The Online Lifestyle Magazine 

Mind & Soul #MNLKSoul #MNLKSport & Lifestyle #MNLK

Boekrecensie: Ikigai – het Japans geheim voor een lang en gelukkig leven

2 Mins read

Hoe is het mogelijk dat de Japanners gemiddeld langer leven dan op de rest van de inwoners van deze planeet? En hoe kan het dat de levensverwachting van de mensen van het eiland Okinawa nog langer is dan die van de Japanners zelf? Auteur Francesc Miralles en co-schrijver Héctor Garcia zochten het uit en schreven hun bevindingen op in het boek Ikigai: het Japans geheim voor een lang en gelukkig leven.

Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Het is één van de geheimen van een lang, tevreden en gezond leven, zoals de inwoners van Okinawa het leiden. Op dit Japanse eiland wonen meer gezonde en actieve honderdjarigen dan waar dan ooit ter wereld.

Ikigai

Op de achterkant van het fraai ontworpen boekje van 191 bladzijden staat de prikkelende vraag; ‘Waar kom jij ’s ochtends je bed voor uit, wat is jouw passie, jouw ikigai? De term ikigai is een aanduiding soortgelijk aan zingeving, of iets als een hoger doel of je zou het zelfs kunnen omschrijven als je levensmissie. Het is de combinatie van je passie, je roeping, je beroep en je missie. De Japanners – en met name de mensen uit Okinawa – hebben volgens hen allen een ikigai, een reden om in beweging te blijven, om te blijven lachen en te blijven werken.

Dat is volgens hen waarom ze allemaal zo oud worden. Wie stopt met zijn zingeving, wie stopt met werken, lachen en zich onder de mensen begeven, sterft een vroege dood.

De auteurs omschrijven in dit boek deze inspirerende filosofie met daarnaast ook interessante aspecten zoals hun dieet, de activiteiten waar ze plezier uit halen, wat hen motiveert en waar hun gedachtegangen vandaan komen. De lifestyle en mindset van de Okinawanen is iets waar wij drukbezette Westerse druktemakers iets van kunnen leren. De vele tips – naast het inspirerende concept van een eigen ikigai – zijn per direct geïmplementeerd in dit huishouden.

Kortweg samengevat zonder teveel te verklappen betekent dat ik véél meer groente ga eten, meer groene thee ga drinken, elke dag zal rekken en strekken, voortaan me buik maar voor 80% volprop,  meer muziek ga luisteren en (zoveel) meer!

Langer leven met Ikigai

Ikigai is een leuk boekje om in één weekend door te nemen. Het boekje had trouwens makkelijk in 100 bladzijden gepropt kunnen worden, de opmaak is namelijk nogal te omschrijven als luchtig. Ikigai is tevens een ideaal boek als cadeau voor je medemens. Elke leeftijdscategorie zou dit simpele doch krachtige boek moeten hebben gelezen. Je leven wordt er namelijk aanzienlijk langer op!

5 notities uit mijn notitieboekje

Ik schrijf graag op wat mij tot denken heeft gezet, waaronder interessante feiten, gedachtegangen, uitspraken en sterke quotes. Dit waren de 5 meest interessante notities uit mijn notitieboekje;

“Alleen wie bezig blijft wil 100 worden.”

Hari hachi bu; eet je vol voor slechts 80%

“Een gelukkig mens is zo tevreden met het heden dat hij niet meer aan de toekomst denkt.

Om te testen voor de focus/flow; de Pomodoro techniek; 25 min werken, 5 min pauze.

“Het verstrijken van tijd is vluchtig, maar als je een duidelijke ikigai hebt, herbergt elk moment zoveel mogelijkheden dat het een eeuwigheid lijkt.”

Wél lezen als je; geïnteresseerd bent om ouder dan 67 te worden en meer wil weten over de Japanse wijsheden over gezondheid, voeding en mindset.

Niet lezen als je; de filosofie hebt van ‘liever te dik in de kist dan een feestje gemist’

Lees ook:

> Boekrecensie: Tribe of Mentors van zelfhulp-guru Tim Ferris
> Boekrecensie: My Shredded Lifestyle van Merijn Schoeber


Lees ook: MNLK boekenlijst: de 25+ boeken die Marcus in 2017 en 2018 heeft gelezen

Related posts
Sport & Lifestyle #MNLK

Vroeg je nest uit en aan de slag! Of toch lekker blijven liggen?

1 Mins read
Opstaan is voor iedereen anders. Ben jij vroeg uit de veren of ben je niet uit bed te sleuren? Het is beter…
Sport & Lifestyle #MNLK

The Happiness Fallacy: geluk najagen is een misvatting!

1 Mins read
Vele jaren was ik geobsedeerd met gelukkig zijn. The Persuit of Happiness was mijn grote focus, maar wat had ik het mis….
Mind & Soul #MNLKSoul #MNLK

De eeuwenoude vraag 'Hoe wordt je gelukkig?' beantwoord door de Stoa

1 Mins read
De filosofen die de Stoa volgen, de stoïcijnen, zijn verzot op het beantwoorden van de grote levensvragen. Volgens deze wijze doordachte slimmeriken…