The Online Lifestyle Magazine For Him

Soul #MNLK

Dit zijn de 5 tekenen dat jij in een destructieve relatie zit!

6 Mins read

Iedere relatie verloopt wel eens stroef en het loopt misschien niet altijd even lekker, maar zodra je het punt bereikt dat je constant ongelukkig bent in je relatie, zit er toch iets goed mis. Wanneer weet je of je in een ongezonde en vooral destructieve relatie zit? Wij vatten het voor je samen in deze vijf punten…

Mocht één of meer van deze punten herkenbaar voor je zijn, dan is het zeer aan te raden om hier niet mee te blijven zeulen!

5. Jouw behoeftes vs. die van haar

Hier heb ik het niet over jouw seksuele behoeftes. Dat mannen over het algemeen meer zin hebben in seks is algemeen bekend en ik wil absoluut niet zeggen dat je partner zich moet onderwerpen aan jouw verlangens wanneer jij daar zin in hebt. Je moet elkaar daarin respecteren! Een gematigde balans is daarin het sleutelwoord!

Ik heb het meer over de behoefte om bij elkaar te zijn. Samen leuke dingen te doen. Ook eens rustig een weekendje thuis doorbrengen met z’n twee. Op het moment dat jouw vriendin steeds de hort op is met andere kerels zou jij je toch eens achter de oren moeten krabben. Natuurlijk kan het dat je partner nog een goede band heeft met een ex, daar wel eens wat mee afspreekt maar op het moment dat dit een hele batterij aan exen betreft of zij iedere keer zonder jou op stap wilt, terwijl je ongelukkig en onrustig thuis op de bank zit te wachten tot zij weer thuis is, moet je voor jezelf een grens trekken. Wanneer jij wel met haar meegaat op stap heeft ze niet eens oog voor jou en staat ze continue met andere kerels te flirten. Dit is verre van wat wij oké zouden noemen.

Zeker kan het een keer voorkomen dat je vriendin met iemand flirt. Eigenlijk heel menselijk. Jij bent toch ook blij als je aandacht krijgt van het andere geslacht? Dit moet echter wel van korte duur zijn. Jullie zijn immers een stel! Een korte flirt tot daar aan toe maar wanneer jij het gevoel hebt mee te moeten gaan omdat je bang bent dat het iedere keer uit de hand loopt weet je ook dat dit een gedrag is wat te ver gaat.

4. Conflicten waarbij zij nooit iets verkeerd doet

Het is iedere keer weer hetzelfde; zij gaat ver over de grenzen van een gezonde verstandhouding heen. Jij trekt de stoute schoenen aan. Confronteert haar met haar gedrag en het is weer raak. Het is toch zeker allemaal niet haar schuld?

Een keertje ruzie maken kan voorkomen. Gebeurt wel in ieder huishouden. Persoonlijk ben ik van mening dat er niets mis is met een keer goed ruziemaken. Dat haalt wat druk van de ketel af, heb je de gelegenheid je frustraties of irritaties kenbaar te maken, maar dan wel in de vorm van een debat. Niet een monoloog. Als je partner dan compleet uit flipt wanneer je haar op een rustige toon aanspreekt op haar gedrag, iedere keer opnieuw, lijkt me duidelijk dat er iets behoorlijk scheef zit in de balans. Blijft zij bijvoorbeeld kleren kopen terwijl je iedere maand moeite hebt om de huur op te hoesten? Zuipt zij zich ieder weekend helemaal klem? Wil ze steeds weer opnieuw uiteten, bioscoopjes pikken en nog meer waardoor je tegen het einde van de maand nog maar één maaltijd per dag kunt veroorloven terwijl madame in de nieuwste outfit aan het paraderen is? Dan moet je weg. Iedereen doet wel een impulsaankoop of investeert zijn geld wel eens wat minder wijs maar wanneer er structureel (maanden op rij) onverantwoord gedrag vertoond wordt gaat er iets mis. Helemaal mis gaat het als zij op haar gedrag wordt aangesproken met als gevolg dat er spullen kapotgemaakt worden door haar en haar geschreeuw tot aan de rand van de stad te horen is.

Conflicten worden vervolgens nooit meer uitgesproken. Blijven zweven en er verandert niets. Zij neemt nooit verantwoording voor wat zij doet.

3. Je mag niks meer

Dat je met vrienden omgaat waar zij moeite mee heeft kan altijd gebeuren, maar wanneer je met niemand meer mag omgaan omdat zij het niet goed vindt, raak je geïsoleerd van je eigen omgeving. Je mag alleen nog maar weg als zij mee gaat. Je mag niet meer met die en die omgaan want die jongens zijn niet oké in haar optiek. Je bent verplicht bij haar te blijven (of erger nog alleen thuis te zitten terwijl zij wel op pad gaat). Je moet wel je eigen ding kunnen blijven doen. Voordat je het zelf doorhebt bellen je maten je niet meer op om leuke dingen te doen. Mag je geen contact meer hebben met je ouders of familie en dan heb je niemand meer.

