Drinks & Food #MNLK

De verschillende soorten rijst in Nederland

2 Mins read

Als je in de supermarkt loopt, zie je dat er heel veel verschillende soorten rijst bestaan; zilvervliesrijst, witte rijst, pandanrijst, basmatirijst en ook meergranenrijst. Rijst is heerlijk bij verschillende soorten gerechten, maar hoe gezond is rijst eigenlijk? En voor welke rijst kun je het besten kiezen als je een gezonde leefstijl nastreeft?

Verschillende soorten rijst in Nederland

In Nederland kun je verschillende soorten rijst kopen, maar de meest bekende rijst is toch wel zilvervliesrijst of witte rijst. Zowel witte rijst als zilvervliesrijst is van dezelfde rijstkorrel gemaakt, alleen worden ze bewerkt op een andere manier. Het vliesje dat om de korrel zit maakt het verschil. Bij witte rijst is het vliesje verwijderd, daarom is deze rijst ook wit. Bij zilvervliesrijst, de naam zegt het al, is het vliesje nog aanwezig.

Witte rijst

De meeste Nederlanders eten witte rijst. Deze rijstsoort is neutraal van smaak en de simpelste rijstsoort die er is. Als je witte rijst eet, eet je de rijstkorrel zonder vliesje. Dit wil niet zeggen dat witte rijst niet goed voor je is, maar in vergelijking met zilvervliesrijst zitten er wel veel minder vitamines en voedingsstoffen in. Je zou het kunnen vergelijken met het verschil tussen een bruine en een witte boterham. Witte rijst bevat veel minder vezels. Hierdoor vult het minder goed en zorgt het ervoor dat je bloedsuiker sneller stijgt.

Zilvervliesrijst

Zilvervliesrijst heeft in vergelijking mer witte rijst een aantal gezondheidsvoordelen. Doordat het vliesje nog aanwezig is, zullen voedingsstoffen beter bewaard blijven. In zilvervliesrijst zit daarom veel meer magnesium, vezels, ijzer en tal van andere voedingsstoffen. Qua calorieën scoort zilvervliesrijst wel iets hoger dan witte rijst, maar je hebt er minder van nodig om vol te zitten. Zilvervliesrijst is de meest gezonde rijst van alle rijstsoorten.

Andere soorten rijst zoals pandanrijst, basmatirijst en jasmijnrijst

Andere bekende soorten rijst in Nederland zijn pandanrijst, basmatirijst en jasmijnrijst. Dit zijn rijstsoorten die allemaal een unieke smaak hebben. Basmatirijst bijvoorbeeld heeft een geurige en verfijnde smaak. Pandanrijst heeft juist een smaak die nootachtig is. In deze rijstvarianten kun je ook kiezen voor een zilvervliesvariant of een witte variant.

Hoe gezond is rijst eigenlijk?

Over het algemeen is rijst erg goed en gezond voor de mens. Het is rijk aan vezels en goede koolhydraten, er zitten enorm veel vitaminen en mineralen in en er zitten geen vetten, zout en suikers in. Wil je een gezonde variant eten, kies dan altijd voor de zilvervliesrijst.

Lees ook:

Feedback voor de redactie: info@mnlk.nl

Leestip -> De avocado