The Online Lifestyle Magazine For Him

Soul #MNLK

De perfecte 24 uur dankzij de invoering van onze eigen ´Shabbat´

3 Mins read

Onlangs was ik in Israel voor een heerlijke week vertoeven in de steden Tel Aviv, Jeruzalem en Eilat. We hebben daar iets ontzettend moois opgepikt. Op de eerste avond kregen we namelijk al te horen dat het ‘shabbat’ zou zijn, een wekelijks terugkerende rustdag.

We begrepen het concept nog even niet, maar na navraag bleek dit een geweldig initiatief te zijn dat wij allen zouden moeten omarmen. Niet om religieuze redenen per se, maar om de moderne praktische voordelen!

Schermen overal

Tegenwoordig worden we constant omringt door schermen. De smartphone, de laptop, de tablet en de televisie, iedereen zit verslaafd achter die schermpjes te loeren alsof hun leven er vanaf hangt. Dat zorgt voor immens veel frictie in de samenleving, we spenderen immers minder tijd met elkaar en meer met het scherm. Wat meer quality time met elkaar (zonder afleidingen!) zou ontzettend goed zijn voor onderlinge relaties.

Stel je toch eens voor dat je één dag per week, slechts 24 uur, even géén stoorzenders aan hebt staan…

Wat is de Shabbat?!

De uitleg volgens Wikipedia is als volgt;

De sjabbat (Hebreeuws: שַׁבָּת), ook sabbat, sjabbes of sjabbos (Asjkenazische / Jiddische uitspraak), is de wekelijkse rustdag in het jodendom. Sjabbat vindt plaats vanaf vrijdagavond en duurt tot zaterdagavond. De zaterdag is de zevende dag van de joodse week en dient volgens de voorschriften in de Tenach in de eerste plaats te worden gevierd door een onthouding van alle arbeid. Volgens het eerste boek van de Thora – Genesis – rustte God op deze dag uit van Zijn schepping die Hij in de zes dagen daarvoor tot stand had gebracht.

Het is dus een wekelijks terugkerende joodse rustdag en die start op vrijdag rond 17.00 en eindigt op zaterdag 17.00. Althans, er zijn wat interpretaties over de exacte tijdstippen, maar we vonden het 17 tot 17 perfect.

Onze eigen Shabbat

We zijn niet joods en niet per se religieus als in christelijk of iets dergelijks, maar we zijn wel open minded wereldreizigers die graag mooie dingen meenemen uit andere landen. Het concept van de Shabbat vonden we namelijk geniaal. Het invoeren van je eigen persoonlijke Shabbat brengt namelijk ontzettend veel voordelen met zich mee. Je komt namelijk even samen, tot rust. Je elimineert even alle afleidingen, zoals werk en alle schermen, en gaat bij elkaar zitten om even te genieten van een goede maaltijd en een goed gesprek.

Ter illustratie; Na een lange werkweek zetten we op vrijdag om 17.00 de smartphones uit, doen we de televisie en radio uit en gaan we lopend naar de supermarkt om daar een nieuw gerecht uit te proberen. We gingen dus uitgebreid koken en we namen echt even de tijd voor een goed diner met elkaar. Kaarslicht, goede gesprekken, bijkletsen, lekker klagen, nieuwe ideeën delen en veel lachen. Er heerste een heerlijke stilte in huis, maar tegelijkertijd is het ontzettend gezellig en gemoedelijk.

Na het eten zaten we met koffie en thee heerlijk op het balkon te genieten van de zonsondergang. Er werd een boekje gelezen, er werd een kaartspelletje gedaan en er was zelfs even tijd voor een heerlijk potje rollebollen door het hele huis if ya know what I mean hu hu huuuu

De schermen zorgen er immers ook voor, mede door de dopamine-shotjes die het oplevert, dat je minder vaak behoefte hebt aan je partner. Je bent namelijk al vaak voorzien van vermaak via het scherm.

Old Jaffa

En de zaterdag dan?

We sliepen zonder wekker aangezien we de telefoon niet aan hadden staan. Je mist overigens die lawaaipapagaai totaal niet. Je weet simpelweg even niet wat iedereen aan het doen is en wat er aan de hand in de wereld is en dat is ontzettend prima. De wereld draait gewoon door, ook zonder dat jij er alles van af weet.

Na heerlijk uit te hebben geslapen gingen we direct over tot een stevige workout in de buitenlucht. Een flinke wandeling plus flink wat oefeningen zorgde voor een heerlijke rush. De dag starten zonder eerst te hebben gescrold door Netflix, Youtube, WhatsApp, Instagram, nieuwssites, je email en Twitter is immens voordelig. Je bent namelijk even niet gebombardeerd door dagelijkse shitstorm van de wereld. Je kan best even een paar uur zonder. Je bent immers de andere 6 dagen van de week wel bereikbaar voor de bombardementen.

Na een goede workout gingen we wat klusjes in huis doen die we normaliter niet op zouden pakken omdat we anders series en video’s zouden kijken. In plaats van lamlendig gamen zijn we juist productief geweest. Er werd nog een potje gebadmintond, een potje gekaart, een goed boek gelezen, eventjes gemediteerd in de zon, nog eens een potje gerollebold, uitgebreid geluncht en we hadden wederom een diepzinnig gesprek over geluk, filosofie, reizen en de liefde. Een perfecte ochtend en middag als je het ons vraagt!

Verheugen ons op de volgende Shabbat

Dit is de vierde week dat we onze eigen versie van Shabbat hebben omarmd. Dit is een blijvertje! Het is zelfs zo dat we halverwege de werkweek al snakken naar de schermloze 24-uur. De Shabbat is perfect voor koppels en gezinnen die tot bezinning en rust willen komen in deze drukke moderne wereld vol afleidingen en onrust.

Try it!

Tel Aviv


Check ook: Gedachtegang #1: “Wat mijn 5-jarig nichtje mij leerde over wat belangrijk is in het leven”
Related posts
Sport & Lifestyle #MNLK

Je spieren herstellen na een training; hoe doe je dat?

2 Mins read
Op het moment van je training heb je vaak niet in de gaten dat je spieren er een enorme klap van gaan…
Cars & Tech #MNLK

De nieuwste Apple telefoon (SE)

1 Mins read
De nieuwe iPhone SE ziet eruit alsof hij alles in zich heeft om uit te groeien tot een van de beste telefoons….
Cars & Tech #MNLK

De nieuwste Samsung telefoon

1 Mins read
De Samsung Galaxy Fold: de meest vooruitstrevende smartphone van 2020. Het is het enige toestel dat eindelijk de belofte van een opvouwbare…