The Online Lifestyle Magazine 

Cars & Tech #MNLK

Android Auto en hoe je er optimaal gebruik van maakt

4 Mins read

Jaarlijks gebeuren er nog altijd ongelukken als gevolg van het handheld gebruik van mobiele telefoons tijdens het autorijden. Sommige zelfs met dodelijke afloop. Dit moet veranderen en daar dacht Google net zo over. Google heeft dan ook Android Auto ontwikkelt. Dit is een besturingssysteem wat de veiligheid op de weg zou moeten bevorderen. In dit artikel lees je er alles over!

Wat is Android Auto en hoe werkt het?

Android Auto is een speciaal besturingssysteem voor infotainmentsystemen in auto’s, waarmee je je Android-smartphone eenvoudig kunt koppelen aan je auto. Android Auto bestaat al sinds 2015 maar is toch nog vrij nieuw in Nederland. Het systeem is inmiddels echter op verscheidene auto’s leverbaar en smartphones vanaf Android 10 beschikken er standaard over. Voor oudere smartphones vanaf Android 5 is er een losse applicatie beschikbaar. Deze app is via de officiële Google Play Store alleen nog niet in Nederland te downloaden.

Op sommige internetsites staat aangegeven dat je de losse applicatie ook buiten de officiële Google Play Store om kunt downloaden en soms wordt zelfs uitgelegd hoe je dat dan kunt doen. Dit is alleen niet zonder risico. Zo kunnen onofficiële downloads virussen met zich meebrengen. Daarnaast dien je dan de beveiliging tegen onbetrouwbare apps van buiten de Google Play Store uit te schakelen en dat brengt natuurlijk ook weer risico’s met zich mee. Kortom, denk twee keer na voordat je voor de onofficiële weg kiest.

Met Android Auto kun je je smartphone koppelen aan je auto en op die manier kun je op het display in het dashboard op een veilige manier de belangrijkste functies van je smartphone gebruiken. Afhankelijk van het type auto dat je hebt, kun je Android Auto bedienen door middel van knoppen, spraakbesturing of touchscreen. Hoe dan ook is het systeem op zo een manier ontwikkelt dat het voor de gebruiker zo min mogelijk aandacht en moeite vergt. Het is er immers voor bedoeld ieders aandacht op de weg te houden en daarmee de veiligheid op de weg te bevorderen.

Uiteraard werkt Android Auto alleen als je smartphone kan verbinden met je auto. Het is dus belangrijk dat je smartphone voldoende batterij heeft en niet kapot gaat. In dat kader kun je goed gebruikmaken van Samsung draadloos opladen of ander Android device, voor het opladen van je smartphone. Verder voorkom je met een telefoon case dat je smartphone kapot gaat.

hafbmnlk

Welke mogelijkheden biedt het systeem?

Android Auto maakt het dus mogelijk op een verantwoorde manier gebruik te maken van je smartphone als je in de auto zit. Hoe gek het dus ook klinkt, Android Auto zorgt ervoor dat je op een veilige manier de belangrijkste functies van je smartphone kunt gebruiken tijdens het autorijden. Welke voornaamste mogelijkheden biedt dat dan precies?

Altijd de meest actuele verkeersinformatie

Dankzij de verbinding met je smartphone beschikt je auto middels Android Auto over internet. Dat brengt een hoop mogelijkheden met zich mee, waaronder altijd toegang tot de meest actuele verkeersinformatie. Als er iets is wat een handige functie is voor tijdens het autorijden, dan is het wel Google Maps. Deze app biedt namelijk altijd de meest actuele verkeersinformatie zoals onder meer files, snelste routes en wegwerkzaamheden. Super fijn als je dat direct op het display van je dashboard kunt zien. Bovendien werkt deze app geheel op spraakbesturing. Op die manier navigeer je voortaan vliegensvlug en veilig naar je bestemming.

Handsfree bellen

Telefoneren tijdens het autorijden is in principe niet toegestaan, tenzij je dit handsfree doet. Met Android Auto maak je daarbij simpelweg gebruik van het geluidssysteem van de auto. Hierdoor houd je niet alleen beide handen netjes aan het stuur, maar is het gesprek ook nog eens super goed te volgen door de speakers van je auto. Op die manier kun je bijvoorbeeld nog het een en ander overleggen op weg naar een vergadering of het thuisfront laten weten dat je er bijna bent. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos en zo kun je elke minuut van je dag goed benutten.

Eindeloos muziek en podcasts streamen

Doordat je smartphone middels Android Auto met het geluidssysteem van de auto is verbonden, kun je in dat kader van nog veel meer functies gebruikmaken. Zo maakt Android Auto het mogelijk geluid van je smartphone naar de geluidsinstallatie van je auto te streamen, wat in principe ook gebeurt in geval van handsfree bellen. Zo kun je tijdens het autorijden luisteren naar je favoriete muziek of podcasts. Op die manier wordt het autorijden tevens een moment van ontspanning maar wel op een veilige en verantwoorde manier.

Berichten horen en versturen middels spraak

Nog een hele fijne mogelijkheid die Android Auto met zich meebrengt, is het versturen van berichten door middel van spraakherkenning. Met andere woorden maakt Android Auto het mogelijk te appen, terwijl je aan het autorijden bent. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de Google Assistent-spraakbesturing, die berichtjes voor je dicteert en verstuurt. Zo kun je op een eenvoudige en veilige manier bijvoorbeeld laten weten dat je eerder thuis komt, nadat je dankzij de meest actuele verkeersinformatie van Google Maps niet in de file hebt hoeven staan.

Handige apps voor onderweg

Indien je van Android Auto gebruikmaakt, zijn er een aantal toffe apps die je zeker niet mag missen. Zo haal je het maximale uit het speciale besturingssysteem van Google. We zetten er dan ook graag een aantal voor je op een rij:

Flitsmeister

Met de app Flitsmeister voorkom je dat je een bekeuring voor te hard rijden krijgt. Deze app geeft namelijk aan waar er geflitst wordt, zodat je indien nodig je snelheid kunt aanpassen en een bekeuring kunt voorkomen. Al gaan we er natuurlijk van uit dat dit niet nodig is. 😉

myTuner

De app myTuner geeft je toegang tot tal van radiozenders. Door gebruik van deze app te maken, heb je ineens veel meer radiozenders tot je beschikking dan de standaard autoradio biedt. Op die manier zit er altijd wel wat leuks voor je tussen en vind je makkelijk een radiostation wat goed bij je past.

Pocket Casts

Pocket Casts is een app waarmee je verscheidene podcasts kunt beluisteren. Het aanbod is groot, waardoor er altijd wel een interessante podcast te vinden is. Zo hoeft een autorit nooit meer saai te zijn en kun je er zelfs nog wijzer van worden.

Waze

Met Waze kun je net als met bijvoorbeeld Google Maps navigeren. Indien je echter niet zo een fan van Google Maps bent, is Waze een heel goed alternatief. Deze app toont dan ook eveneens de meest actuele verkeersinformatie. Op die manier rijd je dus altijd de beste route.

Mocht je nog meer ideeën voor handige apps voor onderweg willen, vind je in de Google Play Store nog veel meer apps die geschikt zijn voor Android Auto!

Kan ik het besturingssysteem in elke auto gebruiken?

Voor het gebruik van Android Auto is het belangrijk dat jouw auto beschikt over een Infotainment-systeem. Meestal beschikken wat oudere auto’s niet over zo een handig beeldscherm naast het stuur, waardoor het niet mogelijk is om gebruik te maken van Android Auto.

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook: Verzekering voor je bedrijfsauto afsluiten