Gaming #MNLK

Als jij een doorgewinterde gamer bent is de kans groot dat je al hebt gekeken naar de PS5 of Xbox Series X

3 Mins read

Deze nieuwe consoles zijn inmiddels een paar maanden uit, en ze zijn helemaal geweldig voor jullie mannen die van goede graphics en geweldige gameplay houden. Maar er is, zoals met elke nieuwe console release, wel een groot probleem als je een van deze consoles wil kopen. Ze zijn namelijk haast nergens verkrijgbaar. Niet alleen in Nederland is dit een groot probleem; overal ter wereld zijn gamers hard op zoek naar een PS5 of de nieuwe Xbox. De meesten doen dit gewoon voor eigen gebruik, maar er zijn mensen bij die niet bepaald van plan zijn gebruik te maken van de consoles die ze aanschaffen. Zogenaamde scalpers zijn slimmeriken die online zo veel mogelijk consoles opkopen, om ze vervolgens voor een aanzienlijk hogere prijs door te verkopen. Hoe ze dit doen? Dat lees je in dit artikel.

Scalpers onder de consoles zijn niks nieuws

Iedere keer als er een nieuwe generatie consoles wordt uitgebracht, is het weer raak. De makers van de Xbox Series X/S en de PS5, respectievelijk Microsoft en Sony Interactive, kunnen nooit genoeg consoles klaar hebben om aan de enorme vraag van de consumenten te voldoen. Bij de release van de Xbox One en PS4 was dit probleem in mindere mate ook aanwezig. In de eerste maanden werden er minder Xbox apparaten verkocht dan PS4’s, en men dacht al gauw dat hierdoor de PS4 die slag in de console war ging winnen. Maar dat bleek toch aardig mee te vallen, omdat het verschil in verkoop gewoon lag aan de productie capaciteit. Die lag bij Sony wat hoger, doordat de onderdelen die zij gebruikten minder zeldzaam waren.

Echter is de capaciteit van de Xbox- en Sony fabrieken nu wel ongeveer gelijk. De verkoopgetallen zijn weer iets in het voordeel van Sony: De PS5 verkocht sinds de release al 4,2 miljoen exemplaren en de Xbox Series X/S in totaal ongeveer 3 miljoen. Net als 7 jaar geleden geeft dit absoluut geen realistisch beeld van de console war- door het lage aanbod van en hoge vraag naar de consoles, is er een business opgestart in het doorverkopen van de vette game apparaten. Het is te merken dat dit in 2020 veel meer is gebeurd dan bij de release van de Xbox One en PS4 in 2013; hoe kan dat?

Scalpen is groter dan ooit

Ten eerste, de grote olifant in de kamer van 2020: de corona pandemie. Zoals je begrijpt is het lastiger om massaal consoles aan te schaffen in fysieke winkels. Normaal gesproken wordt ongeveer de helft van de consoles verkocht in fysieke locaties, zoals GameStop in de VS (waar het de laatste tijd trouwens erg goed mee gaat!), of de MediaMarkt in Nederland. Sinds de pandemie en de daarbij horende sluiting van deze winkels in veel locaties, is de verkoop van consoles in fysieke winkels haast onmogelijk geworden. Er wordt geschat dat in plaats van ongeveer 50%, nu ruim 90% van de console verkopen in het release seizoen van 2020/2021, online wordt gedaan. In fysieke winkels mag je soms maar 1 console per persoon kopen, waarmee de winkels scalping voorkomen. Daarnaast is het fysiek aanschaffen van deze consoles natuurlijk niet in grote getalen mogelijk – je gaat niet zomaar even met een vrachtwagen naar de MediaMarkt om daar 20 nieuwe PS5’s op te halen. Online is dit veel makkelijker.

Hoe gaan scalpers te werk?

Een anonieme scalper vertelt aan Inverse.com dat hij een bot ontwikkelde speciaal voor scalping. Deze bot maakte volledig geautomatiseerd, een lijst van alle sites waar de consoles beschikbaar waren. Zo gauw er ergens iets beschikbaar raakte, kocht de scalper de console meteen. Er zijn zelfs bots die de aankoop volledig geautomatiseerd doen, beweert de scalper, maar daar maakte hij zijn handen nog niet aan vuil. Een Xbox Series X of PS5 wordt verkocht voor 500 dollar in de VS, maar op eBay (het Amerikaanse Marktplaats) gaan ze voor ruim 800 of 900 dollar de deur uit. Stel dat je iedere week 3 consoles doorverkoopt – dan hoef je in principe die maanden niet eens te werken.

Het is dus heel begrijpelijk dat scalpers zo hun best doen om de consoles door te verkopen. Met 1 handeling zijn ze al ruim 200 dollar verder en het kost ze eigenlijk amper tijd. Wat vind jij van scalpers? Is het immoreel om zo veel mensen meer geld te laten betalen voor consoles, of is dit gewoon weer een slimme truc van mensen om op een onschuldige manier makkelijk geld te verdienen? En ben jij van plan de nieuwe Xbox Series X of PS5 te kopen? Hier lees je wat de voordelen zijn per console en waarom je er goed aan doet om één van de twee vette apparaten te kopen – scalpers of niet.

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook: De Xbox Series X tegen de PS5
Lees ook: Xbox Series X en PS5 – Welke console past bij mij?

Related posts
Gaming #MNLK

The 5 Best Trees for Wood Resource Gathering in Video Games

4 Mins read
Modern games revolve around the concept of resource gathering. Whether it’s the mast-producing trees in Minecraft or a strong wood from Genshin…
Gaming #MNLK

Nieuwe onderdelen die GTA 5 zouden moeten verbeteren

3 Mins read
GTA 5 (Grand Theft Auto V) werd op 17 september 2013 uitgebracht. Destijds kon het spel enkel nog worden gespeeld op de…
Gaming #MNLK

De Xbox Series X tegen de PS5

5 Mins read
Door de ongelofelijk schaarste van de nieuwste generatie consoles van Sony en Microsoft is er online een soort scalper-oorlog begonnen. Er is…