Je hobby’s zijn ook niet oké en tijd daaraan spenderen is al helemaal uit den boze. Zo raak je ook steeds meer verwijdert van jezelf. Zeker wanneer je alles stiekem moet doen waar je hart ligt of stiekem de mensen zien die je dierbaar zijn vreet zoveel energie dat je op een gegeven moment uitgeput bent. Je gaat slechter presteren op je werk, mensen nemen geen contact meer met je op, je humeur verslechtert, bent prikkelbaar en voelt je alleen ondanks dat je in een relatie zit. Daar buiten heb je niets meer. Je verliest jezelf compleet.

Eigenlijk komt het er op neer dat je op ziekelijke wijze de ander voorop moet stellen. Jij moet jezelf in allerhande bochten wringen om haar constant te plezieren. Het is een ware uitputtingsslag geworden voor jou.

2. Er wordt geweld gebruikt

Niet alleen vrouwen zijn slachtoffer van huiselijk geweld. Ook mannen worden door hun partner geslagen en/of psychisch mishandelt.

Dat je wel eens een speels tikje krijgt van je partner is niet vreemd maar slaan is uit den boze. Het maatschappelijke stigma dat je als man geslagen wordt is vreselijk. Je voelt je gekleineerd. Durft het tegen niemand te zeggen maar je moet weg. Echt! Je hoeft dat van niemand en helemaal niet van je partner te accepteren! Terugslaan is echt uit den boze. Je kunt jezelf ook op andere manier verdedigen. Dit doe je door weg te gaan. Verwijder jezelf zover mogelijk van die persoon!

Mishandeling kan ook verbaal plaatsvinden. Ze boort je alleen maar de grond in. Laat je continue super klein voelen, waardeloos, ellendig. Zij scheldt je de hele tijd de huid vol totdat er niets meer van je eigenwaarde en trots over is. Je bent gebroken met als gevolg dat je dit gedrag lijdzaam ondergaat. De man die je ooit was, die is niet meer. Je hebt geaccepteerd dat jij de loser bent waarvoor je steeds wordt uitgemaakt.


Lees ook: Aanstaande maandag is het Blue Monday; de dag dat mensen stoppen met hun voornemens!

1. Vertrouwen is er niet

Vertrouwen is, in iedere relatie, de lucht in de band van je eenwieler. Met een platte band kun je wel doorfietsen maar eigenlijk kom je nergens en maak je meer kapot dan nodig is. Ook het houden van balans is behoorlijk moeilijker geworden.

Heb jij de behoefte haar constant te controleren? Is ze wel waar ze zegt dat ze is? Waar gaat ze nu weer naar toe? Met wie heeft ze allemaal contact? Waar praat ze over aan de telefoon met vriendinnen? Vraag jij je af of ze nu alweer aan het liegen is? Dan gaat het mis. Ik heb het hier dan niet over een gezonde portie jaloezie maar wantrouwen. Gebrek aan vertrouwen. Je leeft in angst. Het beheerst niet alleen je gedachtes maar ook je gedrag, je hele leven eigenlijk. Je krijgt ook uit je omgeving te horen dat je angst ziekelijke vormen aanneemt. Het moge duidelijk zijn dat je niet op een goede plek bent.

Maar andersom net zo goed. Heeft zij de ziekelijke neiging je te controleren? Gaat ze chronisch je telefoon na om te kijken met wie je allemaal contact hebt? Wil ze alleen maar met je mee overal naar toe? Wil ze jouw leven en contacten volledig beheersen? Dat is toch geen gezonde balans!

Kies voor jezelf!

Herken jij jouw relatie in deze rode vlaggen? Raap al je moed bij elkaar en verlaat je partner. Ook al hou je gruwelijk veel van haar, het mag nooit ten koste gaan van jezelf. Als laatste zou ik je willen meegeven dat je nooit aan jezelf moet twijfelen! Neem een vertrouwenspersoon, iemand die je nauw aan het hart ligt waar jij je verhaal kwijt kan.

Reageer niet meer op de leugens, het geweld, de kwetsende opmerkingen of wat dan ook. Er is nu nog maar één ding belangrijk; jezelf redden!

Zit je momenteel in zo’n destructieve relatie? Wil je er graag over praten met ons? Onze deur staat open > info@mnlk.nl

Check ook graag

1. The Happiness Fallacy: geluk najagen is een misvatting!

2. Snel afvallen: 5 sterke praktische tips om zo snel mogelijk kilo’s vet te verliezen!

3. Mannelijk Magazine volgen op Instagram >

4. Reis+fotoverslag: een week roadtrippen door IJsland

5. Gedachtegang #14: Onrust is wat ons drijft naar roken, sle…

Related posts
More #MNLK

Tips om je relatie een positieve vibe te geven

2 Mins read
Een relatie is één van de mooiste dingen in je leven. Goed voor je gezondheid en een bron van plezier. Helaas blijft…
Sport & Lifestyle #MNLK

Stoppen met roken? Het kan met dit stappenplan

2 Mins read
Een groot percentage rokers heeft weleens het voornemen gehad om te stoppen. Sommigen slaagden, sommigen stelden het uit en weer anderen hielden…
Mind & Soul #MNLKSoul #MNLK

Door tijdelijk geheel te stoppen met social media, kun je jouw gedrag met je smartphone voorgoed veranderen

1 Mins read
De smartphone is een dopamine-machine die afhankelijk is van zijn slaven. Je wil constant een lekker shotje en de telefoon geeft je…