The Online Lifestyle Magazine 

Mind & Soul #MNLKSoul #MNLKSport & Lifestyle #MNLK

Boekrecensie: Kortom, zo kan het ook! (van Tom Tichelaar)

3 Mins read

Op onze mat verscheen het eerste boek van Tom Tichelaar, een charismatische man die zijn leven als makelaar achterliet om aan het werk te gaan met zijn eigen chronische ziekte(s). Na vele jaren onderzoek in diverse disciplines heeft hij zichzelf omgetoverd tot een ware guru op het gebied van zelfgenezing. Ik was benieuwd wat dit precies inhield en wat het kon betekenen voor mij en mijn lezers. Zijn boek ‘Kortom, zo kan het ook’ werd daarom in één ruk uitgelezen.

Kortom, zo kan het ook

“In Kortom, zo kan het ook neem ik je mee op mijn reis, mijn reis van chronisch ziek zijn naar 100% vitaal.  Na twee jaar dokteren heb ik het heft in eigen hand genomen en ben ik zelf op zoek gegaan naar herstel. Ik ben gaan mediteren en was na drie maanden weer aan het werk.  Daar begon mijn zoektocht naar wat het universum ons nog meer aan schatten kan geven voor een goede gezondheid. Dit boek is het resultaat van tien jaar zoeken, ontdekken, proeven, ondervinden, doorleven en verwonderen. Dankbaar dat ik de letters in de goede volgorde op papier heb gekregen, hoop ik jou hiermee te inspireren. Stilletjes hoop ik gewoon dat het jouw leven, of dat van iemand in jouw omgeving, zal verrijken. Puur, qua idee en intentie. Lees je mee?”

Tom vertelt in sneltreinvaart wat hem is overkomen, om zo vervolgens tientallen tips te delen die hem weer op been hebben gekregen. Zijn praktische tips zijn haast vanzelfsprekende logische zaken, zoals wandelen, mediteren en gezond eten (hoewel we dit eigenlijk niet vanzelfsprekend doen en eigenlijk absoluut wél zouden moeten doen).

Uiteraard voelen we ons stukken beter als we dagelijks zouden wandelen door het bos, even de tijd nemen om onze gedachten op de rij te zetten en de pizza en bier verruilen voor spinazie en water.

Hoewel deze tips eigenlijk precies de informatie bevat die je nodig hebt voor een gezonde levensstijl, zijn ze ook een beetje voor de hand liggend. Het is niet alsof je deze informatie niet in een ander boek vindt. Elk rationeel denkend persoon zou je deze informatie ook kunnen vertellen.


Quantum Touch?

Tom werkt echter naar een heel ander punt. Naast deze bovenstaande tips werkt Tom naar een punt in het boek waar hij zijn enigszins dubieuze behandelwijze uitstalt: Quantum Touch. Ook wel bekend als energiegenezing. Hij beweert namelijk dat hij – mede door het zelfgenezend vermogen van ons eigen lichaam – je kan genezen van een breed scala aan (chronische) kwaaltjes en pijntjes. Dit is voor een nuchtere tukker als ik niet makkelijk te accepteren als een geloofwaardige techniek om mensen écht te helpen, buiten wat het (verbijsterende) placebo-effect kan doen.

Hij zegt zelfs dat hij Quantum Touch op afstand kan toepassen. Dit betekent dat hij op je in kan praten via de telefoon om je zo te verhelpen van je hamstring blessure, je golfelleboog, je ontstoken kies en je slijmbeursontsteking (daadwerkelijke praktijkvoorbeelden in dit boek gespot). Ik ben sceptisch. Héél sceptisch.


Lees ook: Boekrecensie: De edele kunst van not giving a F*ck van Mark Manson


Een uitdaging voor Tom!

Kritiek hebben zonder het zelf te hebben ervaren is eigenlijk niet tof. Wat als Tom nou echt met Quantum Touch op afstand mensen zou kunnen helpen met wat hen scheelt? Wat als Tom mij nou zou kunnen helpen met mijn onderrug waar ik al twee jaar last van heb?

Na twee jaar elke fysio gesproken te hebben, yoga te hebben gedaan et cetera et cetera, heb ik nog steeds hetzelfde pijntje wat ervoor zorgt dat mijn hamstrings, heupen en rug stijf worden…

Bij deze Tom; ik daag je uit om mijn scepsis de mond te snoeren door mij te behandelen.

Mocht het enigszins resultaat opleveren, dan ga ik de bevindingen publiceren in een los artikel op MNLK en deze recensie aanvullen met de resultaten. Dan zou de conclusie en de tekst van deze recensie nogal op de schop gaan!


Kortom, best kort!

Het 122 bladzijde tellende boekje had ik in slechts twee uur lezen uit. Voor een eerste boek is het een uitstekende prestatie, maar ik zou de tweede druk van dit boek flink aanpassen. De lege ruimtes, de onnodig grote pagina-grote afbeeldingen en de beperkt inhoud kan zoveel beter. Het boek zou sowieso terug geschroefd kunnen worden naar 75 tot 100 bladzijden, of juist met meer inhoud moeten worden versterkt. Ik zou voor het laatste kiezen bij druk #2.

De notities uit mijn notitieboekje over Kortom, zo kan het ook

Ik schrijf graag op wat mij tot denken heeft gezet, waaronder interessante feiten, gedachtegangen, uitspraken en sterke quotes. Dit waren de meest interessante notities uit mijn notitieboekje;

Walking is man’s best medicine – Hippocrates.

Medicus curat, natura sanat (de arts behandeld, de natuur geneest)

Ga meer wandelen, ga vaker mediteren!


Lees ook: Boekrecensie: Tribe of Mentors van zelfhulp-guru Tim Ferris


Wél lezen als je; een wrak bent en wat praktische en vooral logische tips kunt gebruiken om je weer enigszins goed te voelen. En als je open staat voor dubieuze geneeswijzen zoals Quantum Touch, dan is dit boek helemaal je ding!

Niet lezen als je; een criticaster bent die het niet moet hebben van alternatieve behandelplannen.


Lees ook: MNLK boekenlijst: de 25+ boeken die Marcus in 2017 en 2018 heeft gelezen

Related posts
Mind & Soul #MNLKSoul #MNLK

Boekrecensie: 'Everything is F*cked: A Book about Hope' van Mark Manson

3 Mins read
Everything is F*cked: A Book about Hope is het nieuwste boek van bestselling auteur Mark Manson (bekend van De edele kunst van not giving…
Soul #MNLKSport & Lifestyle #MNLK

Review 23andMe: ik heb mijn DNA laten testen en de uitslagen waren fascinerend! (Health + Ancestry Service)

3 Mins read
23andMe is het bedrijf dat jouw DNA analyseert om te zien wat jouw afkomst is en hoe het zit met jouw gezondheid….
Business & Luxury #MNLKMind & Soul #MNLK

Boekrecensie: Principes van Ray Dalio

2 Mins read
De Amerikaanse investeerder Ray Dalio (70) begon op 26-jarige met Blackwater Associates, een firma die tegenwoordig 160 miljard dollar in beheer heeft…