Dit zijn de duurste oesters ter wereld (!)

Duurste oesters ter wereld

Ah, de nobele oester. Niets kan mij persoonlijk meer plezier doen dan een bordje oesters, wat grof gemalen peper, een schijfje citroen, wat brood, boter en natuurlijk een lekker frisse Chablis. Ze zijn dan misschien niet geliefd door iedereen, maar ze scoren zeer hoog bij menig fijnproever. In dit artikel kom je meer te weten over de duurste oesters te wereld.

De geschiedenis van de oester.

Tegenwoordig worden oesters aanzien als een luxeproduct, maar dat was niet altijd zo. Tweehonderd jaar geleden werden deze pareltjes onder de zeevruchten verkocht als goedkope snack. De Londenaars verorberden maar liefst 50 miljoen ton aan oesters per jaar. Het is deze tendens die overbevissing in de hand heeft gewerkt.

Oesters hebben immers tijd nodig om te groeien. Het duurt maar liefst twee jaar voor deze delicatesse volgroeid is en klaar is voor consumptie. Deze lange groeicyclus in combinatie met vervuiling en industrialisatie, zorgden ervoor dat de oester steeds zeldzamer en duurder werd.

De duurste oester ter wereld zijn…

Hiervoor moeten we naar Australië, waar we in Coffin Bay de Coffin Bay King Oyster vinden. Deze gigantische oester heeft maar liefst zes tot zeven jaar nodig om klaar te zijn voor consumptie. Met een prijskaartje van 65 euro per oester is deze delicatesse niet voor iedereen weggelegd. Buiten het feit dat deze oester gigantisch groot is, draagt de ouderdom ook bij tot een unieke smaak. Het vlees is stevig, maar ook zacht en sappig, met boterachtige ondertonen.

Wanneer we echter spreken over de duurste oester, dan verdient de vondst van een team van vissers uit Engeland zeker een vermelding. Zij vonden immers een 150 miljoen jaar oude oester in hun netten. De oester zelf was gefossiliseerd, maar een MRI-scan toonde dat de oester een parel herbergde.

De parel zelf zou de grootte van een golfbal hebben en is daarom ook van onschatbare waarde. De oester zelf is nooit geopend om schade te voorkomen en ligt nu in het Blue Reef Aquarium in Portsmouth.

Leestip -> Dit is de duurste Richard Mille
Leestip -> Dit zijn de duurste restaurants