More #MNLK

Dit zijn 3 verschillende manieren om een verslaving te behandelen 

2 Mins read

Eenmaal verslaafd blijkt het vaak lastig te zijn om hier weer van af te kicken. Denk bijvoorbeeld aan een alcohol- of drugsverslaving, een verslaving aan je mobiele telefoon, enzovoorts. Bovenal is het verstandig om tijdig hulp in te schakelen! Afkicken van alcohol of drugs is niet eenvoudig. Start je te laat met afkicken, dan is de kans op schade aan het lichaam, je sociale leven en je financiële situatie groot. Vaak schamen mensen zich voor hun alcohol- of cannabisverslaving. Dat is niet terecht, want vaak komt een verslaving voort uit verdriet of een bepaalde angst. Middelen als alcohol en cannabis laten je ontspannen, waardoor je even ontsnapt aan je emoties. Zet de schaamte opzij en start met het behandelen van de verslaving. 

#1: bezoek een afkickkliniek voor hulp
De beste manier om een verslaving te behandelen is het bezoeken van een afkickkliniek. In zo’n kliniek staan professionals voor je klaar om hulp te bieden bij het aanpakken van de verslaving. Samen stellen jullie haalbare doelen op en bepalen jullie de route naar die doelen. Daarbij helpt het vaak enorm om even weg te zijn uit je eigen omgeving. Zo heb je veel minder prikkels en verleidingen, wat de kans op een terugval verkleint. 

#2: psycholoog inschakelen bij beginnende verslaving 
Bij een beginnende verslaving is het bezoeken van een kliniek om af te kicken vaak nog niet noodzakelijk. Schakel een psycholoog in, om samen met de psycholoog op zoek te gaan naar de oorzaak van de verslaving. Wat maakt dat je naar alcohol of bijvoorbeeld cannabis grijpt? Aan welke emoties wil je ontsnappen? Een psycholoog biedt handvaten om te leren omgaan met deze emoties. De kans dat je een volgende keer weer naar een verslavend middel grijpt neemt hierdoor af. 

#3: word je bewust van de verslaving 
Aan de basis van het behandelen van een verslaving ligt het onderkennen hiervan. Zoals eerder al genoemd werd, is een verslaving niets om je voor te schamen. Maak het onderwerp juist bespreekbaar bij mensen die je vertrouwt. Op deze manier word je jezelf bewust van de verslaving, wat helpt bij het afkicken hiervan. Mensen om je heen kunnen je daarbij motiveren om door te zetten in periodes dat het even minder makkelijk gaat. Die periodes zullen er altijd zijn tijdens het behandelen van de verslaving. Wanneer zij niet weten dat je aan het afkicken bent, zal de kans op een terugval in deze mindere periodes veel groter zijn. 

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook: Je auto netjes houden? Zo doe je dat!