Een gezond lijf en een vol gevoel door middel van minder calorieën krijg je dus vooral van onbewerkte granen, fruit, of gekookte (!) eieren. Ook noten en yoghurt zijn trouwens voedzaam en eiwitrijk.

En bekijk ook eens deze video dat gaat over gewicht verliezen en ontbijten:

Check ook eens: Een voedingsschema maken