The Online Lifestyle Magazine 

More #MNLK

Drie eng actuele jaren ’90-films

2 Mins read

Oudere films oubollig? Welnee. Special effects zijn inderdaad sterk verbeterd sinds die tijd, maar in sommige verhalen zijn deze helemaal niet nodig: hier vormt meesterlijk acteerwerk de hoofdmoot. Zoals in deze oersterke, eng actuele films uit de jaren ’90.

VHS huren bij de videotheek

De jaren ’90 staan bekend als het decennium waarin we toeleefden naar het digitale tijdperk. Er kon online gechat worden, het internet werd langzaam maar zeker volgeplempt met de eerste blogs. Het opstarten van je modem maakte lawaai en foto’s werden traag geladen. Het zou nog even duren voordat vrijwel alles via de digitale snelweg plaats kon vinden, van het boeken van een vakantie tot een auto verzekeren. Films? Die huurden we op VHS bij de videotheek!

Outbreak (1995)

Dat maakte een filmavond tot een echte happening, de wandeling naar de videotheek. En daar haalde je bijvoorbeeld het nu nog eng actuele Outbreak met een indrukwekkende cast: Dustin Hoffman, Rene Russo, Donald Sutherland, Morgan Freeman, Cuba Gooding jr. en Kevin Spacey. Een aan ebola gerelateerd virus bereikt een Amerikaans kuststadje en dreigt een pandemie te worden. Hoffman gaat op zoek naar de drager van de antistoffen in een bloedstollende race tegen de klok. Maar waarom werken de autoriteiten hem zo tegen?

American History X (1998)

Over eng actueel gesproken. Edward Norton speelt in dit racisme-drama een jongeman die in de ban is van het (neo-)nazisme en wordt gezien als leider van een ultrarechtse groepering. Zijn broertje (vertolkt door Edward Furlong) is zijn grootste fan. Wanneer Norton in de gevangenis belandt, komt hij tot inkeer dankzij een ontluikende vriendschap met een Afro-Amerikaan (briljant gespeeld door Guy Torry) die hem in vertrouwen én bescherming neemt, hetgeen ontroerende scènes oplevert. Het is moeilijk geen traan te laten als je Norton tegenover hem ziet ontdooien. Het afscheid bij de gevangenispoort (“take care about tha brothaz, aaaight? Tha brothaz!” is al even mooi. Maar dan moet Norton zijn broertje overtuigen dat ze er helemaal naast zitten met hun opvattingen…

The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (1994)

Qua tolerantie-thema is ook The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert een indrukwekkend verhaal. Twee travestieten en één transseksueel, heerlijke rollen van Guy Pearce, Hugo Weaving en Terence Stamp, gaan in hun oude bus op tour met hun voorstelling, maar stuiten daarbij op onbegrip en discriminatie. Het is een avontuurlijke roadmovie die schitterende beelden kent, onder andere door de iconische scène met de jurk. Mooie muziek, meeslepend verhaal, prachtig acteerwerk en verholen kritiek op conservatisme en intolerantie. Je merkt niet dat je naar een al met al vrolijke film van meer dan een kwart eeuw geleden zit te kijken.

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook: Vijf mindfuck-films die je nu op Netflix kan kijken!
En deze: 4 films met The Rock

Related posts
Relax & Travel #MNLK

5 films van Dustin Hoffman die je gezien moet hebben

2 Mins read
Dustin Hoffman is al zestig jaar actief als acteur. Dat heeft een indrukwekkende lijst aan filmrollen opgeleverd en het is bijna onmogelijk…