The Online Lifestyle Magazine 

Mind & Soul #MNLKRelax & Travel #MNLKSoul #MNLK

Drie meditatie oefeningen voor meer rust

2 Mins read

Er zijn misschien wel duizenden meditatievormen, voortkomend uit weer honderden religies, stromingen en tegenwoordig zelfs vanuit de wetenschap.

Hieronder een overzicht van drie meditatie oefeningen die je kunt toepassen voor meer rust:

  1. Concentratie meditatie

Concentratiemeditatie is een methode om de mind meer tot verstilling te krijgen. Normaal gaat de mind alle kanten op, dat wordt ook wel een ‘monkey’ mind genoemd. Door middel van concentratiemeditatie ontwikkel je een meer eenpuntige aandacht. Dat geeft rust en ontspanning. Een bekende vorm van concentratie meditatie is de ademhaling waarnemen in de buik. Je richt je aandacht op de buikademhaling en je probeert hierop je aandacht gevestigd te houden. Je merkt op dat de buik rijst op een inademing en weer daalt op een uitademing.

Telkens als je wordt afgeleid, bijvoorbeeld door gedachten, geluiden of lichamelijke ongemakken, ontspan je en breng je de aandacht weer terug naar het rijzen en dalen van de buik. Het rijzen en dalen van de buik wordt dan ook wel je meditatieobject genoemd waar je telkens weer naar terug gaat. Een uitgebreide uitleg over concentratie meditatie (ook wel Samatha meditatie).

  1. Vipassana meditatie

In het Boeddhisme kennen ze vele vormen van meditatie, maar de twee meest beoefende vormen zijn concentratiemeditatie en Vipassana meditatie. Vipassana meditatie betekent ook wel inzichtmeditatie. We willen daarmee inzicht krijgen in de dingen hoe ze werkelijk zijn, in plaats vanuit ons persoonlijke perspectief gebaseerd op onze eigen overtuigingen en aangeleerde concepten. Bij Vipassana meditatie kun je net als bij concentratiemeditatie ook gebruik maken van een anker. Bijvoorbeeld ook het rijzen en dalen van de buik. Maar het verschil met concentratiemeditatie is dat als je afgeleid raakt, hetgeen waardoor je bent afgeleid je nieuwe meditatieobject wordt.

Dus stel je voor je was met je aandacht bij het rijzen en dalen van de buik maar je merkt op dat je al een paar minuten in gedachten bent, dan worden je gedachten je nieuwe meditatieobject. In het Oosten wordt ook wel onderscheid gemaakt tussen de waarnemende mind en de denkende mind. Vanuit de waarnemende mind observeer je dan de denkende mind. Hetzelfde geldt ook voor andere afleidingen zoals lichamelijke ongemakken, geluiden, etc.

Op de website van Meditatie Instituut Nederland staat een uitgebreide uitleg over Vipassana mediatie.

  1. Neuriën of ook wel ‘zooomen’

Het is misschien niet helemaal wat voldoet aan je beeld als je denkt aan meditatie. Maar meditatie waarbij je neuriet werken vaak heel rustgevend. Het wordt vaak beoefend voorafgaand aan een stilte meditatie, zoals concentratie meditatie of Vipassana meditatie. Of een rustgevende bodyscan na een kwartiertje neuriën is ook heerlijk. Een voorbeeld van een dergelijke meditatievorm is de Nadabrahma meditatie ontwikkeld door Osho. Deze duurt een uur en wordt helemaal op muziek begeleid.

Hoe kun deze technieken leren?

Online zijn er tal van meditatiecursussen te vinden, dat is vaak voldoende om even te proeven aan meditatie. Maar voor meer verdieping kun je het beste les nemen bij echt een leraar. Bij de meeste mensen is er in de buurt wel een meditatieschool te vinden. De kwaliteit van leraren verschilt echter net zoveel als de soorten meditaties.

Advies is ook om eerst online te oriënteren om zo uit te zoeken wat je aanspreekt en als je een bepaalde techniek hebt gevonden wat je wilt beoefenen, een meditatieleraar uit te zoeken waarmee je een klik hebt. Vaak loont het wel om een stukje te rijden voor een goede leraar, in plaats van voor het gemak naar de dichtstbijzijnde te gaan. Meditatie Instituut Nederland biedt ook cursussen en retraites aan gericht op zowel concentratiemeditatie, Vipassana meditatie als ook Osho meditaties.

Leestip -> Populaire yoga muziek
Leestip -> 5 oefeningen voor een positieve mindset

Related posts
Sport & Lifestyle #MNLK

Je spieren herstellen na een training; hoe doe je dat?

2 Mins read
Op het moment van je training heb je vaak niet in de gaten dat je spieren er een enorme klap van gaan…
Mind & Soul #MNLK

De symptomen van een burn-out

1 Mins read
Soms kan het leven ineens zwaarder aanvoelen; je hebt problemen op je werk, er is iets vervelends gebeurt of je krijgt niet…
Mind & Soul #MNLK

Oefeningen om stress ter verminderen

1 Mins read
Heb je last van stress? Dit is een teken van je lichaam dat je even een stapje terug moet doen. De volgende…