Home » De duurste viool ter wereld, een Stradivarius altviool voor 45 miljoen dollar

De duurste viool ter wereld, een Stradivarius altviool voor 45 miljoen dollar

door de Redactie van MNLK
Duurste viool ter wereld

De Stradivarius altviool “Macdonald” werd kortgeleden in New York geveild. Het zou het duurste muziekinstrument aller tijden kunnen zijn. Het gaat om een 300 jaar oude altviool van Antonio Stradivari die verkocht werd door de veilinghuizen Ingles & Hayday en Sotheby’s. Lees in dit artikel meer over de duurste viool ter wereld.

Het vorige record van de duurste viool moest sneuvelen

Drie jaar geleden werd de Stradivari viool “Lady Blunt” verkocht voor een recordprijs van 15,9 miljoen dollar. Voor de “Macdonald” altviool werd bijna drie keer zoveel betaald. Dit klinkt misschien grappig voor buitenstaanders, maar uiteindelijk zijn het investeringen, verzamelobjecten en ook schaarse goederen.

[youtube v=”iwbZLx3hLws”]

Ernstige waardevermeerdering

Volgens experten is de waardestijging van dergelijke instrumenten in de afgelopen dertig jaar ernstig geweest, omdat er steeds minder van deze exemplaren zijn. Volgens hen wordt er veel gespeculeerd in de waardering en spelen zowel externe ontwerpen als merknamen een rol. Voor de kwaliteit van de klank kunnen ook eenvoudigere modellen overtuigend zijn. Een modern instrument zal echter nooit de nimbus van deze Stradivarius bereiken.

[youtube v=”Xe11Pp1g39I”]

Een beetje geschiedenis

De “Macdonald” Stradivarius was het instrument van Peter Schidlof, de mede-oprichter van het London Amadeus Quartet. In 1964 kocht het elektronicabedrijf Philips de altviool voor 81.000 dollar. Philips was eigenaar van het platenlabel “Deutsche Grammophon” en kocht het instrument voor Schidlof, omdat zijn Amadeus Quartet onder contract stond bij dit label.

Pas 27 jaar na het overlijden van Schidlof werd zijn Stradivarius in New York geveild volgens de verzegelde biedingsprocedure. De biedingen worden in het geheim ingediend, zonder dat de andere bieders daarvan op de hoogte zijn. De altviool was sinds 1987 in het bezit van zijn familie. De altviool kreeg de naam van de voormalige eigenaar, Baron Godfrey Macdonald.

Instrument met zeldzaamheidswaarde

De meester-vioolbouwer Stradivari, die in 1737 stierf, maakte in zijn leven ongeveer 600 violen en 50 celli. In het geval van de “Macdonald” spreekt Sotheby’s van de beste altviool ter wereld.

De altviolen van Stradivari zijn zeldzaam: volgens het veilinghuis zijn er nog maar tien intacte exemplaren over. De “Macdonald” is de enige altviool uit Stradivari’s gouden periode die nog bestaat. Deze periode wordt beschouwd als de beste van de meester.

De verkopers

Hopen dat de “Macdonald” ook zal worden gebruikt. Het zou jammer zijn als het instrument in de kluis belandde en niet meer bespeeld werd. Hopelijk is ze in handen gekomen van iemand die het echt kan gebruiken. Wie de koper was blijft voorlopig nog geheim.

Leestip -> Deze serie is de duurste die Netflix ooit maakte & Deze duurste zeiljachten ter wereld doorstaan alle stormen

Lees ook