The Online Lifestyle Magazine 

Drinks & Food #MNLK

Daarom is havermout gezond

1 Mins read

Havermout wordt meestal gegeten als pap of ontbijtgranen. Het is ook een gezond ingrediënt in veel bakkerijproducten. Havermout is gezond vanwege de uitgebalanceerde samenstelling. Het bevat extra vezels, mineralen (vooral magnesium, fosfor, ijzer en zink) en waardevolle vitamines. Van alle granen heeft haver zelfs het hoogste vitamine B1- en B6-gehalte en levert het veel plantaardig ijzer op.

Vezels maken havermout gezond

De oplosbare voedingsvezel bèta-glucaan is bijzonder gezond. Het verlaagt de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte, heeft een positief effect op de insulinerespons, zorgt voor een langer vol gevoel en de reproductie van nuttige darmbacteriën. Het vertraagt ​​het ledigen van de maag. Dit leidt tot een langer vol gevoel. Daardoor eet je minder en neem je minder calorieën op. Bovendien wordt de afbraak van voedingsstoffen vertraagd en stijgt de bloedsuikerspiegel. Van fibrine, een verzadigingshormoon, is aangetoond dat het de calorie-inname vermindert en het risico op overgewicht vermindert.

Havermout met aarbei

Havermout kan het cholesterolgehalte verlagen.

De hoofdoorzaak van hartaandoeningen is een hoog cholesterol. Enkele onderzoeken hebben aangetoond dat de β-glucaanvezel in havermout het cholesterol- en LDL-gehalte effectief kan verlagen. Een van de redenen is dat β-glucaan ervoor zorgt dat meer cholesterolhoudende gal uit het lichaam wordt uitgescheiden, waardoor er aanzienlijk minder cholesterol in het bloed circuleert. Om dit effect te bereiken, moet ongeveer drie gram pure vezels worden geconsumeerd. Dit kan met twee porties van veertig gram per dag.

Het positieve effect op het cholesterolgehalte kan ook worden toegeschreven aan het feit dat β-glucaan de opname van vet en cholesterol vertraagt ​​door verteerbare stoffen te combineren met water in een stroperige oplossing.

Havermout ontbijt

Eet het enkele met gezonde toevoegingen

Havermout is een uitstekende bron van mineralen zoals vitamine B, vitamine E en magnesium. Teveel suiker, natrium of andere toevoegingen zullen de gezondheidsvoordelen snel verminderen of compenseren. Blauwe een rode bessen zijn een gezonde en smakelijke toevoeging voor je havermout.

Hoewel haver van nature glutenvrij is, kan kruisbesmetting met andere granen mensen blootstellen aan gluten. Dit is verontrustend voor mensen die lijden aan coeliakie of glutengevoeligheid.

Bijna iedereen stemt ermee in dat havermout eten een goed idee is als je het eet zonder suiker of andere ongezonde toevoegingen. Havermout als ontbijt is een goede keuze. Het is alleen maar een oppassen geblazen voor mensen met een gluten-intolerantie.

Related posts
Sport & Lifestyle #MNLK

Waar zitten eiwitten zoal in?

1 Mins read
Eiwitten behoren tot een van de drie voedingsgroepen, de andere twee zijn vetten en koolhydraten. De eiwitten leveren energie en aminozuren. Deze…
Drinks & Food #MNLKSport & Lifestyle #MNLK

Recept: mijn eigen krachtige 'Havermout Kanon'

1 Mins read
Mijn voormalig ‘Breakfast of Champions‘ is verslagen door een nieuwkomer in mijn dieet; havermout! Dit wonderbaarlijke papje heeft zoveel pluspunten dat Bright…
Drinks & Food #MNLKSport & Lifestyle #MNLK

Bright Side legt uit waarom jij elke dag zou moeten ontbijten met havermout

1 Mins read
Havermout? Bijna elke dag? Ja heren! Ik doe niet meer anders sinds ik heb ontdekt hoe goed ik me voel op een…