The Online Lifestyle Magazine 

Cars & Tech #MNLKMore #MNLK

Dit is hoeveel een Formule-1 band kost

1 Mins read

Ben je ook zo’n fan van Formule-1 autoracen? De sport wordt al jarenlang door vele fans uit de hele wereld bekeken, maar de laatste jaren is de populariteit van de sport in Nederland werkelijk geëxplodeerd. Dat komt natuurlijk door de prestaties van Max Verstappen.

Elk raceweekend kijken vele mannen (maar ook vrouwen) gespannen naar de gevechten tussen de beste racers van het moment. Vraag jij je tijdens het kijken ook wel eens af hoeveel geld de sport eigenlijk kost? Met onze eigen auto zijn we zo zuinig mogelijk, één keer in de paar jaar vervangen we de banden. Tijdens de F1 gooien ze met banden alsof ze niets kosten! Wat kost zo’n F1 band nu eigenlijk?

De kosten van de F1 banden

Sinds enige tijd worden de banden voor de Formule-1 geleverd door 1 fabrikant, namelijk Pirelli. Vroeger waren er meerdere leveranciers van banden binnen de F1. Zo ontstond er, behalve de race, nog een wedstrijd: welke banden zijn het beste? Iedere F1- coureur krijgt tijdens een raceweekend de mogelijkheid om dertien sets droogweerbanden te gebruiken. Deze banden zijn verschillend in hardheid. Er zijn harde, medium harde en zachte banden. Een coureur maakt zelf de keuze welke compound hij meeneemt, maar hij moet van elke hardheid minimaal 1 set hebben.

Een Formule-1 team maakt enorme kosten. De motor is daarbij veelal het duurst van de hele auto. Daarnaast hebben de teams kosten wat betreft de body zoals bijvoorbeeld achtervleugels. De uitgaven voor de banden vallen relatief nog mee. De waarde van 1 band wordt geschat op ongeveer €350,-. Maakt niet uit om welke compound het dan gaat. De prijs van een hele set banden ligt dus rond de €1500,-.

De totale kosten

Elk raceweekend krijgt de coureur dus beschikking over dertien sets banden. Dat betekent een kostenpost van €19.500,-, alleen voor de banden, voor 1 coureur! Een F1 renstal is daarom per Grand Prix zo’n €39.000,- kwijt aan banden. Als we uitgaan van de normale situatie voor corona, dan zijn er 21 Grand Prix per seizoen. Reken maar uit: 21 x €39.000,- aan banden per team.

Leestip -> Carbon Champagne F1 & De duurste champagnes ter wereld

Related posts
Sport & Lifestyle #MNLK

De 500 kilo Compound Challenge is volbracht: wijselijk gestopt op 480 kilo!

2 Mins read
Begin oktober, een maand nadat ik de Strongmanrun voltooide, zette ik een nieuwe uitdaging neer voor mezelf: de 500 kilo Compound Challenge….
Soul #MNLKSport & Lifestyle #MNLK

Ga je naar de Unox Nieuwjaarsduik? Check deze infographic vol leuke feiten!

1 Mins read
Zijn jullie net als ik op 1 januari in Scheveningen om het jaar zo fris als een hoentje te starten? Moooooooi, let’s…
Sport & Lifestyle #MNLK

Nieuwe uitdaging voor dit najaar: De 500 kilo Compound-Challenge

1 Mins read
Begin september deelde ik jullie mijn 6-weekse schema om te preppen voor de Strong Viking Run. Dit schema werd vol goede moed…