The Online Lifestyle Magazine 

More #MNLK

Bitcoin: wat is het en hoe werkt het?

2 Mins read

De term ‘Bitcoin’ is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven: iedereen heeft het er over. Maar wat is het eigenlijk? Hieronder lees je alles over deze digitale munt van de toekomst.

Wat is Bitcoin?

Na de kredietcrisis van 2008 was het duidelijk dat het vertrouwen in grote banken en overheden drastisch was afgenomen. Daarmee was het vertrouwen in centrale geldsystemen ook verminderd. In 2008 moest Bitcoin de oplossing vormen. Bitcoin is een volledig digitale valuta (ook wel ‘cryptocurrency’ genoemd) die decentraal functioneert. De transacties gaan ‘peer-to-peer’. Dit betekent dat er geen tussenpersoon bestaat tussen verzender en ontvanger die de transacties controleert. Daarnaast zijn Bitcoins geen fysieke munten. Het is dus niet mogelijk om een Bitcoin fysiek in handen te nemen, het is een virtuele munt.

Hoe werkt Bitcoin?

De werking van Bitcoin is ietwat complex. Zoals gezegd bestaan er in de basis geen fysieke Bitcoins. Wel bestaan deze Bitcoins digitaal. Er zijn in totaal 21 miljoen Bitcoins beschikbaar. Hier is op het moment al bijna 85% van in omloop gebracht. Bitcoin fungeert op basis van een blockchain. Dit is een virtuele keten van verschillende blocks. Deze blocks bestaan uit meerdere transacties die middels cryptografie worden toegevoegd aan de chain.

In principe is de blockchain in te zien voor iedereen binnen een netwerk. Dat betekent dus dat heel veel mensen de transacties in deze munt kunnen inzien. Onveilig zou je zeggen? Dat valt dus wel mee. Sterker nog: Bitcoins zijn ontzettend veilig. Het stelsel is dusdanig gecompliceerd dat het niemand écht lukt om in te breken (te hacken). Probeert iemand dit wel, dan zal het systeem dit direct opmerken.

Wat kan je met Bitcoin?

Eerder kwam al even aan bod dat Bitcoin een digitale valuta is. Valuta zijn in eerste instantie natuurlijk gemaakt om te betalen. Steeds meer bedrijven accepteren Bitcoin als betaalmiddel. Tot zover wordt Bitcoin echter voornamelijk gezien als een belegging of investering. De waarde van Bitcoin heeft door de jaren heen namelijk flinke stijgingen vertoond.

Wel dient gezegd te worden dat de koers niet erg stabiel is. Binnen een korte tijd kan de waarde dan ook met enkele tientallen procenten stijgen of dalen. Bitcoin als betaalmiddel is dus ontzettend veilig, maar niet erg stabiel. Het is in die zin afwachten wat de toekomst Bitcoin zal brengen. Veel beleggers verwachten dat Bitcoin hét betaalmiddel van de toekomst zal zijn.

Daarnaast zijn er nog een hoop andere digitale valuta op de markt. Bitcoin was de eerste, maar steeds meer valuta volgen. De cryptocurrencies die geen Bitcoin zijn, worden ‘altcoins’ genoemd. Voorbeelden van altcoins zijn bijvoorbeeld Ethereum en Ripple. Alle cryptocurrencies hebben weer hun eigen toekomstvisie en sterke punten. Dat maakt het interessant om te volgen.

Leer alles over bitcoin en lees hier meer over bitcoin kopen.

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook: De koers van Bitcoin neemt weer hard toe, maar waarom?
Lees ook: Hoe werkt een bitcoin wallet?

Related posts
More #MNLK

Beleggen in cryptocurrency voor beginners

3 Mins read
Bitcoin bereikte enkele dagen geleden een recordhoogte van $48.680. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat steeds meer mensen willen mee…
More #MNLK

De koers van Bitcoin neemt weer hard toe, maar waarom?

2 Mins read
Bitcoin is weer groots terug in het nieuws en dat komt omdat de koers van de digitale munt de afgelopen tijd enorm…
More #MNLK

Hoe werkt een bitcoin wallet?

3 Mins read
Je hebt er lang en goed over nagedacht, maar je bent eindelijk bereid om je zuurverdiende centen om te zetten in bitcoin….