More #MNLK

Dit doe je wanneer je voor het beroep van uitvaartverzorger kiest 

2 Mins read

Het werk van een uitvaartverzorger zal niet iedereen direct aanspreken. Toch is het een heel mooi en waardevol beroep; je begeleidt gezinnen bij de eerste verwerking van het verlies van een dierbare. Daarbij draag je een grote verantwoordelijkheid in het bieden van de mogelijkheid om op eervolle afscheid te nemen van een overledene. Iets wat voor nabestaanden essentieel is. In dit artikel lees je meer over de taken die je oppakt, wanneer je als uitvaartverzorger aan de slag gaat. 

Organiseren van de uitvaart van overledenen

In de basis ben je als uitvaartverzorger verantwoordelijk voor het organiseren van de uitvaart van een overledene. Het regelen hiervan bestaat uit verschillende stappen. Denk aan het samenstellen van de ceremonie, het kiezen van de muziek voor tijdens de uitvaart, het uitzoeken van een kist, het tijdig versturen van de rouwkaarten en het bieden van de mogelijkheid om een rouwadvertentie in de lokale krant op te nemen. Het zijn keuzes die u logischerwijs niet zelf maakt; u neemt de nabestaanden van een overledene mee in dit proces en legt de diverse opties voor. Het is belangrijk hierbij veel geduld te hebben, daar nabestaanden het emotioneel vaak zeer zwaar hebben in deze periode.

Om kunnen gaan met een hoge druk

Niet alleen is het voor uitvaartverzorgers belangrijk dat zij geduld op kunnen brengen, wanneer nabestaanden keuzes moeten maken rond de uitvaartceremonie. Het is minstens zo belangrijk om zelf om te kunnen gaan met een hoge druk. Zaken moeten op tijd geregeld worden; de tijd is vaak zeer beperkt. Tussen het moment van overlijden en de uitvaartceremonie zit doorgaans niet meer dan een week. Naast de zaken die in deze periode geregeld moeten worden, zal je als uitvaartverzorger de nodige druk ervaren tijdens de uitvaart zelf. Het is belangrijk deze ceremonie soepel en geheel volgens plan te laten verlopen.

Bied nabestaanden de kans bezig te zijn met rouwverwerking

Een van de mooie kanten van het werk van een uitvaartverzorger is het gegeven, dat je nabestaanden de mogelijkheid biedt alvast te beginnen met hun rouwverwerking. Terwijl zij herinneringen ophalen en heel bewust stilstaan bij het overlijden van hun dierbare, regel jij alle belangrijke zaken rondom de uitvaart. Het feit dat je hen deze mogelijkheid kan bieden, maakt het werk van een uitvaartverzorger bijzonder waardevol. De nabestaanden zullen je dankbaar zijn, wanneer de uitvaartceremonie precies volgens plan verlopen is. Je hebt een overledene een eervol afscheid geboden. 

Feedback: info@mnlk.nl

Related posts
More #MNLK

Uitvaartverzekering: dit wil je weten

2 Mins read
Overlijden, je uitvaart, je nabestaanden; je denkt er liever nog even niet over na. Je hierop voorbereiden door een testament op te…