The Online Lifestyle Magazine For Him

Relax & Travel #MNLK

De ultieme trekpleister van Noorwegen; de fjorden

1 Mins read

Fjorden zijn naar hoge waarschijnlijkheid het belangrijkste symbool van Noorwegen. Toeristen komen massaal naar het land om de prachtige fjorden van dichtbij te bekijken. Het land telt er duizenden, welke voornamelijk aan de westkust liggen. Fjorden worden ook wel ‘natuurlijke kunst’ genoemd, en dat is niet voor niets. De prachtige fjorden zijn omringd door metershoge kliffen en hebben vrijwel altijd bijzonder mooi blauw water. Vergis je echter niet, het water is gewoon zout en is afkomstig uit de zee. Anders dan de vaak wilde omgeving doet vermoeden zijn de fjorden eenvoudig te verkennen. Ideaal wanneer je met eigen auto door Noorwegen reist, maar je kunt ook onder begeleiding van een gids deze prachtige natuurlijke facetten bezoeken.

De bekendste fjorden van Noorwegen

Het land kent talloze fjorden, vooral aan de westkust. UNESCO heeft de Noorse fjorden opgenomen in de werelderfgoedlijst. Een zeer terechte en mooie eer. De bekendste fjorden die je wellicht kent van kaarten, tv of ander beeldmateriaal van Noorwegen zijn:

  • Nærøyfjord
  • Geirangerfjord
  • Sognefjord
  • Lysefjord

Deze fjorden zijn onderdeel van de vele cruises en andere tochten die je kunt maken. De fjorden zijn verrassend genoeg erg diep, het diepste is Sognefjord met 1.308 meter onder de zeespiegel, waardoor grote boten jou de prachtige fjorden ook van dichtbij kan laten zien. Een andere manier om alles in zijn geheel te bekijken is door te kajakken in de lange zeearmen of door van bovenaf een klif te genieten van het immense uitzicht.

Wat maakt de fjorden zo bijzonder?

Fjorden zijn trekpleister nummer een in Noorwegen. Het zijn eigenlijk lange zeearmen die landinwaarts trekken. Ze zijn ontstaan doordat gletsjers zich terugtrokken en het zeewater voor de U-vormige vallei zorgde. Sommige fjorden zijn met elkaar verbonden waardoor je van de ene fjord zo naar de andere kunt varen. Veel cruiseschepen hebben de bijzondere natuurverschijnselen in de route opgenomen, aangezien het vaak de reden is dat men Noorwegen bezoekt.

Leestip -> De Stuga: een authentiek verblijf in Zweden