The Online Lifestyle Magazine 

More #MNLK

Een opleiding als automonteur?

2 Mins read

Een monteur werkt aan auto’s, vrachtwagens en aanverwante transport- en materiaal-verplaatsende voertuigen. Sommige monteurs voeren algemeen onderhoud en reparaties uit, terwijl anderen zich kunnen specialiseren in banden, remmen, motoren of boordcomputers. Een afgeronde (MBO-)opleiding is erg belangrijk. Ook voor werkgevers. Daarnaast geven zij vaak de voorkeur aan automonteurs die een certificaat of associate-programma’s in autotechnologie of aanverwante gebieden hebben voltooid. Monteurs kunnen een vrijwillige certificering behalen of op aanraden van hun werkgever. Zo vergroten zij hun kansen aanzienlijk op werk. Met een certificaat op zak is de kans om aan de slag te kunnen gaan als monteur namelijk groter.

Er zijn vijf stappen die je moet nemen

Behaal een afgeronde (MBO-)opleiding

Om als monteur aan de slag te gaan moet je vaak een diploma tot Autotechnicus hebben. Dit is een MBO-opleiding. Het is daarom belangrijk om een afgeronde MBO-opleiding te hebben.

Behaal een diploma, certificaat of opleiding

Wanneer je een MBO-opleiding hebt voltooid, kan je aan de slag met het uitbreiden van jouw huidige kennis. Diploma’s, certificaten en een automonteur opleiding kunnen hierbij helpen. Opleidingsprogramma’s zijn er voor iedereen in de automotive branche. Met een technische opleiding breid je jouw technische kennis verder uit. Workshops en trainingen zorgen er voor dat jouw kennis van de nieuwste technieken up-to-date blijft.

Zoek een baan

De meeste automonteurs zijn werkzaam bij een autobedrijf met een werkplaats waar grotendeels personenauto’s worden gerepareerd. Bij sommige garagebedrijven worden niet alleen auto’s gerepareerd, maar ook verkocht en onderhouden. Natuurlijk kun je als automonteur ook aan de slag bij een dealer die gespecialiseerd is in het onderhouden van één specifiek automerk.

Verkrijg certificering

Certificering is niet vereist, maar is wel heel gebruikelijk in de branche. Je kunt certificering behalen op meerdere gebieden, waaronder elektronische systemen, verwarming en airconditioning, veiligheid en remmen. Een groot voordeel van certificering is dat het je positie op de arbeidsmarkt verbetert. Bovendien onderscheid je jezelf van de concurrentie met de juiste papieren. Daarnaast is het natuurlijk gewoon belangrijk om regelmatig bij te scholen om op de hoogte te blijven van de nieuwste technieken.

APK papieren behalen

Je kunt bijvoorbeeld APK-papieren behalen, waardoor je APK-keurmeester wordt. Daarnaast kan je met de juiste opleidingen en cursussen doorgroeien tot chef-werkplaats. Kies je naast een MBO-opleiding automonteur niveau 4 voor een vervolgopleiding op HBO-niveau, dan kan je eventueel doorgroeien tot autotechnicus ingenieur.

Feedback: info@mnlk.nl

Leestip -> Dit is wat een Formule 1 auto kostDe oudere modellen van de Land Rover Defender zijn echt fantastisch!