Boekrecensie: Shoe Dog van Nike-oprichter Phil Knight

Waarom zou je een boek willen lezen over de beginjaren van een schoenenmerk? Dat wil je niet, maar wat je wel wil lezen is een fantastisch geschreven boekwerk vol wijsheden over zakendoen en hoe een ogenschijnlijk doodnormale vent op eigen multimiljardair wordt. Op aanraden van vele slimme koppen heb ik het boek Shoe Dog van Nike-oprichter Phil Knight gekocht.

De 80-jarige Amerikaan Phil Knight, geboren en getogen in Oregon, is op moment van schrijven 30 miljard dollar waard. Aan het begin (de jaren 60) van dit geweldig geschreven boek is hij slechts een arme student met een verdomd goed idee: hij wilde hardloopschoenen importeren uit Japan om te verkopen in Amerika. In 2017 had Nike een omzet van 35 miljard dollar. Wow!

Dit is het verhaal van de eerste 20 beginjaren van dit wereldberoemde schoenenimperium. Zonder spoilers te vertellen ga ik jullie vertellen in grote lijnen waarom dit boek een must buy is voor elke ondernemer (in spe).

Phil Knight’s kornuiten

Met slechts een goed idee begon de piepjonge Phil Knight te werken aan een bedrijf dat destijds nog Blue Ribbon heette. Hij trok allerlei slimme koppen aan om het bedrijf van de grond te krijgen. Het geklooi en gestuntel van deze start up die zich een baan moest navigeren door de rumoerige jaren 60 en 70 is bijzonder charmant. De vele verhalen, die overigens zéér detailrijk zijn omschreven, zijn als een soort bevestiging dat geklooi erbij hoort. Of je nou werkt op de zolder of een miljardenbedrijf beheert, het begint allemaal met een boel gestuntel.

De vele verhalen over de wekelijkse beslommeringen van het opbouwen van een bedrijf doen je glimlachen, fronsen, stressen en hoopvol zijn. Het 412 pagina tellende Shoe Dog is rijkelijk gevuld met sfeervolle anekdotes die je laten inbeelden hoe het was om in die tijd te werken, te leven en te ondernemen. Het stelletje ongeregeld, ik noemde ze ook wel Phil’s kornuiten, dat hij aantrekt brengt sowieso een glimlach op je gezicht. Hoe Phil hen ook managede en hiermee een miljardenbedrijf wist te op te bouwen is mij een raadsel.

Aanrader op meerdere fronten

Shoe Dog is tevens een aanrader voor iedere schrijver is spe die ook een boek wil uitbrengen. Hoe de verhaalstructuur verloopt, hoe bepaalde details terug worden gehaald en hoe vindingrijk de hoofdstukken verlopen is iets waar schrijvers akte van moeten nemen.

Phil Knight’s memoires zijn met name een aanrader voor iedere ondernemer die een bedrijf op wil bouwen, een product aan de man wil brengen en/of een merk wil creëren. Shoe Dog is terecht een instant classic!

Lees ook: Boekrecensie: The War of Art van Steven Pressfield


Wél lezen als je; je een ondernemer bent (die graag op Nikes loopt).

Niet lezen als je; Weinig tot geen ambities hebt (die graag op Adidasje loopt).

Lees ook: Boekrecensie: 21 lessen voor de 21ste eeuw (van Yuval Noah Harari)