Cars & Tech #MNLK

Autoverzekering afsluiten; zo doe je het

2 Mins read

Wanneer je jouw eerste auto gaat kopen ben je natuurlijk super blij en enthousiast, en terecht. Er komen echter ook een aantal dingen bij kijken waar je wellicht nog niet aan gedacht had. Ze zeggen altijd dat autorijden duur is, en dan hebben ze het niet alleen over het aankoopbedrag. Ook maandelijks kost het natuurlijk behoorlijk wat geld. Uiteraard heb je de brandstofkosten, daarnaast betaal je in Nederland wegenbelasting en tot slot ben je verplicht om je auto te verzekeren. Lees hier hoe je dit doet en welke keuzes je hierbij hebt.

Een autoverzekering in Nederland

In Nederland ben je verplicht om je auto minimaal WA te laten verzekeren. Bij deze verzekering ben je verzekerd voor schade die je zou toebrengen aan anderen. Natuurlijk kun je je auto extra verzekeren, afhankelijk van wat jij wil. Er zijn in Nederland heel veel verzekeraars die je kunnen helpen met de verzekering. Let er altijd op dat je jouw auto op tijd verzekerd, dus minimaal vanaf de dag dat je de auto gaat ophalen. Rijden met een niet verzekerde auto is verboden en kan boetes opleveren, wat al vrij vervelend is. Als je echter een ongeluk krijgt is het nog veel vervelender en kunnen de gevolgen echt heel groot zijn als je pech hebt. Regel daarom vooraf je zaken goed en voorkom dit soort situaties.

Zorg je verzekering goed geregeld is en ga met een goed gevoel de weg op, een autoverzekering afsluiten is namelijk zo geregeld.

Welke opties heb je?

Je hebt natuurlijk heel veel opties bij de verschillende verzekeraars, maar grofweg gezien heb je drie keuzes. Allereerst heb je dus WA, wat staat voor wettelijke aansprakelijkheid en dus verplicht is. Hierbij ben je verzekerd tegen de schade die je anderen zou toebrengen. Meestal kiezen mensen voor deze verzekering voor auto’s vanaf 10 jaar oud, omdat die niet zoveel meer waard zijn.

Je hebt ook WA+, ook wel beperkt casco. Naast schade aan anderen ben je hierbij ook verzekerd voor schade van buitenaf, zoals bijvoorbeeld door storm of stenen. Over het algemeen kies je hiervoor bij auto’s met een leeftijd tussen de 6 en 10 jaar.

Tot slot heb je Allrisk, of volledig casco, waarbij je ook verzekerd bent voor schade aan je eigen auto. Dit doen mensen bij een nieuwe auto of een auto die minder dan 6 jaar oud is, of nog veel waard is. Daarnaast vinden sommige mensen dit gewoon fijn, wat natuurlijk ook prima is.

Wat kost een autoverzekering?

De kosten van een autoverzekering zijn niet zomaar te zeggen omdat dit afhankelijk is van veel factoren. Allereerst is het belangrijk welke van de drie bovenstaande soorten verzekeringen je kiest, waarbij WA natuurlijk de goedkoopste is en Allrisk de duurste. Daarnaast is het bedrag bij elke verzekeraar anders, en ook bouw je schadevrije jaren op (of niet natuurlijk) waardoor het minder duurt wordt. Ook waar je woont is van belang en uiteraard geldt dat hoe meer je auto waard is, hoe duurder de verzekering is. Wel zijn er een aantal factoren die invloed hebben op de prijs van je autoverzekering, die we hieronder even op een rijtje zetten.

Jongeren: over het algemeen veroorzaken jongeren door de mindere ervaring en wat roekelozer rijgedrag meer ongelukken. Voor verzekeraars zijn jongeren daarom risicovol, wat zorgt voor een duurdere premie. Onder de 24 jaar is het sowieso heel duur, daarna wordt het ietsje minder en kun je beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren. Je hebt op die leeftijd vaak wel nog een vrij goedkope auto waardoor de verzekering alsnog wel te betalen is.

Ouderen: ook voor ouderen is een autoverzekering vaak duurder, omdat ook zij door verzekeraars als risicogroep worden gezien.

Rijstijl korting: je hebt tegenwoordig verzekeringen waarbij een goede rijstijl wordt beloond door middel van kortingen op je premie. Je moet hierbij je gegevens delen, vaak via een app. Dit kan echter ook nadelig uitpakken, want bij een slechte rijstijl kan de premie ook duurder worden.

Leestip -> Shortlease & Motorhelmen

Related posts
More #MNLK

Verzekering voor je bedrijfsauto afsluiten

2 Mins read
Een ongeluk zit in een klein hoekje. En dat geldt zeker ook in het verkeer. Dagelijks gebeuren er door heel Nederland nog…
More #MNLK

Durf jij de stap te maken naar elektrisch rijden?

2 Mins read
Steeds meer Nederlanders rijden elektrisch: het is schoner, stiller en zuiniger. 2020 werd uitgeroepen tot het jaar van de elektrische auto en…
More #MNLK

De dagwaarde van je auto en je verzekering

2 Mins read
De premiehoogte van de autoverzekering wordt in de meeste gevallen bepaald op basis van de waarde van je auto. Verzekeraars kijken hierbij…