The Online Lifestyle Magazine 

Cars & Tech #MNLK

Dit zijn de meest zuinige auto’s ter wereld

1 Mins read

Welke auto het zuinigst is, weten we allemaal. Ieder jaar is Nederland succesvol in de Solar Challenge, iedereen weet dat je met zo’n auto niet eens benzine kunt tanken, dus dat de auto niets verbruikt. Zulke zuinige auto’s kom je nog niet tegen op de openbare weg. In deze tekst gaat het niet over de toekomst, maar over de bruikbare personenauto’s die een heel eind komen op een liter benzine.

De meest zuinige auto ter wereld

Tot zo’n veertig jaar geleden was de CW belangrijk. Een auto werd in een windtunnel geplaatst, en zo konden de ingenieurs meten hoeveel luchtweerstand een auto had. Gek genoeg is dat verdwenen terwijl het een belangrijke factor is om zuinig te rijden. Anderzijds zijn de normen nu rationeler. Een auto die 1:19 rijdt is zuiniger dan een auto die 1:18 verbruikt. Wat doet het er dan nog toe hoeveel luchtweerstand een auto heeft?

De top van de meest zuinige personenauto’s heeft een enorme breedte. Als je de 15 meest zuinige auto’s neemt, dan is het verschil klein. De minst zuinige van de 15 is de Daihatsu Trevis, maar die auto haalt nog steeds de 1:18.1. De Lexus CT200h, Toyota C-HR, en de Honda Jazz Hybrid 1:18.5, de Toyota Auris Hybrid, Honda Insight, Seat Mii, Skoda Citigo, Volkswagen Up! 18.9. Daarna komt een kleine sprong in het verbruik, want de Citroën C1, Peugeot 107, Toyota Aygo, Daihatsu Cuore, en de Kia Niro halen 19,2 kilometer op 1 liter benzine.

De lijst wordt afgesloten met de Toyota Prius, Nissan Pixo, Suzuki Alto met een verbruik van 1:19.6 en de Toyota Yaris Hybrid die 20.8 kilometer af kan leggen op een liter benzine. Wat in de lijst niet meegenomen wordt, en dat is eigenlijk het belangrijkste, is de rijstijl met al de facetten. Terwijl juist daarmee op het gebied van brandstofverbruik, en dus ook met de uitstoot, veel te winnen is.

Een video van auto’s in 2019 die zuinig zijn:

Leestip ->  10 tips om zuiniger te rijdenWat kost een elektrische auto opladen nou eigenlijk?