More #MNLK

De 10 duurste schilderijen ter wereld

2 Mins read

Hoewel er voor iedereen een mooi en betaalbaar schilderij te koop is, zijn er maar weinig die honderden miljoenen eraan uitgeven. En wie bepaald de prijs voor beeldende kunst? Als je kijkt naar de 10 duurste schilderijen ooit kun je een ding zeggen over de waarde. Ze zijn allemaal gemaakt door grote kunstenaars die staan aan het hoofd van belangrijke stromingen en denkwijzen binnen de kunstgeschiedenis.

10x de duurste schilderijen ter wereld en de kunstenaars

10. Modigliani

Deze kunstenaar leefde begin 1900 een intens bestaan als bekende van Picasso in Parijs. Hij trok daar niet veel aandacht, maar laat nu zien hoe hij altijd zijn eigen weg gezocht heeft. Zijn Nu Couché werd verkocht voor €144 miljoen.

YouTube video

9. Picasso

Een van de grootste kunstenaars van de 20ste eeuw is Picasso. Het gezicht van het kubisme waardoor zijn Les Femmes d’Alger voor €152 miljoen werd verkocht.

YouTube video

8. Rembrandt

De huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit zijn een van de topstukken uit de Nederlandse Gouden Eeuw en dus onderdeel van onze geschiedenis en cultureel erfgoed. Naast de Franse heeft de Nederlandse overheid financiële steun geboden om deze portretten voor €153 miljoen te kopen.

YouTube video

7. Gustav Klimt

Niet iedereen kent zijn naam, maar zijn schilderijen kennen we allemaal van posters en reproducties. Zijn Wasserschlangen II werd verkocht voor €158 miljoen.

YouTube video

6. Mark Rothko

Hij is hét gezicht van het colourfield painting waar hij elementaire emoties vorm geeft. Zijn No.6 (Violet, Green and red) werd voor €164 miljoen.

YouTube video

5. Jackson Pollock

Deze kunstenaar is misschien wel het beste voorbeeld van action painting. “Jack the Drippers” Number 17A werd voor €170 miljoen verkocht.

4. Gauguin

Gauguin en zijn goede vriend Vincent van Gogh gingen samen voorbij het impressionisme en hij is het gezicht van symbolisme. Zijn When Will you marry? werd verkocht voor €178 miljoen.

3. Cézanne

Een van de grootste impressionisten. Zijn werk The Card Players is verkocht voor €212 miljoen.

YouTube video
YouTube video

2. Willem de Kooning

Grootste Nederlandse abstract expressionist maakte Interchange wat verkocht is voor een recordbedrag van €255 miljoen.

YouTube video

1. Leonardo da Vinci

En misschien dan wel de grootste kunstenaar die we kennen of gekend hebben, Leonardo da Vinci. Iedereen kent zijn Mona Lisa wat ik het Louvre in Parijs hangt. Zijn Salvator Mundi kreeg de hoofdprijs van €383 miljoen.

YouTube video
YouTube video

Leestip -> Duurste oldtimers ter wereld
Leestip -> De duurste oordopjes