The Online Lifestyle Magazine 

More #MNLK

Durf jij de stap te maken naar elektrisch rijden?

2 Mins read

Steeds meer Nederlanders rijden elektrisch: het is schoner, stiller en zuiniger. 2020 werd uitgeroepen tot het jaar van de elektrische auto en ook grote automerken als Fiat en Volkswagen kwamen uit met betaalbare elektrische modellen. Kortom: om de elektrische auto kun je niet meer heen. Dat het goed is voor het milieu, weten we. Maar hoe goed is het nou écht voor je portemonnee? We zetten alle fiscale voordelen op een rij en vertellen hoe je de juiste verzekering voor je auto kiest.

Handig om te weten

Voordat je met je elektrische wagen de weg opgaat, is het belangrijk dat deze goed verzekerd is met een passende autoverzekering. We raden je een all risk-dekking aan (volledig casco). Elektrische auto’s hebben over het algemeen een vrij hoge nieuw-of dagwaarde en reparaties zijn niet goedkoop. Met all risk loop je zo min mogelijk financieel risico: deze dekt zowel de schade die je aan anderen en hun spullen toebrengt als de schade aan je eigen auto. Bovendien hoef je reparatiekosten na een ongeval niet uit eigen zak te betalen. En dat scheelt flink.

Je laadpaal is overigens niet meeverzekerd: deze valt officieel onder je woning en dien je dus mee te verzekeren met je opstalverzekering.

Verschillende soorten elektrische auto’s

Ben je je aan het oriënteren? Weet dan dat er drie soorten elektrische auto’s zijn: hybride, plug-in hybride en volledig elektrisch.

Bij een volledig elektrische auto (de naam zegt het al) rijd je helemaal op stroom. Dit betekent dat je met een volle accu niet heel veel kilometers kan maken. Daarnaast moet je rekening houden met oplaadpunten. Met een plug-in hybride auto of hybride auto kun je zowel elektrisch als op benzine en diesel rijden. Wanneer je overschakelt op de brandstofmotor, wekt je auto stroom op. Daardoor kun je met een (plug-in) hybride langer doorrijden. Het spreekt voor zich dat deze twee soorten wel minder milieuvriendelijk zijn dan de volledig elektrische variant.

Fiscale voordelen

Om onze CO2-uitstoot te verminderen wil de overheid dat we meer elektrisch rijden. Daarom bestaan er allerlei fiscale voordelen waarmee je schoner rijdt én geld bespaart.

Als particulier heb je zowel op de vaste als de variabele kostenvoordelen. Je betaalt geen BPM bij de aankoop van een elektrische aanschaf. Daarnaast hoef je, als eigenaar van een volledig elektrische auto, tot en met 2024 geen MRB (wegenbelasting) te betalen. Ook krijg je aanschafsubsidie: €2.000 voor een tweedehands elektrische auto en €4.000 voor een nieuwe.

Ook ondernemers en zakelijke rijders kunnen (vooralsnog) profiteren van fiscale voordelen. Als je een elektrische auto leaset en deze ook privé gebruikt (of je zakelijke elektrische auto privé gebruikt), betaal je een lager bijtellingstarief. Bij de aanschaf mag je 13,5% aftrekken van de winst en in het eerste jaar tot 75 procent afschrijven (2020).

Ben je er uit? We hopen in ieder geval dat je met deze inzichten een stap dichter bij een weloverwogen besluit bent.

Feedback: info@mnlk.nl

Leestip -> De dagwaarde van je auto en je verzekering
Leestip -> Wintersport in sneeuwzeker Noorwegen

Related posts
More #MNLK

Verzekering voor je bedrijfsauto afsluiten

2 Mins read
Een ongeluk zit in een klein hoekje. En dat geldt zeker ook in het verkeer. Dagelijks gebeuren er door heel Nederland nog…
More #MNLK

De dagwaarde van je auto en je verzekering

2 Mins read
De premiehoogte van de autoverzekering wordt in de meeste gevallen bepaald op basis van de waarde van je auto. Verzekeraars kijken hierbij…
Cars & Tech #MNLK

Autoverzekering afsluiten: de belangrijkste aandachtspunten

2 Mins read
Een autoverzekering afsluiten lijkt gemakkelijker dan het is. Veel mensen sluiten snel online een verzekering voor hun auto af, zonder goed op…