The Online Lifestyle Magazine 

Sport & Lifestyle #MNLK

De good morning, een basis krachttrainingsoefening

1 Mins read

De good morning is een oefening die aan de basis staat van krachttraining. Toch zie je bijna niemand de oefening uitvoeren in de sportschool. De oefening hoort in dezelfde categorie als de deadlift en de squat. De oefening is bijna identiek aan de Roemeense deadlift, behalve de positie van de bar.

Met de good morning versterk je de spieren aan de achterkant van je lichaam zoals je bilspieren en hamstrings. Deze spieren worden gebruikt bij bijna alle sporten, daarom is het van groot belang om deze spieren te trainen. Bovendien zijn good mornings van groot belang om de squat en deadlift goed uit te voeren.

Tips voor een uitvoering van de good morning

Om een goede good morning uit te voeren moet je goed weten hoe je een goede squat uitvoert. Gebruik de rugspieren en span de core aan. Om de oefening iets veiliger te maken kun je de halter laag over de achterste delts (brede rugspieren) dragen. Je kunt de halter ook op de schouders dragen, dit traint de hamstrings en onderrug spieren meer.

Buig nooit verder door dan parallel of lager. Stop ongeveer 15 graden boven parallel. Start met een gewicht dat ongeveer 25% van je Back Squat is en werk er naar toe om 50% van je Back Squat op te tillen.

Meer uitleg in deze video:

Hoe voer je de good morning uit?

Het uitvoeren van een good morning met halter lijkt veel op de back squat met een paar kleine verschillen. Zo voer je hem uit:

  • Sta vergelijkbaar met een back squat met je voeten tussen heup- en schouderbreedte. Plaats de stang over je rug in de hoge of lage stangpositie. Pak de stang stevig vast, trek de stang in je lichaam, haal diep adem en span de core aan.
  • Start de neerwaartse beweging vanuit de heupen. Blijf je heupen naar achteren duwen totdat je romp ongeveer 15 graden boven parallel is. Je schenen moeten verticaal blijven en je knieën moeten licht gebogen zijn.
  • Duw je heupen naar voren om naar de startpositie te gaan. Adem uit wanneer je weer recht staat.

Feedback voor de redactie -> info@mnlk.nl

Related posts
Sport & Lifestyle #MNLK

Wel of geen lidmaatschap bij een sportschool? De voordelen op een rijtje!

2 Mins read
Je hebt de knoop doorgehakt. Je beweegt veel te weinig en hier wil je echt verandering in brengen. Misschien heb je ook…
Sport & Lifestyle #MNLK

Fitnessapparatuur of losse gewichten, wat is beter?

3 Mins read
Het is nog volop gespreksvoer in de meeste sportscholen, de eeuwige discussie tussen voorstanders van fitnessapparatuur en losse gewichten. We sporten inmiddels…
More #MNLK

3 verschillende sporttassen voor heren

2 Mins read
Afhankelijk van de activiteit die je van plan bent in de sportschool te doen, zal het zeer waarschijnlijk bepalen welk type sporttas…