The Online Lifestyle Magazine 

Mind & Soul #MNLKSoul #MNLK

Boekrecensie: De edele kunst van not giving a F*ck van Mark Manson

2 Mins read

Waar moet je een f*ck om geven in dit leven? Het is de vraag die auteur Mark Manson op grofgebekte wijze beantwoord in zijn fascinerende boek ‘De edele kunst van not giving a F*ck’. Ik geef je vast een hint; je moet geen f*ck geven waar je geen f*ck om moet geven!

Mark wist van zijn blogs, filosofieën en brainfarts een fascinerend boek te schrijven die al maanden hoog bovenaan de bestsellerlijsten staat, waaronder die van de New York Times en Bol.com. Met een heerlijk rauwe choquerende titel heeft de grofgebekte 34-jarige New Yorkse auteur duidelijk de aandacht weten te trekken. Gelukkig is het boek qua inhoud niet alleen choquerend, maar ook zéér waardevol.

De ondertitel van dit boek is ‘de tegendraadse aanpak voor een goed leven’, waarmee Mark al aangeeft dat je niet de reguliere tips en tricks aan zult treffen. Hij trapt namelijk met zijn bevindingen de deur in van jouw bevindingen en perspectieven. Hij gooit schaamteloos roet in je eten, schudt je heen en weer en schopt graag tegen je heilig verklaarde huisjes aan. Dit is allemaal nodig om je weer terug op Aarde te brengen. En als je denkt dat je eenmaal met beide benen op de grond staat, weet hij je alsnog te vloeren met een confronterende anekdote.

Het 222-bladzijde tellende boek leest heerlijk weg, mede door de vlotte schrijfstijl en het ongeremde taalgebruik. Hij speelt slim in op de herkenbaarheid door typische scenario’s uit te beelden die we allemaal wel eens hebben meegemaakt, met daarbij natuurlijk zijn insteek van hoe je hier mee om hoort te gaan. De inhoud is recht voor je raap, rauw en eerlijk, soms een tikkeltje aanstootgevend, maar dit alles om je de wake up call te geven die je nodig hebt.

Je merkt duidelijk dat Mark zijn invloeden uit oude wijze werken heeft gehaald – zoals de overpeinzingen van Marcus Aurelius en de zachtaardige filosofieën van Boeddha – om een mooie moderne mix van boeddhisme en het stoïcisme voor deze hedendaagse samenleving te creëren. Zie hieronder een mooi voorbeeld van zijn rauwe schrijfstijl en confronterende eerlijkheid.

De Edele kunst van not giving a F*ck staat vol met vernuftige tips,  handig inzetbare tools en mooi gevonden wijsheden. Hoewel tegendraads en choquerend op zijn tijd, is dit exact de informatie die wij allen tegenwoordig in deze alsmaar complexere maatschappij goed kunnen gebruiken.


Lees ook de boekrecensies van Tribe of Mentors, Ikigai en My Shredded Lifestyle. Aanraders!


 5 notities uit mijn notitieboekje

Onze crisis is niet materieel, maar spiritueel.

Bedank je negatieve emoties, ze hebben namelijk functie.

Genot is een valse god.

Groei is het antwoord.

Onze worstelingen bepalen ons succes.

Wél lezen als je; behoefte hebt om weer met beide benen op de grond te willen staan. En als je jouw vastgeroeste perspectief van jezelf een trap in de kut wil geven. Pardon my french, dit boek doet dat met je!

Niet lezen als je; een teer zieltje hebt, in een bubbeltje leeft en bij de Bond tegen het Vloeken zit.


Lees ook: MNLK boekenlijst: de 25+ boeken die Marcus in 2017 en 2018 heeft gelezen

Related posts
Mind & Soul #MNLKSoul #MNLK

Boekrecensie: 'Everything is F*cked: A Book about Hope' van Mark Manson

3 Mins read
Everything is F*cked: A Book about Hope is het nieuwste boek van bestselling auteur Mark Manson (bekend van De edele kunst van not giving…
Soul #MNLKSport & Lifestyle #MNLK

Review 23andMe: ik heb mijn DNA laten testen en de uitslagen waren fascinerend! (Health + Ancestry Service)

3 Mins read
23andMe is het bedrijf dat jouw DNA analyseert om te zien wat jouw afkomst is en hoe het zit met jouw gezondheid….
Business & Luxury #MNLKMind & Soul #MNLK

Boekrecensie: Principes van Ray Dalio

2 Mins read
De Amerikaanse investeerder Ray Dalio (70) begon op 26-jarige met Blackwater Associates, een firma die tegenwoordig 160 miljard dollar in beheer heeft…