The Online Lifestyle Magazine 

More #MNLK

De evolutie van het scheermes

2 Mins read

Wist je dat mensen zich al ruim 100.000 jaar geleden schoren? Archeologen hebben namelijk aanwijzingen gevonden waar dit uit blijkt. De eerste scheermessen stammen uit 30.000 jaar voor Christus. Een dergelijk scheermes bestond vroeger uit een scherp stuk vuursteen. Deze steen werd net zo lang over het gezicht gewreven, totdat alle haren weg waren. Ook haaientanden werden voor het verwijderen van haren gebruikt. Gelukkig gaat het tegenwoordig allemaal wat eenvoudiger.

De scheergeschiedenis

Destijds werd de beharing niet alleen weg gehaald om schoonheidsredenen of voor de hygiëne. In de ijstijd kon bijvoorbeeld een baard ook nadelige gevolgen hebben voor de mannen. De baard kon namelijk bevriezen als hij nat werd en dan ontstonden er vrieswonden in het gezicht. Bij de Egyptenaren was het ook een kwestie van hygiëne. Een warm land, geen zeep, maar luizen des te meer. Het haar weghalen, loste in ieder geval dat luizenprobleem op. Kaalgeschoren hoofden waren op een gegeven moment zelfs een teken van rijkdom.

De evolutie van het scheermes

De Grieken en de Romeinen namen deze gewoonte over. Het was ook handig als er geen baard was bij de man-op-man gevechten. Scheren werd zelfs een modetrend. In de middeleeuwen was het eigenlijk de normaalste zaak geworden dat haren op sommige plekken werden weg gehaald. Zelfs vrouwen begonnen ermee toen ze hoorden dat de vrouwen in het Midden-Oosten ook hun lichaamshaar weg haalden. Aan het eind van de 18e eeuw ontstond het eerste scheermes en sindsdien is er nogal wat veranderd op dat gebied. Het L-vormige blad met houten handvat is niet meer het enige voorwerp waar men zichzelf mee kan scheren.

Gelukkig maar want waar vroeger voornamelijk de baard of het hoofd geschoren werd, wordt nu veel meer lichaamsbeharing weg gehaald. En op sommige plekken zou zo’n ouderwets scheermes heel gevaarlijk zijn.

Scheren

Wees voorzichtig met de edele delen

Een goed voorbeeld is het scheren of trimmen van het schaamhaar inclusief de testikels. Het voelt toch een stuk veiliger als je hier het juiste gereedschap voor hebt. Een baardtrimmer of een scheermesje kan natuurlijk, maar het is een stuk veiliger met een scheerapparaat wat hier speciaal voor bedoeld is. Met een dergelijk gereedschap kun je het schaamhaar keurig onderhouden en hoef je niet zo bang te zijn dat je de kwetsbare edele delen beschadigt (check hier de: ballen trimmer). Vaak zijn deze apparaten zo ontworpen dat het haar weghalen zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt. Een speciale vorm en bijvoorbeeld een antislip laag zorgen dat het apparaat goed en stevig in de hand ligt zodat je niet zo snel uitschiet. Hierdoor wordt de kans op wondjes een stuk minder en is het scheer- of trim resultaat beter.

Feedback: info@mnlk.nl

Leestip -> Glad scheren van benen bij mannen (wel of niet doen)
Leestip -> 4 plantaardige oliën voor de behandeling van jouw baard

Related posts
More #MNLK

Persoonlijke hygiëne voor mannen

2 Mins read
We leren het van kinds af aan. Tandenpoetsen en elke dag douchen. Maar als je goed voor je lichaam wilt zorgen komt…
More #MNLK

Mannen opgelet: dit is wat je moet weten over uiterlijke verzorging!

2 Mins read
Over uiterlijke verzorging voor mannen werd tijden weinig gesproken. Werken aan je uiteindelijke verzorging? Dat was iets waar bijna een taboe op…
More #MNLK

Glad scheren van benen bij mannen (wel of niet doen)

1 Mins read
Bestaat er iets dat fijner is dan een gladgeschoren huid? Vooral als het gaat om de benen van je vriendin? Maar ook…