The Online Lifestyle Magazine 

Cars & Tech #MNLK

Dit is het duurste horloge ter wereld!

1 Mins read

Als je denkt aan het duurste horloge ter wereld, dan zou je waarschijnlijk denken aan een horloge wat je gewoon om je pols draagt (als je dat tenminste durft met zo’n hoge waarde). Maar het gaat om een zakhorloge, met de naam ‘Breguet Grande Complication Marie-Antoinette’.

Het duurste horloge ter wereld is de Breguet Grande Complication Marie-Antoinette

Dit uurwerk, gecreëerd door de legendarische Franse horlogemaker Abraham-Louis Breguet, dateert uit een ver verleden. Hij begon namelijk met het maken van dit meesterstuk in 1782, in opdracht van een minnaar van de Franse koningin Marie-Antoinette. Het horloge bleek echter veel meer werk te zijn dan gedacht, waardoor het zakhorloge pas in 1827 klaar was. Breguet’s zoon heeft het werk voltooid, vier jaar na de dood van zijn vader. De arme man heeft dus niet meer kunnen zien hoe zijn levenswerk werd voltooid.

Dit horloge was een astronomisch duur stuk, omdat het vele verschillende functies zou bevatten: een eeuwigdurende kalender, thermometer, chronograaf, bel, schokbeschermingssystemen en een onafhankelijke secondenwijzer. Ook werden er zeer kostbare materialen verwerkt in het horloge, zoals goud, platina en robijnen. De duidelijke, met goud omgeven wijzerplaat laat ingewikkelde bewegingen van het uurwerk goed zien. De wrijving die hierbij ontstaat, wordt verminderd door ingelegde saffieren.

Het horloge werd verkocht aan verschillende instanties en musea, totdat het in de negentiende eeuw uit een Jeruzalems museum gestolen. Vele jaren was het zoek, totdat het horloge in 2007 weer boven water kwam. Het is toen veilig opgeborgen, zodat het niet weer opnieuw kan worden gestolen.

Complexiteit van het zakhorloge

Door de complexiteit en de dure bestanddelen, wordt het zakhorloge vandaag de dag geschat op een waarde van maar liefst 30 miljoen euro (!). Helaas heeft Marie-Antoinette, voor wie het horloge oorspronkelijk werd gemaakt, haar cadeau nooit kunnen ontvangen. Zij stierf namelijk, 34 jaar voor het voltooien, door de guillotine tijdens de Franse revolutie.

Related posts
More #MNLK

Op zoek naar een cadeau voor je vriendin? Hier een paar handige tips!

2 Mins read
Als de verjaardag van je vriendin of vrouw er aankomt, dan is de kans groot dat je enige paniek voelt. Dit is…
Business & Luxury #MNLK

Wat is eigenlijk het grootste horlogemerk te wereld?

1 Mins read
Wanneer mag een horlogemerk zich de grootste noemen? Natuurlijk kunnen we kijken naar de reputatie van een horlogemerk: hoe lang bestaan ze…
More #MNLK

Trendy sieraden voor mannen

1 Mins read
Sieraden dragen als man is een lastig iets. Sieraden worden meer geassocieerd met vrouwen. Maar dat betekent niet dat je als man…