The Online Lifestyle Magazine 

Business & Luxury #MNLKMind & Soul #MNLK

Boekrecensie: Extreme Ownership (van Jocko Willink!)

3 Mins read

Vanaf het eerste moment dat ik Jocko Willink ontdekte, was ik geïntrigeerd door zijn ultra-alpha-man uitstraling en de daarbij behorende boodschappen. Deze Navy Seal-veteraan staat bekend als een man onder mannen. Deze Amerikaanse eindbaas heeft altijd het juiste antwoord in petto, wat meestal neerkomt op de schop in je reet die je nodig hebt.

Tegenwoordig deelt hij zijn opgedane lessen via podcasts, cursussen en boeken. Na vele video’s en podcasts van hem te hebben gezien, was het tijd om één van zijn boeken te lezen!

Het boek Extreme Ownership, geschreven door zowel Jocko Willink als zijn collega in de strijd Leif Babib, stond zelfs hoog boven aan de New York Times Bestseller-lijst!

12 belangrijke lessen

Het 311-bladzijde tellende boek is onderverdeeld in 12 hoofdstukken, met daarin elk hoofdstuk een les uitgelegd die beide auteurs hebben opgepikt uit hun (ongelofelijk ruige) missies on the battlefield‘ . Deze lessen worden vervolgens vertaalt naar principes en dan wordt de vertaalslag gemaakt naar het zakelijke en/of privéleven.

Per hoofdstuk wordt uit de doeken gedaan hoe zij in een hectische situatie terecht kwamen er daar vervolgens gedisciplineerde, wijze en vooral doordachte tactieken toepasten om zo optimaal mogelijk de situatie aan te kunnen pakken.

Hieronder zien we Jocko en Leif in vol ornaat toen ze in Irak de boel op stelten hebben gezet. Hun unit heette Task Unit Bruiser, die werden ingezet voor de meest gevaarlijke missies. In hun team zat tevens de legendarische sniper Chris Kyle!

Extreme Ownership in een notendop

Het principe/concept van Extreme Ownership is het sterkste en meest belangrijke stukje informatie van dit boek. Dit principe verandert voorgoed je houding ten opzichte van jezelf en de wereld. Ik leg het je uit…

We geven graag bij stress, hectische situaties en gefaalde projecten anderen de schuld. De vinger wijzen is makkelijk. Echter is het gedachtegoed van Extreme Ownership juist dat alles wat er gebeurt in je leven, 100% jouw verantwoordelijkheid is. En mocht je niets kunnen doen aan het voorval, dan is het alsnog 100% jouw verantwoordelijkheid hoe je er mee om gaat.

Het is ongetwijfeld taai om dit te lezen, maar hij heeft absoluut gelijk. Zodra je de verantwoording neemt voor wat er mis gaat in je leven, kun je werken aan het verbeteren van je werkwijze en ervoor zorgen dat het de volgende keer wel gaat zoals jij dat voor ogen had!


Extreme Ownership | Jocko Willink | TEDx

In dit emotionele betoog vertelt Jocko bij TEDx wat Extreme Ownership voor hem betekent en hoe jij het voor jezelf kan toepassen.

“War is hell, but war is also a brutal teacher. War teaches you about brotherhood, honor, humility, and leadership. In this riveting talk, Jocko Willink explains from personal experience how war teaches you the most when things go wrong. Jocko asserts that when a team takes ownership of its problems, the problems get solved.”


Leiding geven

Het in Engels geschreven boekwerk is best taai om doorheen te komen, vooral als je niet bekend bent met het leger en al zijn afdelingen en facetten. Er wordt veel militaire jargon gebruikt, wat het nogal lastig maakt om vlot door dit boek heen te komen. Ondanks dit, heb ik verbaasd zitten lezen naar wat voor een krankzinnige missies ze uit moesten voeren, en hoe ze dit vervolgens met hun die-hard Navy Seal-mindset de klus klaarden.

Naast de ruwe verhalen en het militaire jargon, zijn er ontzettend veel mooie lessen om op te pikken. Dit boek zit vol met gouden tips, vooral als je een leidinggevende bent. Je zult een véél beter leider worden na het lezen van dit boek. Je team en je bedrijf zullen floreren met een leider die deze lessen uitoefent en ook deelt met zijn team!

Het concept van Extreme Ownership is de voornaamste les. De rest van de hoofdstukken is met name gewijd aan leiderschap, dus mocht je er één zijn of willen zijn in de nabije toekomst, pik dit boek op!


Wél lezen als je; altijd maar de vinger wijst naar anderen voor wat er niet goed gaat in je leven.

Niet lezen als je; al zo gedisciplineerd, gedreven en volwassen bent als een ervaren Navy Seal.

Lees ook: Boekrecensie: 21 lessen voor de 21ste eeuw (van Yuval Noah Harari)

Related posts
Business & Luxury #MNLK

Top 7: beste boeken over ondernemerschap en geld

5 Mins read
Mannelijk Magazine is een one of a kind online magazine dat persoonlijke ontwikkeling als niche heeft. Het is immers verdomd mannelijk om…
Mind & Soul #MNLKSoul #MNLK

Boekrecensie: 'Everything is F*cked: A Book about Hope' van Mark Manson

3 Mins read
Everything is F*cked: A Book about Hope is het nieuwste boek van bestselling auteur Mark Manson (bekend van De edele kunst van not giving…
Business & Luxury #MNLKMind & Soul #MNLK

Hoe blijft Jocko Willink ondanks afleidingen gefocused op zijn doelen?

1 Mins read
Eindbaas Jocko Willink krijgt in zijn podcast vaak een sterke vraag die ervoor zorgt dat hij en zijn gasten in debat gaan over…