Home » Een betoog schrijven; handige tips

Een betoog schrijven; handige tips

door de Redactie van MNLK
Betoog schrijven

Met een betoog wil de schrijver zijn gelijk halen, maar dan wel op onderbouwde wijze. Een betoog heeft als doel de lezer te overtuigen van een standpunt door het gebruik van argumenten en het (alvast) onderuithalen van tegenargumenten. Dat klinkt misschien ingewikkelder dan het is, maar voor het schrijven van een betoog hoef je geen indrukwekkend schrijftalent te hebben. Het is een kunstje dat je grotendeels kunt leren.

Met de tips in dit artikel kom je al een heel eind.

De opbouw en de lengte van een betoog

Een betoog heeft altijd dezelfde opbouw. De lengte van de tekst kan wel wisselen per onderdeel. Er is geen maximale lengte, omdat de lengte afhangt van het aantal voor en –tegenargumenten die bij de mening of stelling bedacht kunnen worden. Hieronder wordt ingegaan op de onderdelen en de volgorde van een betoog.

Onderdelen en opbouw van een betoog:

  • Inleiding. Omschrijf waar het betoog over gaat.
    Meld jouw mening of stelling over het onderwerp.
  • Argumenten. Onderbouw je standpunt met onweerlegbare argumenten en herkenbare voorbeelden.
    Bedenk mogelijke tegenargumenten.
    Bedenk welke argumenten jij hebt om de tegenargumenten te verwerpen.
  • Afsluiting. Formuleer de conclusie.

Inleiding

Om de lezer te overtuigen van jouw standpunt, is het ten eerste belangrijk om interesse over het onderwerp wekken. Dit kan je doen door iets uit de actualiteit te noemen of door een persoonlijke ervaring te beschrijven. Je kan ook een prikkelende uitspraak van een bekend persoon citeren.

Vanuit deze inleiding maak je een bruggetje naar jouw standpunt. Omschrijf deze vervolgens helder, zodat duidelijk wordt welk standpunt in het betoog verdedigd gaat worden.

Gebruik van argumenten

In de kern van het betoog gaat het om de bewijzen die je hebt voor jouw gelijk. Waarmee overtuig je de lezer? Benoem je argumenten en haal ook meteen eventuele tegenargumenten onderuit. Dit verstevigt jouw standpunt. Vaak is het eerste wat gelezen of gehoord wordt van invloed op een mening en verdere waarneming. Het laatst wat gelezen of gehoord wordt, blijft het best in het geheugen hangen. Maak hiervan gebruik door te beginnen met het meest stevige en/of meest bekende argument en herhaal deze aan het einde van het betoog.

Afsluiting en conclusie

In de conclusie worden er geen nieuwe argumenten meer toegevoegd. Het is je laatste kans om het publiek te overtuigen. Het standpunt wordt herhaald en met alle bijbehorende argumenten moet geconcludeerd worden dat jij gelijk hebt. Door een link te leggen naar de inleiding, krijg je een samenhangend en logisch geheel.

Feedback: info@mnlk.nl

Leestip -> Hoe schrijf je een essay? Handige tips en tricks
Leestip -> De beste hangout voor de lente: je tuin!

Lees ook