The Online Lifestyle Magazine 

Business & Luxury #MNLK

Bespaar data met deze handige instellingen, tips en apps!

6 Mins read

Je zult ongetwijfeld net als ik wel eens verdwaald zijn in een vreemde stad. Uiteraard kun je dan snel met je navigatie-app oriënteren waar je bent, maar wat als je internetbundel dan op is? Wil je voorkomen dat je (voor het einde van de maand) zonder MB’s zit? Lees dan graag dit artikel dat vol staat met vernuftige instellingen, tips en apps om te kunnen besparen op je data. Zo is de kans een stuk kleiner dat je over je internetbundel heengaat!

Hoe zit het eigenlijk met data verbruiken?

Je smartphone kan zowel via een wifi-verbinding en via mobiel internet data verbruiken. Voor mobiel internet is het handig als je een fatsoenlijke internetbundel bij je Sim Only-abonnement neemt. Je betaalt een vast en laag bedrag voor een vastgestelde hoeveelheid MB’s. Aanbieder Simyo heeft verschillende formaten internetbundels. Uiteraard kun je voor nop internetten als je verbonden bent met een wifi-netwerk thuis, bij vrienden of bijvoorbeeld in een restaurant.

Apps die data verslinden

Nagenoeg alle smartphone-apps verbruiken data, dit komt omdat alle informatie die ze aan je tonen eerst moeten downloaden. Er zijn een aantal type apps en telefoons die relatief veel data verbruiken. Zo hebben met name de social media- en streaming-apps behoorlijk wat MB’s nodig.

Op Snapchat, Instagram en Facebook staan bijvoorbeeld filmpjes waarvan het laden veel data kost. Streaming-apps als Deezer, Youtube, Spotify en Netflix verbruiken misschien wel de meeste MB’s, merendeels omdat complete video’s en muziekbestanden hiermee op je smartphone worden geladen. Je zou om data te kunnen besparen deze apps kunnen vervangen, slimmer mee om te gaan (alleen op de wifi) of compleet uit te zetten.

Slimme alternatieven voor dataverslinders

Voor populaire navigatie-, social media- en streaming-apps zijn er slimme oplossingen waarmee je veel data bespaart. Voor sommige apps zijn er alternatieven die minder data slurpen. Er zijn tevens apps die een databesparende functie hebben. Handig!

Offline muziek ‘streamen’ met Spotify Premium

Spotify (of bijvoorbeeld ook Deezer) is dé app waarmee je online muziek luistert. Deze muziekbestanden worden gesteamed. Deze bestanden staan dan slechts tijdelijk op je smartphone. Streamen verbruikt aanzienlijk veel data, maar je kan ook buitenshuis gebruik maken van de muziek door de muziek alvast te downloaden als je nog op een wifi-verbinding zit.

Zo kun je met Spotify Premium muziek die je streamt ook offline beluisteren. Spotify Premium kost slechts 10 euro per maand. Hiermee hoor je géén advertenties tussen de nummers door en luister je niet meer via de shuffle-modus muziek. Ook is het dan mogelijk om muziek via de app naar je smartphone te downloaden. Zo kun je jouw favoriete nummers luisteren zonder data te verbruiken!

► Met Spotify Premium download je op de volgende manier muziek op je smartphone; zie video;

Here WeGo als offline navigatie:

Deze handige app is een alternatief voor Google Maps. Met Here WeGo navigeer je gratis zonder ook maar enig data te verbruiken. Dit is mogelijk omdat je van tevoren wegenkaarten download. Je smartphone gebruikt dan alleen het gps-signaal. Goed nieuws: gps verbruikt geen data. Here WeGo heeft een online functie die automatisch is ingeschakeld. Hiermee bekijk je actuele verkeersinformatie (die je uit kunt schakelen in het menu). Klik op het hamburgertje, klik daarna op ‘App offline gebruiken’. Op deze manier verbruikt Here WeGo geen data. Via het instellingenmenu kun je ook vooraf de wegenkaarten downloaden via wifi. Verdwaald raken is passé!

De zuinigste browser: Opera

Met een databesparende browser zoals die van Opera bespaar je misschien wel de meeste MB’s. Mensen browsen tegenwoordig namelijk het meeste op hun smartphone. Op een smartphone staat normaliter de browser van de fabrikant zelf. Deze app verbruikt vaak meer data dan nodig is. De browser Opera heeft echter een databesparende optie. Websites worden hierdoor wel iets langzamer geladen. dit komt omdat de browser data comprimeert voordat de website op jouw smartphone wordt geladen.

Met het comprimeren van de data wordt onder andere formaat van een afbeelding verkleind. Hierdoor download jij minder data. Het enige verschil is dat je de afbeelding in een lagere resolutie ziet. Aangezien een smartphonescherm relatief klein is, merk je daar daar ook maar weinig van. Je hebt dus wél iets meer geduld nodig, maar dan verbruik je minder data tijdens het browsen!

Offline video’s streamen met Netflix Premium

Via de immens populaire app Netflix kun je via het internet films en series streamen. Netflix is een betaalde abonnementsdienst. De smartphone-app van Netflix heeft de mogelijkheid om een deel van het Netflix-aanbod offline op te slaan. Als je deze films en series kijkt, verbruik je dus geen data! Dit is met name handig als je een lange vlucht voor de boeg hebt.

