The Online Lifestyle Magazine 

Business & Luxury #MNLKMind & Soul #MNLK

Boekrecensie: Principes van Ray Dalio

2 Mins read

De Amerikaanse investeerder Ray Dalio (70) begon op 26-jarige met Blackwater Associates, een firma die tegenwoordig 160 miljard dollar in beheer heeft voor zijn cliënten. Ray zelf is volgens Forbes maar liefst 18 miljard dollar waard!

Je zou kunnen zeggen dat Ray het spelletje van investeren en ondernemen wel begrepen heeft. En wat blijkt nou; hij deelt al zijn geleerde lessen in het meesterwerk genaamd Principes!

Principes

De vriendelijke doch zeer pragmatische Ray heeft vanuit niets een gigantisch succesvol bedrijf opgezet. Nu hij aan het einde van zijn carriere zit, wil hij graag zijn geleerde lessen en opvattingen (zelfs buiten zijn eigen organisatie) voortzetten. Door de jaren heeft hij namelijk tientallen – zo niet honderden – lessen opgepikt die hem een wijzer, sterker, slimmer en beter man, ondernemer en manager hebben gemaakt. Deze bibliotheek aan wijze lessen deelt hij in zijn geheel in het fascinerende en zeer leerzame boek Principes!

Een cultuur met een sterk fundament

Er werken maar liefst 1500 mensen bij Bridgewater die allen een unieke cultuur omarmen. Ze hebben namelijk een soort handleiding voor de organisatie waarop iedereen kan terugvallen. Deze normen en waarden, deze doelen en deze opvattingen noemt Ray ook wel liefkozend ‘principes’. Mocht er bijvoorbeeld een conflict gebeuren waar beide collega’s niet uit komen, dan refereer je terug naar de principes van de organisatie. De principes moeten altijd de voortgang van de organisatie waarborgen en ervoor zorgen dat samenwerken prettig en succesvol verloopt.

Je kunt je nu vast al inbeelden hoe eerlijk, direct en hard zo’n omgeving zal zijn, maar de praktijk geeft een ander beeld. Ray en zijn organisatie zijn namelijk juist sterker, succesvoller en doeltreffender dan organisaties waar niet open kaart wordt gespeeld en waar de principes niet vanzelfsprekend aangesproken worden als er iets niet lekker loopt.

Wat Ray gekweekt heeft is een cultuur met een zeer sterk fundament. De principes zijn de ondergrond waarop een bedrijf gebouwd kan worden.

Principes voor het leven en het werk

Het 579-bladzijde tellende boekwerk is verdeeld in twee stukken: principes voor het leven en principes voor het werk. Het eerste deel gaat meer over jou als individu. Deze hoofdstukken gaan over wat jouw filosofisch roert. Wat is hetgeen wat jij oprecht belangrijk vindt en welke principes hanteer jij in het leven om deze te vervullen?

Deze bladzijden laten je diep nadenken over wie jij bent en wat je écht wil in het leven. Al groen-arcerend verslond ik deze leerzame hoofdstukken. Je weet na de helft van het boek beter wat jouw hoofdprincipes zijn en wat je na moet streven om deze allemaal te vervullen. Bedankt Ray, mijn focus is nu haarscherp!

Bijbel voor managers

Het tweede stuk, principes voor het werk, is als een bijbel voor elke ondernemer, manager en/of leider. Zijn geleerde lessen over mensen managen, een organisatie laten groeien en doelgericht blijven zijn goud waard. Of je nou een klein bedrijf hebt of een gigantisch conglomeraat beheert; met zijn doorgewinterde principes ga jij een geoliede machine bouwen!

Het boek is ietwat stoffig, taai en regelmatig te generiek. Ik miste soms wat sterke voorbeelden van wat hij bedoelt. Ondanks dat het wat tijd zal duren om dit boek te verslinden, staat het bomvol praktische adviezen die je organisatie, jezelf en je personeel de focus geeft die het nodig heeft.


Lees ook: Boekrecensie: ‘De Alchemist’ van Paulo Coelho
Related posts
More #MNLK

Maak kennis met de boeken van Bear Grylls

2 Mins read
De wereldberoemde ‘extreme avonturier’ Bear Grylls had tot nu toe zijn levensverhaal niet verteld – nu wel. Goed verteld, knap, snel aldus…
More #MNLK

2 populaire boeken voor mannen

1 Mins read
Boeken lezen is een bezigheid die al jarenlang bestaat. De ene persoon houdt er erg van en doet niets liever in zijn…
More #MNLK

Drie boeken die jij als man leuk gaat vinden

1 Mins read
Lezen is iets wat door lang niet alle mensen als een prettige tijdsbesteding wordt gezien. Over het algemeen zijn mannen ook nog…