The Online Lifestyle Magazine 

More #MNLK

De dagwaarde van je auto en je verzekering

2 Mins read

De premiehoogte van de autoverzekering wordt in de meeste gevallen bepaald op basis van de waarde van je auto. Verzekeraars kijken hierbij bijvoorbeeld naar het bouwjaar van je auto, maar ook naar het aantal kilometers op de teller, de staat van onderhoud en de eventuele schade in het verleden. Ook als je extra opties en accessoires hebt, kunnen deze worden meegenomen in de berekening.

De verzekeraar bepaalt op deze manier de dagwaarde van jouw auto. Deze waarde geeft aan wat het zou kosten om een vergelijkbare auto ter vervanging te kopen. Maar wanneer zou jij de dagwaarde moeten berekenen? En waarom is deze marktprijs handig om te bepalen?

Wanneer is het handig om je dagwaarde te gebruiken?

Het is tijdens verschillende situaties handig om de dagwaarde van een auto te bepalen. Een goed begrip van de waarde van een auto is ten eerste handig wanneer je van plan bent om een tweedehands auto te kopen. Op deze manier kun je namelijk beter over de prijs van het voertuig onderhandelen. Hierdoor betaal je nooit onbewust teveel.

Let op: wanneer je voornemens hebt een gloednieuwe auto te kopen bij een een autodealer of garage, dan speelt de dagwaarde daarentegen geen rol. Je betaalt voor een nieuwe auto altijd meer dan de dagwaarde:de verkoper moet er immers ook aan verdienen!

Ook wanneer je aanzienlijke schade hebt gereden of als je auto total loss is, is de dagwaarde van je voertuig handig. Je verzekeraar zal deze namelijk controleren om de hoogte van de vergoeding te bepalen. Op basis van de dagwaarde kun je een total loss vergoeding ontvangen. De hoogte van de compensatie wordt vastgesteld op basis van de dagwaarde minus de restwaarde.

De dagwaarde berekenen is ten slotte ook handig voor wanneer je je eigen auto gaat verkopen. Je kunt op die manier gemakkelijk een passende verkoopprijs bepalen. Uiteraard hoef je deze niet direct een-op-een overnemen, maar het is handig ter indicatie.

Nieuwwaarde- en aanschafwaarderegelingen

Ga je zelf een autoverzekeringen vergelijken? Dan kun je ervoor kiezen om de nieuwwaarderegeling mee te nemen in je vergelijk. Let wel op, want niet iedere verzekeraar biedt deze speciale regeling aan. Ook zijn er verschillen op inhoud.

Zo zijn er verzekeraars die slechts een 1 jaar nieuwwaarderegeling aanbieden, terwijl andere verzekeraars zelfs 3 jaar hanteren. Wordt je auto binnen deze termijn gestolen of rij je de auto total loss, dan krijg je niet de dagwaarde maar de nieuwwaarde uitgekeerd.

Deze regeling geldt uitsluitend voor nieuwe auto’s. Rijd je een tweedehandsauto? Voor occasion bestaat een soortgelijke optie de aanschafwaarderegeling. Zoals de regeling al aangeeft krijgt je de aanschafwaarde uitgekeerd. Welke regeling ook van toepassing is op jouw situatie, afsluiten van een autoverzekering op inhoud loont. Kijk daarom naast de premie ook goed naar de voorwaarden omtrent regelingen die van toepassing zijn op jouw situatie.

Feedback: info@mnlk.nl

Leestip -> Heb jij als ondernemer een arbeidsongeschiktheidsverzekering?
Leestip -> Wat is Financial Lease?

Related posts
More #MNLK

Verzekering voor je bedrijfsauto afsluiten

2 Mins read
Een ongeluk zit in een klein hoekje. En dat geldt zeker ook in het verkeer. Dagelijks gebeuren er door heel Nederland nog…
More #MNLK

Durf jij de stap te maken naar elektrisch rijden?

2 Mins read
Steeds meer Nederlanders rijden elektrisch: het is schoner, stiller en zuiniger. 2020 werd uitgeroepen tot het jaar van de elektrische auto en…
Cars & Tech #MNLK

Autoverzekering afsluiten: de belangrijkste aandachtspunten

2 Mins read
Een autoverzekering afsluiten lijkt gemakkelijker dan het is. Veel mensen sluiten snel online een verzekering voor hun auto af, zonder goed op…