Soul #MNLKSport & Lifestyle #MNLK

De 7 gezondheidseffecten die je geniet als je regelmatig Tai Chi beoefent

3 Mins read

Tai Chi? Ja heren, Tai Chi. In plaats van elkaar het gezicht in te slaan bij een potje kickboksen of zware gewichten door het plafond te smijten in de sportschool zou je ook een wat mildere sport kunnen beoefenen. Het gaat immers om de gezondheidseffecten van een workout en Tai Chi blijkt meer voordelen te hebben dan je zou denken. Lees graag verder!

Volgens de Chinezen wordt je van Tai Chi: 

Ontspannen en soepel als een baby

gezond en krachtig als een houthakker

kalm en rustig als een wijze

Tai Chi is een Chinese bewegingskunst die zijn oorsprong vindt als zelfverdedigingskunst. Het (imago) is misschien een beetje zweverig, maar toch heeft Tai Chi een aantal bijzondere gezondheidsbevorderende eigenschappen die het tot een zéér bevorderende workout maken voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. We hebben het zelf uitvoerig getest en zijn zéér te spreken over de resultaten. In dit artikel bespreken we dan ook graag de 7 gezondheidseffecten die je geniet als je Tai Chi beoefent.

Naast de gezondheidseffecten ziet er er ook nog eens erg mooi uit, met name als je het beter beheerst en alle vloeiende bewegingen achter elkaar plaatst zodat het net één grote beweging lijkt. Try it!

7. Ontspanning, stress en angst

Tai Chi is een ontspanningstechniek. De houdingen zijn ontworpen om gespannen spieren te ontspannen. Het gebruikt ademhalingstechnieken om rust en ontspanning te bevorderen.

Geestelijk evenwicht is een van de doelstellingen van Tai Chi. Het helpt om emoties in evenwicht te brengen. En op die manier helpt het om een positieve mindset tegenover het leven te ervaren. Mensen die elke dag Tai Chi doen, lopen minder risico op angstgevoelens. Het helpt namelijk om angstgevoelens te sturen zodat ze niet veranderen in aanhoudende angst en daardoor slaapproblemen.

6. Spierkracht

Alle houdingen tijdens Tai Chi worden staand uitgevoerd. Je gebruikt je hele lichaam met grote, rustige bewegingen. Je lichaam krijgt hierdoor meer zuurstof en je spieren worden sterker. Met name de armen en benen zullen veel sterker worden. Het voorkomt daarnaast ook dat er spiermassa verloren gaat. Spiermassaverlies begint na het veertigste levensjaar toe te nemen en kan door deze licht intensieve beweegvorm worden verminderd.

5. Het ademhalingssysteem en het cardiovasculaire systeem

Elke vorm van beweging is een uitstekende manier om je ademhalingssysteem en je cardiovasculaire systeem te versterken. Tai Chi is hierin geen uitzondering. Maar het heeft het bijkomende voordeel dat het een licht intensieve oefening is die dynamische en statische bewegingen combineert. Onderzoek heeft aangetoond dat de hartslag daalt terwijl Tai Chi wordt uitgevoerd. Maar de bloedsomloop zal stijgen. Tevens vergroot de diepe ademhaling ook je longinhoud en een bloeddrukdaling wat een positief effect heeft op je gezondheid.

 4. Flexibiliteit en de kans op vallen.

De oefeningen worden vloeiend en in een rustig tempo uitgevoerd. Hierdoor worden alle spieren en gewrichten gerekt en gestrekt tijdens de uitvoering. Je gewrichten zullen soepeler en sterker worden. En door het rustige tempo zitten er balansoefeningen in verworven. Hierdoor verbetert het balans en dat verminderd de kans op vallen, ook bij ouderen.

3. Immuunsysteem

Het beoefenen van Tai Chi zorgt voor de verhoging van het aantal T lymfocyten, ook wel bekend als T cellen, in het lichaam. Deze lymfocyten helpen het immuunsysteem met het verwijderen van bacteriën, en mogelijk zelfs, tumor cellen.

 2. Veroudering, diabetes en tuberculose

Volgens Tai Chi enthousiastelingen, zou Tai Chi goed zijn om de nodige kwaaltjes te ontlopen, waaronder hoge bloeddruk, tuberculose en diabetes. Amerikaanse wetenschappers zijn het erover eens dat Tai Chi, speciaal voor oudere mensen, belangrijke voordelen biedt op het gebied van algehele fitheid.

 1. Focus

Het blijkt ook dat Tai Chi je geheugen verbetert. Dit is te wijten aan de extra zuurstof die het naar je hersenen stuurt. Bovendien zal het je concentratie en geestelijke scherpte verbeteren, want de volgorde van de bewegingen vereist beide. Tai Chi is een natuurlijke en veilige manier om de voordelen van het kunnen focussen, concentreren en coördineren van lichaam en geest te leren of te ervaren.

Movement mastery requires self-mastery

Self-mastery requires inner awareness

Be your own and only master


Zelf beginnen met Tai Chi?

De vijf principes van Tai Chi

  1. Beweeg altijd ontspannen en voer de houdingen rustig en nauwkeurig uit. Laat de kracht in het bovenlichaam naar de voeten vloeien. Een van de voeten staat altijd stevig op de grond.
  2. Adem ontspannen door de neus en via het middenrif (buikademhaling).
  3. Zorg voor een soepel middel. Elke beweging begint daar. Het is dus verkeerd als u als een marionet alleen uw armen en benen beweegt.
  4. Zorg voor een rechte houding. Het hoofd moet losjes aanvoelen op de romp.
  5. Elke beweging is in wezen rond, cirkelvormig.

Begin zelf met het uitvoeren van deze oefeningen met deze instructievideo:

Related posts
Sport & Lifestyle #MNLK

Je hoort het steeds vaker: het geld op de bank wordt minder waard

2 Mins read
Dit heeft te maken met de inflatie. Dit zijn de stijgende kosten in het leven en natuurlijk de dalende rente op de…
Sport & Lifestyle #MNLK

De beste tips voor het kopen van een fitnessbank

2 Mins read
Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van thuis sporten. Een workout at home garandeert rust en privacy en bespaart je de reistijd…
Sport & Lifestyle #MNLK

Oefeningen om de bilpartij te trainen

2 Mins read
Om ons lichaam zo goed mogelijk in shape te houden, bezoeken we normaal gesproken massaal de sportschool. Met name bij de dames,…