The Online Lifestyle Magazine 

Sport & Lifestyle #MNLK

Darten is een geweldige sport om naar te kijken of om zelf te beoefenen

2 Mins read

Met het groeiende aantal darttoernooien dat wordt uitgezonden op tv, heb je veel vaker de mogelijkheid om hiervan te genieten. Vaak beginnen dan ook direct de kriebels om zelf de dartpijlen op te pakken en deze richting het bord te werpen.

Een goede omgeving is hiervoor noodzakelijk. Vaak hoor je dat darten een kroegsport is, misschien is dat deels waar, maar om te oefenen kun je toch beter in een rustigere omgeving je gang gaan. Er zijn wel wat regels verbonden aan het darten qua afstand tot het bord en de hoogte van het dartbord. Zorg dat deze afmetingen kloppen, anders kom je voor verrassingen te staan als je wellicht eens meedoet aan een wedstrijdje.

Zorg voor het juiste materiaal

Net als bij vele andere sporten is het kiezen van de juiste materialen één zeer belangrijke keuze. In de dartsport draait het naast een kwalitatief goed dartbord, voornamelijk om het gebruik van de juiste dartpijlen. Michael van Gerwen darts zijn een goed voorbeeld hiervan. Er bestaan twee soorten dartpijlen, namelijk soft tip en steel tip. De steel tip dartpijlen worden het meest gebruikt, deze zijn geschikt voor de reguliere dartborden. De soft tip dartpijlen kunnen enkel worden ingezet voor elektronische dartborden.

Opbouw van een dartpijl

Elke pijl is opgebouwd vanuit 4 compartimenten, van bovenaf naar onder gezien: de flight, shaft, barrel en de punt. Deze zijn volledig aan de hand van jouw voorkeur samen te stellen. Uiteraard kun je ook kiezen voor kant-en-klare dartpijlen zoals speciale Michael van Gerwen darts.

  • De flight – Het meest kwetsbare onderdeel van de dartpijl is de flight, deze dient vaak te worden vervangen. De flight zorgt voor het stabiel door de lucht vliegen, waardoor de pijl goed in het dartbord terecht komt
  • .De Shaft – Dit gedeelte zit tussen de flight en de barrel, hier ‘prik’ je als het ware je flight in. Deze wordt veelal gemaakt van kunststof of aluminium.
  • De Barrel – Dit is het onderdeel dat in de hand van de darter wordt vastgehouden tijdens het spelen. De barrel wordt gemaakt van staal, koper of tungsten.
  • De Punt – Zo’n scherpe punt wordt voornamelijk gemaakt vanuit metaal. Bij soft tips wordt dit gemaakt vanuit plastic. De punten bevatten een kleine chroom laag en zitten vast aan de barrel.

Check ook eens deze video:

Leestip -> Unieke ervaring: overnachten in een hotel van IJS!
Leestip -> Ontdek de onderwaterwereld in Sea Life Scheveningen