► Zo sla je video’s op Netflix offline op:

  • Druk op ‘Zoeken’.
  • Klik op ‘Beschikbaar voor download’.
  • Je ziet nu welke titels je offline kunt opslaan.
  • Druk op de titel die je offline wil opslaan.
  • Druk op ‘Downloaden’.
  • De film wordt nu offline opgeslagen op je smartphone (of tablet).

Slim gebruik van de social media-apps

Apps als Facebook en Instagram spelen video’s al automatisch af, ook als je ze niet bekijkt. Je kunt deze apps gelukkig wel zo instellen dat ze dit niet doen. Voor zowel Facebook en Instagram zijn er slimme instellingen die je kunt aanvinken om je sim only internetbundel te ontlasten.

Een oog op je dataverbruik

Fijn, je streamt inmiddels minder, bespaart data dankzij je slimme browser en navigeert offline. Je bent nu al goed op weg om een databesparende wijsneus te worden. Maar hoe weet je dat trefzeker? De onderstaande apps van Simyo geven je goed inzicht in hoeveel data je precies gebruikt. Zo ga je nooit over je bundel heen!

Mijn Simyo app

Met de gebruiksvriendelijke app van Simyo zie je als gebruiker precies hoeveel MB’s je deze maand nog overhebt. Zo weet je zeker dat je nooit over je bundel heen gaat. Daarnaast ontvang je van Simyo handige sms’je als 80% en 100% van je MB’s verbruikt hebt. Via de Mijn Simyo app zie je ook je verbruik van de afgelopen paar maanden.

My Data Manager

Met deze handige app stel je vooraf de hoogte van je internetbundel in en de hoeveelheid MB’s die je al hebt verbruikt. Met My Data Manager zie je precies per app hoeveel data ze verbruiken. Ook rekent de app uit hoeveel MB je per dag nog mag gebruiken. Daarnaast zie je exact hoeveel data je via je provider én wifi-netwerken hebt verbruikt. De informatie die My Data Manager toont, kan wel verschillen met die van Mijn Simyo en de Mijn Simyo app. De informatie die door Mijn Simyo en de Mijn Simyo app wordt getoond, is direct afkomstig van het netwerk van KPN. De verbruiksgegevens van de provider zijn altijd leidend.

Onavo Extend

De app van Onavo Extend is geen app waarin je je verbruik ziet. Wanneer je deze app voor de eerste keer opent, vraagt Onavo jouw toestemming om te internetten via hun beveiligde servers. Deze servers zijn uitstekend beveiligd en er wordt géén informatie van jou opgeslagen. Met deze omleiding zorgt de app ervoor dat je geen MB teveel verbruikt. Onavo toont vervolgens de hoeveelheid MB’s die je dankzij de app hebt bespaard. Toont de app andere verbruiksgegevens dan die van je provider? Dan is de informatie van je provider altijd leidend.

Zo blijf je genoeg hebben aan je internetbundel

Er zijn steeds meer apps beschikbaar die ook steeds meer data verbruiken. Hierdoor is het mogelijk dat je sneller door alle MB’s van je internetbundel heen bent. Denk maar aan de foto’s en video’s die je bekijkt via de app van de Telegraaf of NOS, of het luisteren naar muziek via je geliefde SoundCloud-app. De kans is hiermee groter geworden dat je per maand meer MB’s verbruikt dan je voorheen deed.

Als je internetbundel op raakt, kun je nog wel blijven mobiel internetten, maar alleen tegen een hoger tarief. Het is in dat geval verstandig om MB’s bij te kopen via Mijn Simyo of de app, of je mobiele internet uit te schakelen. Schakel je mobiel internet niet uit als je door je MB’s heen bent? Dan is het mogelijk dat je telefoonrekening hoger uitvalt dan wanneer je niet over je bundel bent gegaan. Je zet mobiel internet op de iPhone of een Android-telefoon eenvoudig uit door op het icoontje van je data-verbinding te tikken (in je drop down menu waar onder andere bluetooth en wifi ook staat).

Kom je vaker MB’s tekort? Overweeg een grotere internetbundel

Heb je alle bovenstaande maatregelen getroffen en kom je alsnog veel MB’s tekort? Overweeg dan voor de komende maand een grotere internetbundel. Je regelt dit gratis via Mijn Simyo en de Mijn Simyo app. Via Mijn Simyo kun je ook een extra internetbundel voor de huidige maand bijkopen als je door je MB’s heen bent. Deze extra internetbundel heeft 500 MB en kost 5 euro. Ideaal, gebruiksvriendelijk en altijd in een handomdraai gepiept!

Related posts
More #MNLK

Waarom snel internet bijna altijd de beste optie is

2 Mins read
Of het nu internet is voor thuis of voor een kantoorpand of winkel, snel internet is tegenwoordig vrijwel onmisbaar geworden. Hoe sneller,…
More #MNLK

Drie ideeën voor het verkrijgen van een sterke link

2 Mins read
Als je bezig bent met SEO en dus het omhoog krijgen van de zoekpositie van jouw website, is het verkrijgen van sterke…
Cars & Tech #MNLK

De nieuwste Apple telefoon (SE)

1 Mins read
De nieuwe iPhone SE ziet eruit alsof hij alles in zich heeft om uit te groeien tot een van de beste telefoons….