The Online Lifestyle Magazine 

Sport & Lifestyle #MNLK

Beginnen met bodybuilding?

3 Mins read

Fitness is tegenwoordig een van de meest beoefende sporten ter wereld en vrijwel iedereen die dit leest komt wel eens in een sportschool. Bodybuilding is echter toch net even wat anders, een stukje intenser vooral. Bodybuilding gaat ook niet meer alleen om trainen, het is beter te omschrijven als een lifestyle. Hoewel de verschillen vaag zijn en mensen het door elkaar heen gebruiken is bodybuilden niet (perse) hetzelfde als krachttraining of fitness. In deze blog gaan we in op de basis van bodybuilden, zodat jij voor eens en altijd weet wat dit nu precies is.

De definitie van bodybuilden

Zoals al gezegd worden termen als bodybuilden, fitness en krachttraining nogal eens door elkaar gebruikt. Dat is ook helemaal niet zo gek, want deze dingen hebben veel raakvlakken en komen soms zelfs overeen. Maar het is niet perse hetzelfde. Bij bodybuilding draait alles het verkrijgen van een zo mooi mogelijk lichaam in de ogen van een jury. De elementen waarbij het hier om draait zijn massa, proportie, symmetrie en definitie. Daarbij kunnen we ook nog poseren voegen, want je moet dit natuurlijk wel op een zo goed mogelijke manier laten zien aan die jury.

Een bodybuilder richt zich in de sportschool dan ook op het vergroten van de spiermassa, of tijdens de cut het behouden van de spiermassa. Krachttraining daarentegen is gericht op het versterken van de spieren, en fitness kan ook draaien om een goede conditie of explosiviteit. Hypertrofie (spiergroei) is dus prioriteit bij bodybuilden, waarbij de spieren zo goed mogelijk geprikkeld moeten worden om te gaan groeien.

Je hebt hiervoor een uitgekiend schema nodig, waarin alle spiergroepen op de juiste manier worden aangepakt. Alles is hierbij van belang, ook het aantal sets en herhalingen. Het aantal herhalingen ligt hoger dan wanneer je traint voor kracht, maar komt over het algemeen niet boven de 12.

Wat maakt bodybuilden op niveau zo ongelooflijk zwaar?

Bodybuilden is een hele zware tak van sport die voor maar weinig mensen is weggelegd. Natuurlijk is iedereen die regelmatig een sportschool bezoekt en op zijn voeding let in principe bezig met bodybuilding, maar nu kijken we naar hardcore bodybuilding. Sport is een benaming die eigenlijk niet de hele lading van bodybuilding dekt, het is een levensstijl. Training is hierbij uiteraard van groot belang maar daarnaast moet alles kloppen. Je herstel, je slaap en je voeding. Alles is tot in de puntjes afgestemd om er zo goed mogelijk uit te zien. Hoe verder je wil komen in het bodybuilden, hoe serieuzer je alle aspecten zult moeten nemen.

Af en toe alcohol nuttigen of fastfood eten kan prima samengaan met het hebben van een afgetraind lichaam, en wellicht zelfs nog met bodybuilden tot op een bepaald niveau. Maar als je echt wat wil bereiken moet je dit toch echt laten gaan. Die ongekende discipline is ook precies de reden dat maar weinig mensen echt succesvol kunnen worden in de sport.

Beginnen met bodybuilding

Stel je hebt dit gelezen en denkt (nog steeds); hier wil ik voor gaan, ik wil beginnen met bodybuilding. Op welk niveau je dan ook zit of wilt komen, met een aantal dingen moet je altijd rekening houden. Allereerst moet je zorgen voor een goed trainingsschema. Je kunt dit het beste laten opstellen door een professional, zeker als je een beginner in de gym bent. Het is ook belangrijk om de oefeningen goed onder de knie te krijgen en eerst de techniek onder controle te hebben voordat je met zwaardere gewichten gaat trainen. Daarnaast is je voeding van groot belang. Hier moet je je dus ook in verdiepen.

Ben je niet bereid tot het volgen van een gezond en soms streng voedingspatroon, dan is bodybuilding niet voor jou weggelegd. Als je deze twee aspecten goed doet en ook je rust is in orde kun je gaan kijken hoe je nog verder kunt komen in de sport. Het is dan aan te raden om hulp te vragen aan andere bodybuilders of een coach te nemen. Dan kun je echt gaan proberen om je fysieke potentieel volledig te benutten.

Bekijk ook deze video:

Check ook: Laat je inspireren door deze bodybuilding quotes & De beste bodybuilding video’s

Related posts
Sport & Lifestyle #MNLK

Bodybuilding muziek: hoe maak je een motiverende afspeellijst?

2 Mins read
Het selecteren van muziek om fysieke activiteiten uit te voeren is essentieel om te motiveren, ritme te geven aan de trainingen en,…
Sport & Lifestyle #MNLK

Waar moet je op letten bij het kopen van bodybuilding kleding?

2 Mins read
Sporten vinden we als het goed is allemaal belangrijk en de gym is een van onze favoriete plekken. Hoewel je zou kunnen…
Sport & Lifestyle #MNLK

Dit 4 dagen split schema is ideaal als basis voor elke bodybuilder

2 Mins read
Bodybuilden is een van de zwaarste sporten ter wereld, vooral omdat het niet alleen een sport is maar een lifestyle waarbij alles…