The Online Lifestyle Magazine For Him

Sport & Lifestyle #MNLK

Drie slimme tips voor méér focus en uiteindelijk méér productiviteit

2 Mins read

In het boek Focus van Mark Tigchelaar ontdekte ik hoe drastisch weinig focus mensen tegenwoordig hebben. Het boek staat vol herkenbare factoren die ons allen weerhouden van effectief, productief en kwalitatief werk verzetten.

Nu we allemaal meer thuiswerken en meer thuis hangen, wil de focus snel wegvallen. Zonder focus doen we maar weinig écht werk en daarom informeer ik jullie graag met drie zelf geteste tips die mijn focus/concentratieboog scherper hebben gemaakt.

Geen impulsen meer

We worden constant afgeleid door de kleinste dingen. Geluiden, mensen, meldingen, notificaties, gebeld worden, een appje, een ditje en een datje. De afleidingen zijn zo rigorieus dat tegenwoordig nog maar weinig écht werk gedaan krijgen. Naar verluid zouden mensen nog maar effectief 3 van de 8 uren aan het werk zijn. Wat te doen?

Zet alle notificaties op je werkcomputer en smartphone uit (zelfs geen zoemend lichtje), zet je privételefoon op stil, leg je smartphone in een lade ver weg van je werkplek, bespreek met je collega’s dat je in een productieve flowstate wilt komen zodat ze je niet zullen storen, bekijk je emailbox maximaal 5x per dag en probeer niet in een lawaaierig kantoortuin te werken. Het is het inperken van impulsen dat zorgt voor focus op de taak voor handen.

Multitasken werkt niet bij complexe taken, concentreer je geheel op één taak met je complete aandacht.

Pomodoro

Een simpele techniek voor meer focus dat wetenschappelijk onderbouwd werkt is de Pomodoro-techniek. Het werkt heel simpel: Je gaat 25 minuten aan de slag. Daarna neem je 5 minuten rust en kun je alles doen wat je maar wil doen. En herhaal.

Je zult merken dat het de eerste paar keren pittig is om de 25 minuten vol te houden, maar na 5 tot 7 keer zal jouw concentratieboog herstelt zijn. Je zult tevens ontdekken dat je ontzettend veel werk kunt verzetten in slechts 25 minuten!

Eentonige muziek zonder vocals

Als mensen in een kantoortuin praten, krijg je onbewust mee wat ze zeggen. Geloof je dat niet? Je hebt ongetwijfeld wel eens op een feestje gestaan en ineens hoor je iemand verderop jouw naam zeggen. Je krijgt alles onbewust mee, totdat het jouw interesse piekt.

Muziek is voor mij essentieel om in de flow te komen. Met name ritmische eentonige muziek zonder vocalen. Zodra iemand namelijk aan het zingen is, hoor ik wat er gezongen wordt en wordt je beïnvloed door de teksten. Hierdoor type ik de verkeerde zingen en neem ik zelfs exact de woorden over die gezongen worden. Zorg dus voor muziek zoals dance, house, EDM, hardstyle en klassieke muziek om je focus te behouden.

Persoonlijke aanrader; een headset met noise-cancelling. Hierdoor hoor je echt niets meer van je omgeving!


Bonustip #1Plant een boom voor méér focus en productiviteit met de Forest app

Bonustip #2: Rocketbrain werkt!

Bonustip #3: Drink koffie, maar niet meer dan 5 kopjes per dag

Related posts
More #MNLK

Hoe maak je het kantoor aangenamer en gezonder?

2 Mins read
De omgeving waarin we werken heeft een grote invloed op onze stemming, productiviteit en gezondheid. Wie in een kantoor werkt, brengt het…
Business & Luxury #MNLK

Wat zijn de best betaalde banen in Nederland?

1 Mins read
Wanneer je een beroep wil kiezen, is het natuurlijk het allerbelangrijkste of je dit leuk vindt om te doen. Daarnaast moet je…
Mind & Soul #MNLK

WOW! 8x populaire Mindset filmpjes op Youtube

1 Mins read
High Performance Lessons from Billionaire Dan Pena THE MINDSET OF HIGH ACHIEVERS – Powerful Motivational Video for Success How to Upgrade Your…