The Online Lifestyle Magazine 

Business & Luxury #MNLK

Maak kennis met de Audemars Piguet Royal Oak

1 Mins read

Jay-Z draagt er een, Arnold Schwarzenegger heeft er een, en meest recentelijk won Serena Williams haar zevende Wimbledon-titel met haar sportievere broer, de Royal Oak Offshore. Dit is wat je moet weten over het iconische Royal Oak-horloge van Audemars Piguet.

In 1 dag ontworpen

De voormalige ontwerper van horloges Gérald Genta werd gevraagd om een stalen horloge voor alle gelegenheden te maken en dit in minder dan 24 uur te doen aan de vooravond van Baselworld 1971. Het bleek een van de hoogtepunten van zijn carrière, de horloge werd bijna een synoniem voor hem.

Tegenvallend ontvangst

Bij de officiële lancering een jaar nadat Genta zijn creatie onthulde, werd de Royal Oak met scepsis en schrik ontvangen. Verzamelaars wisten niet goed hoe ze moesten reageren op een sportief stalen horloge met afgeschuinde randen en achthoekige rand.

Bijna een andere naam

Toen het prototype werd afgeleverd, werd het vanwege zijn sportieve aantrekkingskracht de “Safari” genoemd. Op het laatste moment vond men de naam niet passen bij het horloge en noemde het later naar een slagschip van de Britse Royal Navy – de Royal Oak.

De nautische oorsprong

In lijn met de naam zeggen sommigen dat de kenmerkende rand is geïnspireerd op de patrijspoort van een schip, maar de meesten zijn het erover eens dat een duikershelm de inspiratie was. Blijkbaar zag Genta een duiker uit het Meer van Genève komen en dacht dat als het geklonken voorpaneel waterdicht genoeg was voor de duiker, het goed genoeg was voor zijn horloge.

Prototypen gemaakt van wit goud

Hoewel de definitieve versie die aan het publiek werd onthuld, van roestvrij staal was, waren de eerste prototypes waaraan ze werkten gemaakt van witgoud. Witgoud is een zachter materiaal om te werken en een materiaal dat het merk kende. Ook was het eigenlijk goedkoper om het witte goud te frezen dan het staal.

Een nieuwe markt

Toen het voor het eerst werd geïntroduceerd, kostte het Royal Oak meer dan 3.500, – Zwitserse frank. Een enorm bedrag voor een stalen horloge in die tijd. Maar uiteindelijk sloeg het aan en vandaag zijn merken als Richard Mille en Hublot in de voetsporen getreden met zeer succesvolle luxe sportmodellen.

Audemars Piguet Royal Oak blue

andersphoto / Shutterstock.com

Check dit artikel eens -> Het duurste horloge ter wereld