The Online Lifestyle Magazine 

Relax & Travel #MNLK

De 5 beste films van Paul Newman volgens onze redactie

2 Mins read

Paul Newman (1925-2008) geldt als een van de beste Amerikaanse acteurs van de jaren 1960 en 1970. Hij speelde in talloze films en produceerde en regisseerde zelf ook meerdere films. Daarnaast is hij bekend vanwege zijn filantropische werk. Wat zijn de vijf beste films waarin Paul Newman heeft gespeeld? Dit is onze selectie.

5 films met Paul Newman

The Hustler (1961)

In The Hustler uit 1961 speelt Paul Newman de rol van “Fast” Eddie Felson, een buitengewoon goede poolspeler. Zijn pooltalent maakt hem rijk, maar drank en overmoed zorgen voor zijn ondergang. Maar Felson komt nog één keer terug. Maar dat loopt anders dan je zou denken.

Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)

De Amerikaanse western Butch Cassidy and the Sundance Kid hoort zonder twijfel thuis in de top vijf beste films waarin Paul Newman gespeeld heeft. De western, geregisseerd door George Roy Hill. In de film staat de levensloop van twee vogelvrij verklaarde vagebonden centraal, die de nicknames Butch Cassidy (Paul Newman) en The Sundance Kid (Robert Redford) hebben. De film was een regelrechte kaskraker en won liefst vier Oscar’s.

The Sting (1973)

Een van de grotere films waarin Paul Newman acteerde, is The Sting uit 1973. Deze iconische film won zeven Oscars. In de film speelt Newman de rol van Henry Gondorff, die tijdens de crisisjaren 1930 in de Verenigde Staten actief is in de Amerikaanse onderwereld. De film eindigt met een opzienbarende schietpartij.

Cool Hand Luke (1967)

Een van de topfilms waarin Paul Newman een hoofdrol had, is de Amerikaanse dramafilm Cool Hand Luke. Deze speelfilm uit 1967 vertelt het verhaal van de onderscheiden oorlogsveteraan Luke Jackson. Na vernielingen krijgt hij als straf twee jaar dwangarbeid. In de film volgen we het zware kampleven waaraan Luke onderworpen is. Hij doet meerdere ontsnappingspogingen, waarvan sommige lukken. Zijn laatste ontsnapping eindigt in een kerk, waarbij Luke door de politie wordt neergeschoten.

The Color of Money (1986)

The Color of Money is een veelgeprezen film van Martin Scorsese en geldt als sequel van The Hustler uit 1961. Paul Newman speelt in deze speelfilm, waarin ook Tim Cruise acteert, de rol van de voormalige toppooler “Fast” Eddie Felsin, die zijn geld na zijn pensionering verdient in de drankhandel. Hij ontfermt zich over het grote pooltalent Vincent Lauria (gespeeld door Tom Cruise), tegen wie hij twee onvergetelijke potjes pool speelt. Voor zijn uitstekende acteerwerk in The Color of Money ontving Newman een Oscar.

Leestip -> The A-Team & Tom Hanks films