The Online Lifestyle Magazine 

Sport & Lifestyle #MNLK

De eerste Panenka: een symbool

1 Mins read

De Panenka is zonder enige twijfel de meest beroemde manier om een penalty in het voetbal te nemen. Nog steeds verbazen topvoetballers ons op tijd en stond met deze gewaagde, maar technisch hoogstaande traptechniek. Maar hoe begon het eigenlijk? Wie is Panenka en hoe kwam hij op het idee om deze revolutie in gang te zetten?

De eerste Panenka was op 20 juni 1976

De Panenka ziet het levenslicht op 20 juni 1976. Het sterke Tsjechoslovakije heeft de finale gehaald waarin het West-Duitsland partij geeft. De Duitsers zijn de regerende wereldkampioen en hebben legendes als Beckenbauer en Hoeness in de rangen rondlopen. Groot is dan ook de verbazing als de Tsjechoslovaken 2 – 0 voorkomen. West-Duitsland komt echter terug en de wedstrijd mondt uit in strafschoppen.

Bij een 4 – 3 stand voor Tsjechoslovakije is het aan Antonin Panenka om via de stip de overwinning binnen te halen. De 28-jarige voetballer slaat vriend en vijand met verstomming door de bal centraal over de compleet verrasste doelman Maier te stiften. De Panenka is geboren.

Het idee

Panenka is een product van een tijd waarin voetbaltransfers een uitzondering en geen regel waren. Zodoende was hij het goedbewaarde geheim van Bohemians Praag. Tijdens een wedstrijd tegen Plzen verprutste hij twee keer een strafschop. Vastbesloten om nooit meer zo vernederd te worden ging Panenka vanaf dan geregeld trainen met doelman Hruska.

Na lang oefenen bedacht Panenka zich dat de meeste doelmannen op voorhand een kant kiezen en die richting uitduiken. Door de bal centraal te plaatsen verras je hen. Als je te hard rechtdoor trapt kunnen ze echter vaak nog met hun benen de bal beroeren. Door de bal te stiften na een licht contact liggen ze al op de grond nog voor de bal bij doel komt.

Een revolutie

Sinds Antonin Panenka de strafschop op de wereld losliet hebben tal van legendes van het spel, op grote en minder grote momenten, hem navolging gegeven. Wat zeker is? Het vergt een stel stalen ballen om het risico te nemen.

Leestip -> Hoeveel verdient Messi en Ronaldo