Business & Luxury #MNLK

Debiteurenbeheer, wat is het en hoe zet ik erop in?

1 Mins read

Debiteuren zijn klanten die nog moeten betalen. Het debiteurenbeheer wordt uitgevoerd, zodat de debiteuren de facturen alsnog binnen de gestelde termijn voldoen. Het is iets waar alle ondernemers wel een keer mee te maken krijgen. In dit artikel geven we je enkele handige tips voor een goed debiteurenbeheer.

Maak er je vaste taak van en verzamel genoeg informatie over je klanten

Debiteurenbeheer is iets dat vooral tijd kost. Daarom is het belangrijk om het goed in te plannen en er elke week op een vast moment mee aan de slag te gaan. Zorg ervoor dat je je facturen op tijd verstuurt en ook tijdig controleert of de betalingen zijn voldaan. Door te zorgen dat jouw boekhouding en debiteurenadministratie up-to-date is, bespaar je jezelf heel wat kopzorgen Een goede boekhoud software en crm software kan je hierbij helpen. De software helpt je je klantgegevens goed te beheren, wat debiteurenbeheer een stuk eenvoudiger maakt. Verzamel alle nodige informatie over je klant.  Vraag bijvoorbeeld hoe hij of zij bij je terecht gekomen is, vraag rond in je netwerk wie al eerder zaken heeft gedaan met je nieuwe klant, Google je nieuwe klant of vraag bij twijfel meer informatie op. Vaak kun je voor slechts een klein bedrag jaarcijfers inzien.

Maak duidelijke schriftelijke afspraken en stuur je facturen direct op

Goede afspraken maken goede vrienden. Verzamel voldoende informatie over  debiteurenbeheer voor accountantsom valkuilen te voorkomen. Dit zorgt ervoor dat er geen miscommunicatie over de prijzen, betalingen of inhoud van je diensten kan ontstaan. Leg deze afspraken in een overeenkomst vast en laat deze zeker ondertekenen als het om grote bedragen gaat. Zorg ervoor dat je facturen meteen opstuurt zodra de diensten of producten geleverd zijn. Des te later je de factuur verzendt, des te langer de klant zal wachten de factuur te betalen. Vermeld altijd duidelijk het totaalbedrag en de gestelde betalingstermijn.

Of besteed je debiteurenbeheer uit


Misschien heb je een debiteur waarvan je weet dat hij of zij niet snel zal betalen of ben je in onzekerheid betreft de kredietwaardigheid van een klant. Het kan dan ook zeker een goed idee zijn om je debiteurenbeheer uit te besteden. Zo ben je geen tijd meer kwijt aan het ‘achterna zitten’ van je debiteuren en heb je weer meer tijd over voor jouw core-business: ondernemen!

Feedback: info@mnlk.nl