The Online Lifestyle Magazine 

Mind & Soul #MNLK

De symptomen van een burn-out

1 Mins read

Soms kan het leven ineens zwaarder aanvoelen; je hebt problemen op je werk, er is iets vervelends gebeurt of je krijgt niet meer zoveel steun vanuit je omgeving. Je raakt overbelast als dit meer van je vraagt dan je aankunt. Je krijgt last van diverse lichamelijke en psychische klachten en dit zorgt ervoor dat je je dagelijkse werkzaamheden niet meer kunt doen als voorheen. Je raakt overspannen. Houden de klachten langer aan dan een half jaar en ben voel je je over het algemeen moe en uitgeput? Dan heb je last van een burn-out.

De symptomen van een burn-out

Als je te maken hebt met een burn-out heb je last van een aantal klachten. Allereerst voel je je lichamelijk moe en uitgeput, maar je ervaart ook een geestelijke vermoeidheid. Het lukt je niet meer goed om je te concentreren en je geheugen laat je vaker in de steek. Je slaapt onrustig en bent snel geïrriteerd of boos. Je kunt niet meer tegen lawaai en drukte en het huilen staat je vaak nader dan het lachten. Je piekert veel en hebt vaak een opgejaagd gevoel.

Daarnaast heb je het gevoel alsof je de controle verliest over je leven. Je hebt het gevoel dat je bepaalde problemen niet meer de baas kunt worden en dit geeft je een machteloos gevoel. Je dagelijkse bezigheden voelen als een zware last; het lukt je gewoon niet meer om dit goed te doen.

Hoe ontstaat een burn-out

Als je een lange tijd last hebt van stress en spanning in je leven en het lukt je niet om hier goed mee om te gaan, dan raakt je lichaam opgebrand met een burn-out als gevolg. Een beetje spanning en stress in je leven is goed, maar het wordt een probleem als het te lang duurt.

Dit kan bijvoorbeeld ontstaan als je teveel tegelijk wilt of als er lange tijd veel van je gevraagd wordt, bijvoorbeeld op het werk. Ook privé omstandigheden, als relatieproblemen of schulden, kunnen voor veel stress zorgen. Dit alles zorgt voor extra spanning.

Ook de moeite waard om te kijken:

Lees ook -> Tips tegen een burn-out
Lees ook -> Oefeningen om stress te verminderen

Related posts
Sport & Lifestyle #MNLK

Je spieren herstellen na een training; hoe doe je dat?

2 Mins read
Op het moment van je training heb je vaak niet in de gaten dat je spieren er een enorme klap van gaan…
Mind & Soul #MNLKRelax & Travel #MNLKSoul #MNLK

Drie meditatie oefeningen voor meer rust

2 Mins read
Er zijn misschien wel duizenden meditatievormen, voortkomend uit weer honderden religies, stromingen en tegenwoordig zelfs vanuit de wetenschap. Hieronder een overzicht van…
Mind & Soul #MNLK

Oefeningen om stress ter verminderen

1 Mins read
Heb je last van stress? Dit is een teken van je lichaam dat je even een stapje terug moet doen. De volgende…